Ecografia mamară: cum se realizează și când este recomandată?

Ai nevoie de o investigație imagistică performantă, rapidă și sigură pentru screeningul sau diagnosticul afecțiunilor mamare? Programează-te pentru o ecografie mamară la clinicile SANADOR!

  • Dacă ai nevoie de o investigație de screening pentru cancerul de sân, îți recomandăm o ecografie mamară. Vino la SANADOR pentru o examinare performantă!

Ecografia mamară sau ecografia de sân este una dintre cele mai simple și rapide metode de screening și diagnostic pentru afecțiunile mamare – cancer de sân, nodul mamar, displazie mamară sau fibroadenom mamar. Această investigație imagistică nu este dureroasă și nici nu prezintă riscuri, pentru că folosește ultrasunete, nu raze X, cum este cazul mamografiei. În plus, ecografia de sân se poate realiza într-un cabinet medical, rezultatele sunt disponibile pe loc și nu există contraindicații.

Watch on YouTube

Numită și ultrasonografie mamară, această tehnică imagistică utilizează ultrasunete pentru examinarea structurii sânului. Ecograful prelucrează semnalul acustic emis de transductor (sonda mamară) în imagini care sunt redate pe monitorul aparatului. Dispozitivele de ultimă generație sunt dotate cu frecvență înaltă, Doppler color, modul de sonoelastografie și posibilitatea de achiziție a unor imagini 3D și chiar 4D, pentru o rezoluție superioară.

Indicațiile ecografiei mamare

Ecografia mamară este cea mai des utilizată metodă de examinare imagistică a sânului la femeile tinere, până la 40 de ani, după această vârstă fiind recomandată mamografia. Investigația este indicată anual, ca parte a controlului de rutină pentru diagnosticarea cancerului de sân.

  • Ai descoperit un nodul la sân? Programează-te pentru o ecografie mamară la SANADOR, să te asiguri că ești bine!

Deși a devenit principală metoda de screening a patologiei mamare, ecografia de sân rămâne complementară mamografiei, având limite în depistarea precoce a modificărilor de la nivelul sânilor (de exemplu, ecografia mamară nu permite depistarea microcalcificărilor, care sunt un indicator important pentru depistarea precoce a cancerului mamar).

De asemenea, dacă în urma ecografiei de sân sunt observate leziuni suspecte, medicul va recomanda investigații suplimentare: mamografie, RMN mamar sau biopsie mamară. Investigația poate fi recomandată și în cazul apariției unor leziuni superficiale ale sânului, descoperite în urma autoexaminării sânilor , și pentru diagnosticul altor afecțiuni, precum ectazia ductală.

Cum se realizează ecografia mamară?

Tehnica de examinare este simplă și nu presupune un disconfort fizic. Pacienta stă întinsă pe masa de examinare, iar medicul examinează sânii cu ajutorul unui transductor (sondă mamară), după aplicarea pe piele a unui gel special. Ultrasunetele captate de transductor sunt prelucrate apoi sub forma imaginilor țesutului mamar, pe care medicul le vede și le poate analiza pe un monitor. Ecografia poate fi realizată în orice perioadă a ciclului menstrual și include, pe lângă verificarea ambilor sâni, examinarea axilelor, pentru identificarea unor posibile adenopatii.

În cazul evidențierii unor leziuni ale sânului, medicul poate efectua suplimentar o sonoelastografie, pentru a verifica elasticitatea formațiunii observate. Pentru un diagnostic de certitudine, este necesară însă efectuarea unui examen citologic, prin puncție sau biopsie. Ecografia de sân poate fi efectuată de un senolog, dar și de un medic endocrinolog sau ginecolog cu competențe în ecografie. După ce analizează imaginile, specialistul care a realizat ecografia mamară va întocmi un raport medical, pe care pacienta îl va arăta medicului curant, pentru stabilirea următorilor pași terapeutici.

Avantajele ecografiei de sân

Ecografia mamară are avantaje semnificative:

  • Este o investigație sigură, nedureroasă și neinvazivă;
  • Imaginile sunt afișate pe monitor în timp real;
  • Nu folosește radiații, deci poate fi realizată chiar și în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie;
  • Este rapidă, durează între 20 și 40 de minute;
  • Permite examinarea cu acuratețe a sânilor denși mamografic;
  • Diferențiază formațiunile solide de cele chistice, fiind un punct de reper in stabilirea diagnosticului, deoarece majoritatea tumorilor malignele ale sânului sunt solide;
  • Poate fi utilizată pentru ghidarea unei biopsii.
  • Ecografia de sân oferă imagini în timp real, pentru un diagnostic rapid al afecțiunilor mamare.

Trebuie menționat, însă, că ecografia mamară are și anumite limitări, de aceea nu trebuie să fie folosită ca unică metodă de diagnostic pentru afecțiunile sânului. Acuratețea imaginilor depinde exclusiv de experiența operatorului și de performanțele ecografului. În plus, ecografia nu este reproductibilă, pentru că imaginile sunt obținute în timp real, de aceea pot fi diferite de la un operator la altul.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR