Kinetoterapia este un ansamblu de proceduri medicale, care au in centrul exercitiul fizic, cu scopul de a oferi terapie prin miscare. Originea cuvantului provine din limba greaca, unde ''kinesis'' inseamna "miscare". Este formata din diverse programe de recuperare medicala, cu scopul de a reabilita functii diminuate sau de a creste nivelul functional al corpului in cazul diverselor afectiuni.

Kinetoterapia este parte a medicinei fizice, avand la baza studiul mecanismelor neuromusculare si articulare.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de kinetoterapie

Programele de kinetoterapie pot fi facute in scopuri de recuperare sau scopuri profilactice. De asemenea, kinetoterapia pentru copii sau bebelusi se numeste kinetoterapie pediatrica.

Kinetoterapia de recuperare pune accentul pe refacerea anumitor functii diminuate, cu ajutorul gimnasticii de recuperare.

In schimb, kinetoterapia profilactica se axeaza pe mentinerea starii de sanatate a pacientului sau pe stoparea anumitor afectiuni cronice. Cele doua tipuri de kinetoterapie functioneaza de multe ori impreuna, rezultatul numindu-se kinetoterapie curativa, care urmareste atat refacerea functiilor motrice, cat si mentinerea sanatatii persoanei in cauza.

Kinetoterapia pediatrica pune accentul pe corectarea anumitor afectiuni ortopedice, precum cifoze, lordoze sau scolioza, dar si pe afectiunile neurologice, cum ar fi paralizii cerebrale, intarziei neuro-motorii sau accidente vasculare cerebrale.

Kinetoterapia se desfasoara de regula tinand cont de varsta, de constitutie, de sedentarism, de antecedente medicale si afectiuni prezente, precum si de stadiul bolii. Se va tine cont de formarea unui plan de recuperare medicala bine structurat, cu scopul de refacere a functiilor alterate sau diminuate. Uneori, exercitiile pot fi insotite de accesorii, precum mingi medicinale, elastice, minge de Yoga, semisfera Bosu etc.

In prezent, tehnologia permite accesul la anumite stastistici neuro-musculo-articulare, care conduc la formarea unui plan de tratament si la o evaluare obiectiva a starii de sanatate a pacientului. Astfel, se iau in considerare tratamente personalizate, ce reflecta cerintele corpului. Alaturi de corectarea motricitatii sau refacerea articulatiilor, kinetoterapia contribuie si la imbunatatirea simtului de coordonare, la echilibru si la controlul neuro-muscular al miscarii.

Avantaje

  • Cresterea masei si a fortei musculare;
  • Corectarea deviatiilor de la nivelul aparatului locomotor;
  • Ameliorarea tulburarilor de echilibru si coordonare;
  • Recuperarea dexteritatii si a functiilor musculare, osoase si articulare;
  • Recuperarea reumatica in cazul osteoporozei sau artritei;
  • Recuperarea functiilor pierdute in cazul unui acident vascular cerebral;
  • Imbunatatirea moblitatii si flexibilitatii.

Aceasta metoda de tratament s-a dovedit a fi foarte eficienta in cazul pacientilor cu afectiuni post-traumatice (fracturi, luxații, instabilitatea umărului, entorsă de genunchi, fractură ulnară, fractură de umăr, ruptură de ligament încrucișat anterior, tendinită ahileană, ruptură de tendon ahilean, ruptură de menisc, entorsă de gleznă, instabilitatea gleznei) sau postoperatorii (după protezare articulară - proteza de umăr, proteză de genunchi, meniscectomie, artroplastie de șold, în urma operației pentru tratarea sindromului de tunel carpian, pentru epicondilita laterală, tendinită sau pentru degetul în resort), dar si in cazul celor care sufera de boala Parkinson, hernie de disc, hernie de disc lombară, discopatie lombară, scleroză multiplă, lumbago, ataxie, paraplegie sau hemiplegie, .

De asemenea, kinetoterapia este de mare ajutor in recuperarea sportiva, ajutand la insanatosirea mai rapida in urma unei accidentări, ca de exemplu fractura de rotulă sau fractură de metatarsian, leziunile de plex brahial si prevenind viitoare accidente.

Kinetoterapia este practicata si cu scopul de ameliorare a diverselor afectiuni din sfera reumatologica, precum poliartrita reumatoida, gonartroza, osteporoza sau coxartroza. Mai mult, joaca un rol important in pregatirea tonusului general in timpul sarcinii, conducand la o nastere naturala mai usoara si la o recuperare rapida.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR