La SANADOR, efectuam tratamentul aritmiilor cardiace prin proceduri de electrofiziologie si ablatii cu radiofrecventa.

In Spitalul Clinic SANADOR se efectueaza si proceduri de electrofiziologie intracardiaca, diagnostica si terapeutica – studii electrofiziologice intracardiace pentru diagnosticul tuturor aritmiilor –, precum si ablatii cu radiofrecventa atat pentru aritmii comune – tahicardii supraventriculare, flutter atrial, sindrom WPW –, dar si complexe – tahicardii ventriculare sau fibrilatie atriala.

Dotarea Laboratorului de Electrofiziologie si Dispozitive Implantabile este si ea la cel mai inalt standard european, incluzand atat console de electrofiziologie tracardiaca multicanal, dar si sisteme 3D/4D de cartografiere color in timp real de tip CARTO. Acestea presupun integrare imagistica anatomico-functionala, atat prin creare de harti intracardiace in timp real a anatomiei intracardiace in 3D, cat si prin suprapunerea imaginii cu cea obtinuta anterior procedurii prin angio tomografie computerizata cardiaca.

Dezvoltarea si suprapunerea in timp si – componenta 4D – pe aceasta structura a aritmiilor pentru localizarea fasciculelor, focarelor de automatism si ghidarea cateterelor de ablatie se face printr-un sistem de triangulatie de tip GPS corporal si cu afisarea hartilor codate color in dinamica.

Ablatiile de fibrilatie atriala – izolarea venelor pulmonare si ablatia in atriul stang se realizeaza in cazurile de manifestari paroxistice sau persistente cu rezultate foarte bune, acestea efectuandu-se si impreuna cu echipe de specialisti de marca din Europa. Majoritatea cazurilor tratate prin intermediul acestei proceduri au o rata foarte buna de succes.

Ce inseamna cand un pacient este diagnosticat cu aritmii ale inimii?

Acesta sufera de incalcari ale frecventei, ritmului si secventei contractiilor inimii. Aceste anomalii ale frecventei pot aparea drept urmare a modificarilor structurale in sistemul electric al inimii, in diverse afectiuni cardiace sau sub influenta tulburarilor vegetative, endocrine, tulburări electrolitice si metabolice, in intoxicatii sau ca efect al anumitor medicamente. Apoi, in functie de ritmul cardiac, se disting urmatoarele tipuri de aritmii: 1. Aritmii sinusale: tahicardia sinusala si bradicardia, 2. Aritmii atriale: extrasistolele atriale, tahicardia paroxistica atriala si fibrilatia atriala, 3. Aritmii ventriculare: extrasistola ventriculara, tahicardia paroxistica ventriculara si fibrilatia si flutterul ventricular.

O componenta importanta in tratamentul aritmiei este si schimbarea stilului de viata, prin evitarea consumului de cofeina, alcool, ciocolata sau alte substante psihoexcitante. Exista si posibilitatea unui tratament medicamentos pentru aritmie, ce consta in betablocante (eficiente in majoritatea tipurilor de aritmii, rareori avand efecte adverse). Alaturi de acestea, se folosesc si antiaritmicele, insa pentru acest tratament este nevoie de un proces complex de diagnosticare.

Cu toate ca alegerea unui tratament medicamentos pentru aritmie amelioreaza simptomele, cea mai buna solutie ramane insa tratamentul interventional, cu precadere ablatiile.

Laboratorul de Electrofiziologie si Dispozitive Implantabile SANADOR, dotat cu tehnologie de ultima generatie de angiografie si de monitorizare electrica si hemodinamica, permite efectuarea in mod constant a procedurilor de implantare de dispozitive intracardiace (stimulatoare, defibrilatoare cardiace implantabile, dispozitive de resincronizare cardiaca tricamerale sau dispozitive implantabile de monitorizare de lunga durata). Astfel, circuitul electronic al dispozitivului urmareste in permanenta ritmul cardiac, urmand ca in cazul unei tahicardii sau al unei fibrilatii ventriculare sa descarce un soc de curent de intensitate variabila. Patologia careia se adreseaza consta in: bradiaritmii cardiace – blocul atrio-ventricular, boala de nod sinusal in cazul stimulatoarelor cardiace bicamerale –, dar si tahiaritmiile ventriculare in cazul defibrilatoarelor implantabile, prevenindu-se astfel si moartea subita prin aritmica cardiaca (stop cardiac).

SANADOR