Ce înseamnă o sarcină cu risc crescut?

O sarcină cu risc crescut este o sarcină în care există factori care cresc probabilitatea de apariție a unor complicațiilor pentru mamă, pentru făt sau pentru amândoi. La SANADOR, pacientele beneficiază de servicii complete de monitorizare a sarcinii cu risc.

Deși toate sarcinile implică un anumit grad de risc, cele considerate cu risc crescut pot necesita asistență medicală suplimentară înainte, în timpul și după naștere. Cu toate acestea, faptul că o sarcină este considerată cu risc obstetrical crescut nu înseamnă automat că vor apărea probleme.

Watch on YouTube
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Care sunt factorii de risc într-o sarcină?

Există mai mulți factori care pot contribui la o sarcină cu risc crescut. Printre acestea se numără vârsta mamei - femeile sub 17 ani sau peste 35 de ani prezintă un risc mai mare de complicații, iar acest risc crește odată cu înaintarea în vârstă. Consumul de alcool, fumatul și consumul de droguri reprezintă și ele factori de risc în sarcină.

Afecțiunile medicale preexistente pot fi, de asemenea, un motiv de îngrijorare, inclusiv hipertensiunea arterială, bolile pulmonare, afecțiunile renale în sarcină, bolile cardiace, boli hepatice în sarcină, diabetul zaharat, depresia, boala gușei exoftalmice, supraponderabilitatea, afecțiunile autoimune și infecțiile cu transmitere sexuală. De asemenea, un istoric familial de afecțiuni genetice sau probleme cu sarcinile anterioare pot contribui la un risc crescut.

Unele probleme de sănătate pot apărea chiar și în timpul sarcinii, afectând atât starea mamei, cât și a fătului. Printre acestea se numără preeclampsia, diabetul gestațional și depresia.

Complicațiile asociate cu sarcina pot implica riscuri semnificative, care nu sunt strâns legate de sănătatea mamei și care includ nașterea prematură, sarcina gemelară sau multiplă, placenta praevia, placenta accreta.

Riscul de naștere prematură, înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină, poate fi crescut de factori precum infecțiile, un cervix scurt sau antecedente de naștere prematură.

Sarcina multiplă poate crește riscul de naștere prematură, de diabet gestațional și de hipertensiune arterială indusă de sarcină. Totuși, cei mai mulți gemeni se nasc sănătoși.

Placenta previa, o afecțiune în care placenta acoperă cervixul, poate provoca sângerări și necesită uneori naștere prin cezariană, pentru a reduce riscul de complicații.

Semne și simptome care pot indica o sarcină cu risc obstetrical crescut

Semnele și simptomele care pot indica o sarcină cu risc obstetrical crescut pot fi diverse și depind de factorii individuali de risc și de afecțiunile mamei. În plus, aceste semne și simptome pot varia de la o persoană la alta.

Manifestările clinice precum durere abdominală persistentă, durere în piept, senzația de leșin sau amețeli, sau chiar scăderea mișcărilor fătului pot indica probleme serioase, care necesită atenție medicală imediată. Este important ca pacienta să discute cu medicul obstetrician care îi monitorizează sarcina despre semne și simptome precum febră ridicată, bătăi rapide ale inimii, grețuri severe, sângerări vaginale, respirație dificilă sau alte probleme.

Complicații care pot să apară într-o sarcină cu risc

O sarcină cu risc crescut poate implica riscuri semnificative atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru cea a fătului. Printre complicațiile potențiale se numără preeclampsia și eclampsia, caracterizate de creșterea tensiunii arteriale și de convulsii severe.

Nașterea prematură, atunci când nașterea survine înainte de termen, și nașterea prin operație cezariană sunt și ele întâlnite în cazurile cu risc crescut.

Sângerările excesive în timpul travaliului și al nașterii sau după naștere reprezintă o altă complicație care necesită intervenție medicală imediată. De asemenea, greutatea mică pentru vârsta gestațională sau o greutate prea mare la naștere poate fi asociată cu riscuri pentru dezvoltarea fătului sau cu defecte congenitale, care sunt anomalii prezente la naștere.

O asistentă îngrijește un nou-născut pe Secția de Neonatologie de la Spitalul Clinic SANADOR.
Spitalul Clinic SANADOR deține o secție performantă de Terapie Intensivă Neonatală, pentru stabilizarea nou-născuților cu probleme de sănătate.

În unele cazuri, internarea pe secția de terapie intensivă neonatală poate fi necesară pentru monitorizarea și îngrijirea medicală adecvată a nou-născutului. În sarcinile cu risc crescut pot să apară și alte complicații, precum avortul spontan și decesul fătului înainte de naștere.

Monitorizarea unei sarcini cu risc crescut

O sarcină cu risc crescut necesită o monitorizare mai atentă, pentru ca orice posibilă complicație să poată fi identificată din timp. Astfel, viitoarele mame vor face mai frecvent ecografii de sarcină, iar în anumite situații medicul poate recomanda și efectuarea unor investigații medicale suplimentare. Frecvența și tipul acestor teste sunt determinate de factorii de risc specifici întâlniți în sarcina respectivă.

Astfel, pot fi indicate teste non-stres, profiluri biofizice, teste de stres la contracție și ecografii Doppler, pentru a evalua fluxul sanguin în cordonul ombilical. În unele situații, poate fi recomandată o naștere programată prin cezariană sau inducerea nașterii, pentru a gestiona riscurile asociate cu o sarcină cu risc crescut.

Recomandări privind nașterea în cazul unei sarcini cu risc

În cazul unei sarcini cu risc, nașterea și travaliul prezintă riscuri crescute. În aceste situații, nașterea într-un spital multidisciplinar rămâne cea mai sigură opțiune, astfel încât personalul medical specializat să poată gestiona rapid eventualele complicații.

Confr. dr. Nicolae Poiană în timpul unei intervenții chirurgicale ginecologice la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR, nașterea prin cezariană are loc în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară.

În unele situații, o naștere naturală poate fi prea riscantă și atunci medicul va recomanda nașterea prin cezariană. Date fiind numeroasele complicații posibile în cazul unei sarcini cu risc crescut, este esențial ca pacienta să comunice permanent cu medicul care supraveghează sarcina, pentru a fi cât mai bine pregătită, fizic și psihic, pentru momentul nașterii.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Monitorizarea unei sarcini cu risc crescut la SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de o monitorizare completă a sarcinii încă de la primul control prenatal, asigurată de medici obstetricieni empatici și foarte experimentați, care pot gestiona cu succes o sarcină cu risc.

Dr. Cătălin Herghelegiu în fața unui monitor de ecograf, în timpul unei ecografii de sarcină.
La Maternitatea SANADOR, pacientele au acces la servicii medicale complete pentru monitorizarea sarcinii, cu echipamente de ultimă generație.

Astfel, la SANADOR, viitoarele mame au acces la toate analizele și investigațiile indicate de medicul specialist, inclusiv la morfologie fetală, care oferă detalii esențiale despre dezvoltarea fătului, și la proceduri avansate, precum testele genetice prenatale, în funcție de indicație medicală. Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR efectuează numeroase teste genetice, inclusiv cariotip din lichid amniotic sau cariotip din vilozități coriale (recoltare prin coriocenteză), care pot identifica anomaliile cromozomiale ale fătului.

Chiar și în cazul unei sarcini cu risc, la Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară, pacientele au parte de o naștere în siguranță, într-un bloc de nașteri modern, complet echipat. Atunci când este recomandată nașterea prin cezariană, operația se desfășoară într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă.

Watch on YouTube

Micuții care vin pe lume prematur sau cu probleme de sănătate, în urma unei sarcini cu risc, primesc cele mai bune îngrijiri de specialitate pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Clinic SANADOR, care deține cele mai performante echipamente medicale pentru asistență medicală avansată.

La SANADOR, viitoarele mame diagnosticare cu o sarcină cu risc au acces și la consulturi multidisciplinare - cardiologie, endocrinologie, oncologie, neurologie sau alte specialități medicale, în funcție de indicație.

Pacientele cu urgențe obstetricale beneficiază de serviciile Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat din România.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR