Avortul medicamentos reprezintă o procedură care implică administrarea unor pastile cu efect abortiv în scopul întreruperii unei sarcini. Spre deosebire de chiuretaj, în acest caz nu este necesară anestezia și nici utilizarea unor instrumente obstetricale, însă procedura se poate efectua numai sub supraveghere medicală, în prezența unui medic ginecolog. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că avortul este o decizie majoră, cu multiple consecințe emoționale și psihologice, motiv pentru care, înaintea efectuării unei astfel de proceduri, pacienta trebuie să înțeleagă pe deplin care sunt posibilele riscuri și complicații.
-
Avortul este o decizie importantă, cu multiple consecințe emoționale și psihologice. Programează o consultație de obstetrică-ginecologie la SANADOR!
Pastilele pentru întreruperea de sarcină necesită o prescripție medicală și trebuie să fie administrate conform recomandărilor medicului. După începerea procedurii, care va dura câteva zile, pacienta trebuie să se prezinte, la intervalele de timp stabilite, pentru control ginecologic, urmat de o ecografie transvaginală. În acest fel, medicul se va asigura că totul se desfășoară normal și nu există complicații, iar dacă observă că avortul a fost incomplet, atunci va fi necesar să intervină, pentru realizarea unui avort chirurgical (chiuretaj).
Avortul medicamentos poate fi realizat numai în cazul unor sarcini incipiente (până la 8-9 săptămâni) și se poate efectua din mai multe motive: fie pentru a finaliza un avort spontan, fie pentru a pune capăt unei sarcini neplanificate sau din cauza unei afecțiuni care impune întreruperea sarcinii. Medicul poate începe procedura doar după efectuarea unui consult ginecologic complet și a unei ecografii, pentru a stabili cu exactitate vârsta sarcinii și pentru a exclude o sarcină extrauterină sau alte situații în care este contraindicată această intervenție.