Întrebări frecvente despre FIV

Vrei să afli răspunsul la cele mai importante întrebări despre FIV? Citește articolul de mai jos și programează o consultație la Centrul de fertilizare in vitro SANADOR, ca să afli care este cea mai potrivită soluție pentru tine!

  • Decontare prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.

👉 Ce înseamnă fertilizare in vitro?

Fertilizarea in vitro este cea mai modernă și eficientă metodă de reproducere asistată medical.

Citește mai mult…

Procedura presupune obținerea mai multor celule reproductive feminine (ovule) prin tratamente medicale, recoltarea lor și fertilizarea artificială în laborator. Apoi se procedează la implantarea embrionilor astfel obținuți în uterul pacientei. Ovulele și spermatozoizii folosiți în cadrul unui ciclu FIV pot fi recoltați de la pacientă și de la partenerul acesteia sau de la donatori.

👉 În ce constă procedura FIV?

O procedură FIV include mai multe etape.

Citește mai mult…

Aceste etape pot avea o durată diferită, în funcție de indicațiile medicului ginecolog specializat în reproducere umană asistată medical care coordonează tratamentul. Un ciclu de fertilizare in vitro presupune: tratament hormonal pentru stimulare ovariană, puncție ovariană pentru recoltarea ovocitelor (sau folosirea unor ovocite donate), fertilizarea ovocitelor selectate în laborator, monitorizarea evoluției embrionilor în incubatoare speciale și embriotransferul în uterul pacientei, sau criogenarea lor, în vederea continuării procedurii într-un alt timp.

👉 Cât costă o fertilizare in vitro?

Anumite proceduri medicale necesare pentru fertilizarea in vitro pot fi decontate de stat, prin înscrierea în Programul național de fertilizare in vitro.

Citește mai mult…

Cuplurile infertile pot beneficia de acest ajutor financiar dacă depun un dosar cu toate documentele solicitate și dacă sunt eligibili.

În afara acestui program social, procedurile FIV sunt disponibile pentru oricine dorește (cupluri sau femei singure), iar costurile totale pot fi calculate numai personalizat, în funcție de vârsta pacientei, starea ei de sănătate și cauza infertilității. Datorită cauzelor multiple ale infertilității, protocoalele FIV sunt personalizate, astfel că prețul variază de la caz la caz. Trebuie amintit că există un program național, unde statul acoperă, în anumite condiții, o parte sau în întregime costurile.

👉 Cât durează tratamentul pentru FIV?

În mod normal, o procedură de fertilizare in vitro durează aproximativ 3 săptămâni, dar depinde de tipul de protocol folosit.

Citește mai mult…

Totuși, în anumite situații, medicul specialist în reproducere umană asistată medical poate recomanda distanțarea în timp a unor etape, astfel încât întregul proces va dura mai mult – se poate ajunge chiar și la 6-8 săptămâni, sau chiar mai mult de la consultația inițială până la embriotransfer.

  • O procedură FIV include mai multe etape. Programează-te la Centrul FIV SANADOR, pentru o consultație la un medic specializat în reproducere umană asistată medical!

👉 Ce șanse de reușită are o procedură de fertilizare in vitro?

Șansele de succes pentru o procedură FIV sunt influențate de foarte mulți factori.

Citește mai mult…

Dintre aceștia, cei mai importanți sunt vârsta pacientei, rezerva ovariană, calitatea spermei partenerului, dar mai sunt și alți parametri. Astfel, o femeie mai tânără de 35 de ani are peste 40% șanse de a naște un copil conceput în urma unei proceduri de fertilizare in vitro. După vârsta de 35 de ani, crește foarte mult riscul de apariție a anomaliilor cromozomiale.

Rata de succes scade odată cu înaintarea în vârstă: doar 37% șanse de succes pentru pacientele care au între 35 și 37 de ani, 26% pentru femeile între 38-40 de ani, 13% pentru cele care au între 41 și 42 de ani și doar 4% după împlinirea vârstei de 43 de ani. Desigur, nu vârsta în sine este factorul cauzal, ci legătura acesteia cu rezerva ovariană, calitatea endometrului, diversele stări patologice care pot apărea etc.

👉 Ce analize se fac pentru fertilizare in vitro?

Pacienta trebuie să facă o serie de analize și investigații pentru FIV, atât înainte, cât și pe parcursul procedurii.

Citește mai mult…

Acestea includ: analize uzuale de sânge, profil hormonal, ecografie transvaginală, histerosalpingografie, test Babeș Papanicolau, secreție vaginală și cultură de col uterin. Și, la nevoie, alte proceduri, ca histeroscopia, biopsia de endometru, laparoscopia. La rândul său, partenerul va face o serie de analize generale de sânge, la care se adaugă spermograma şi spermocultura și, eventual, alte analize specifice.

👉 La cât timp după histeroscopie se face FIV?

Histeroscopia este o investigație esențială în cazul pacientelor care nu pot concepe un copil pe cale naturală.

Citește mai mult…

Histeroscopia este recomandată în investigarea unei suspiciuni de infertilitate. Procedura presupune introducerea unui tub subțire prin canalul cervical, pentru explorarea cavitații uterine și tratarea minim invazivă a anomaliilor mucoasei uterine (sinechii, polipi, fibrom), care împiedică apariția unei sarcini. Procedura de fertilizare in vitro poate începe după 90-180 de zile de la intervenție, pentru ca uterul să se vindece complet.

  • Rata de succes a unei proceduri FIV scade foarte mult odată cu înaintarea în vârstă. Vino la Centrul FIV SANADOR!

👉 Ce este rezerva ovariană?

Rezerva ovariană este capacitatea ovarelor de a produce ovulele necesare pentru reproducere, fiind prestabilită încă de la naștere.

Citește mai mult…

Astfel, fiecare femeie se naște cu milioane de ovule imature, iar numărul lor scade rapid odată cu ocazia fiecărui ciclu menstrual. Calitatea ovulelor este de asemenea afectată, din aceasta cauza, după vârsta de 35 de ani, șansele de a obține o sarcină pe cale naturală scad progresiv.

Scăderea rezervei ovariene este un proces fiziologic natural și ireversibil, prin urmare nu există un tratament, singura soluție pentru obținerea unei sarcini fiind fertilizarea in vitro. Rezerva ovariană poate fi determinată prin mai multe analize de sânge, dintre care cea mai importantă este nivelul hormonului anti-Mullerian (AMH). Acesta constituie un marker cu rol complex în evaluarea rezervei ovariene, dar și în patologia ovariană, și scade odată cu înaintarea în vârstă. Scăderi semnificative ale AMH se înregistrează după 35-37 de ani, iar valoarea acestuia scade și după intervenții chirurgicale pe ovare, indiferent de patologia cărora se adresează acestea (chisturi simple, endometriozice etc.).

👉 Ce sunt ovocitele?

Ovocitele sunt celulele sexuale feminine reproductive, produse și eliberate de ovare.

Citește mai mult…

Ele sunt ovule imature, numărul lor fiind prestabilit de la naștere. Un ovocit se dezvoltă și ajunge la maturitate în interiorul unui folicul ovarian. În mod normal, în fiecare lună dintr-un număr mare de ovocite selectate pentru ciclul respectiv (o cohorta), un singur ovocit devine ovul matur și este eliberat din folicul, pentru a putea fi fertilizat. Acest proces se numește ovulație.

👉 La ce servește laparoscopia?

Laparoscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă care permite explorarea pelvisului, sub anestezie generală.

Citește mai mult…

Laparoscopia și constată starea de sănătate a organelor genitale interne, a permeabilității tubare (prin cromotubație), precum și a tratării leziunilor descoperite cu această ocazie (aderente, obstrucție tubară, chisturi ovariene și paraovariene, eventual fibroame uterine subseroase, sindromul ovarelor polimicrochistice etc.). Ea necesită internare de circa 24 de ore și în unele cazuri are un rol determinant în tratamentul infertilității.

👉 Câte ovocite are un folicul?

Un folicul conține un singur ovocit.

Citește mai mult…

Ovocitul se dezvoltă și ajunge la maturitate, înainte să fie eliberat în abdomen și captat de trompa uterină, de aceeași parte, unde poate fi fertilizat de un spermatozoid. În mod obișnuit, în timpul unui ciclu menstrual, un singur ovocit ajunge la maturitate, dar există situații  excepționale, în care sunt eliberate simultan mai multe ovule și astfel apare o sarcină multiplă. De asemenea, trebuie menționat că nu toți foliculii conțin ovocite care pot ajunge la maturitate. Nu toate ciclurile sunt ovulatorii.

  • Scăderea rezervei ovariene este un proces fiziologic natural și ireversibil. Programează-te la Centrul FIV SANADOR!

👉 Câți foliculi trebuie să ai pentru FIV?

Monitorizarea și numărarea foliculilor antrali, prin ecografie transvaginală, este esențială în timpul unei proceduri de fertilizare in vitro.

Citește mai mult…

Procedura se efectuează optim între zilele 2-4 ale ciclului menstrual, evidențiind cohorta foliculară disponibilă pentru ciclul menstrual respectiv, înainte de intervenția unor factori hormonali și ovarieni care selectează foliculul dominant.

Un folicul matur ajunge la o dimensiune de 17-20 mm înainte de a elibera un ovul și trebuie să existe cât mai mulți foliculi maturi, prin tratament specific FIV, pentru a crește șansele de reușită a procedurii, deoarece medicul trebuie să recolteze cât mai multe ovocite, iar un folicul poate elibera unul singur. Evident, este importantă și calitatea acestora, nu doar cantitatea.

Numărul de foliculi antrali scade odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, o femeie de 25-34 de ani are 8-13 foliculi antrali, între 35-40 de ani are în jur de 4-8 foliculi, iar după 41 de ani rămân aproximativ 2-3 foliculi. Într-un ciclu FIV, numărul acestor foliculi obținuți terapeutic trebuie să fie însă mai mare, pentru ca medicul să poată recolta mai multe ovocite. În acest scop, ovarele sunt stimulate prin tratament hormonal, pentru a dezvolta optim 10-15 foliculi maturi.

👉 La câte zile după inseminare se face testul de sarcină?

La fel ca în cazul unui contact sexual, în urma inseminării artificiale, testul de sarcină ar trebui să fie făcut după aproximativ 12-14 zile.

Citește mai mult…

Este nevoie de această perioadă pentru implantarea embrionului și ca hormonul specific, hCG, să poată ajunge astfel în sângele matern. Prin urmare, pentru ca rezultatul testului să fie corect este nevoie de acest timp de așteptare. Testul de sarcină efectuat acasă este orientativ și ar trebui să fie confirmat și de un test de sânge pentru identificarea hormonului hCG, acesta fiind cel mai precis test de sarcină.

👉 Când se produce nidarea după embriotransfer?

Ovoimplantația (nidația) începe din momentul contactului embrionului cu mucoasa uterină transformată decidual.

Citește mai mult…

Nidația durează circa 12-14 zile, până când structurile embrionare intră în contact cu lacurile sanguine materne; astfel se explică de ce hormonul specific, produs de trofoblastul embrionar (beta hCG) se pozitivează în circulația maternă în această perioadă. Este semnalul care stimulează corpul galben gestațional ovarian să secrete progesteronul necesar modificărilor pentru susținerea evoluției în continuare a sarcinii.

  • Monitorizarea și numărarea foliculilor antrali, prin ecografie transvaginală, este esențială în timpul unei proceduri de fertilizare in vitro. Vino la Centrul FIV SANADOR!

👉 Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR