Sunt dator sa recunosc ca Scoala romaneasca de Medicina si specializarea in Neurochirurgie facuta in tara mi-au oferit cunostinte solide de anatomie, neurologie si de neurochirurgie care ma ajuta de fiecare data in rezolvarea oricarui caz. Dialogul cu pacientul aduce informatii foarte importante pentru fiecare caz in parte si de aceea prefer sa vad pacientul la consultatie, sa-i aflu simptomele si problemele medicale asociate si apoi sa studiez imaginile oferite de investigatiile paraclinice. Stabilirea corecta a unui diagnostic si trecerea in revista a unor diagnostice diferentiale au la baza o anamneza amanuntita si un examen clinic si paraclinic corect.
Dezvoltarea tehnicilor de imagistica, in special a celor de Rezonanta Magnetica Nucleara si Tomografie Computerizata, aduc informatii care permit stabilirea unor diagnostice de mare finete, greu de efectuat pana in urma cu 10-15 ani.
Tehnicile neurochirurgicale invatate si aprofundate in tara, mi-au creat o baza de pornire. Cursurile si stagiile de pregatire din Europa si Statele Unite ale Americii au adus plusvaloare celor invatate in anii de pregatire, prin invatarea si aplicarea unor procedee noi, moderne, in special in domeniul Chirurgiei Spinale Minim Invazive sau Chirurgiei Endoscopice. Am cautat permanent, mai ales in ultimii ani 10-15 ani, sa particip cat mai des la cursurile, congresele si conferintele organizate organizate de Societatea Romana de Neurchirurgie, cat si la cele internationale, organizate de Asociatiile Neurochirurgicale din Europa si din SUA, pentru a fi la curent cu noile tehnici chirurgicale, in special cu cele minim invazive.
Supraspecializarea in Chirurgia Spinala mi-a fost certificata in Romania in anul 2000 de catre Ministerul Sanatatii, dupa multi ani de pregatire in aceasta specialitate.
In anul 2008 m-am orientat catre tehnicile de Chirurgie Minim Invaziva si Chirurgie Endoscopica Spinala, odata efectuarea in SUA a doua stagii de pregatire la clinici specializate in acest domeniu, in Honolulu (Hawaii) si Phoenix (Arizona), obtinand Minimal Invasive & Endoscopic Spine Surgery Certificate.
In anii urmatori mi-am continuat pregatirea in Europa, unde am absolvit cursurile organizate de EANS (European Association of Neurological Societies) in domeniul Chirurgiei Spinale, obtinand astfel EANS Advanced Spine Diploma. In perioada 2013 – 2014 am absolvit in Olanda, Cursul de Tehnici Chirurgicale in Chirurgia Spinala, desfasurat pe perioada a doua module, unul pentru partea cervicala si celalalt pentru partea toraco-lombara. Ambele module au fost structurate pe profil teoretic si practic (disectii pe cadavre), unde am invatat si exersat tehnicile de ultima generatie pentru reconstructia coloanei vertebrale cervicale, toracale si lombare. Intre 2017 – 2018 am participat in Germania la cursul de Patologie Chirurgicala in Chirurgia Spinala (Indicatii, Tehnici, Tratament si Complicatii). Cursul complex, dedicat medicilor practicanti de Chirurgie Spinala a fost structurat in doua parti, fiind format tot din modul teoretic si practic (cadaver hands-on), unde am avut ocazia sa exersam noile tehnici chirurgicale aplicate fiecarei patologii spinale in parte.
Cele de mai sus au fost doar cateva din reperele importante din pregatirea mea, dar pot sa spun ca in anii trecuti am participat si la alte cursuri, workshop-uri si simpozioane, care au perfectat pregatirea mea in domeniul Chirurgiei Spinale si mai ales in partea de Chirurgie Minim Invaziva.