Proceduri FIV

Procedurile FIV

Vrei să afli care este procedura FIV pentru tine? Programează-te pentru o consultație la Centrul FIV SANADOR și află ce soluții există!

Există mai multe proceduri în reproducerea umană asistată medical (RUAM), aplicabile când o sarcină pe cale naturală este imposibil sau foarte greu de obținut: stimulare ovariană cu obiectivarea momentului ovulației, inseminarea intrauterină, monitorizarea ciclurilor naturale și proceduri FIV: pe ciclu natural, prin hiperstimulare ovariană controlată, IVF-ICSI, crioembriotransfer, protocoale cu donori etc.

  • Procedurile FIV recomandate vor fi stabilite de medicul specializat în RUAM, pentru fiecare cuplu în parte. Vino la consultație la Centrul FIV SANADOR!

Fertilizarea in vitro (FIV) este o tehnică de reproducere umană asistată, în care fecundarea ovulelor are loc în afara organismului uman, într-un laborator. Acest lucru implică recoltarea ovulelor mature ale unei femei printr-o puncție ovariană și fertilizarea lor cu spermatozoizi de la partener. După o incubație de 2-5 zile, unii  embrioni pot fi criogenați pentru depozitare sau transferați în uter, într-o procedura de embriotransfer.

Aici trebuie menționat că nu toți foliculii obținuți prin stimulare ovariană conțin ovocite. De asemenea, nu toți embrionii obținuți sunt de aceeași calitate, diviziunea lor după fertilizare poate da naștere unora neviabili.

Astăzi, grație noilor cuceriri științifice, infertilitatea nu mai reprezintă un capăt de drum, pentru că fertilizarea in vitro poate fi folosită în funcție de nevoile fiecărui cuplu în parte. De la caz la caz, procedurile de fertilizare in vitro pot folosi ovulele pacientei sau ale unei donatoare și spermatozoizii partenerului sau ai unui donor.

În orice situație de infertilitate a cuplului, se stabilesc întâi criteriile de infertilitate și indicația de fertilizare în vitro, între celelalte proceduri de reproducere umană asistată medical. De asemenea, fiecare tip de protocol trebuie selectat de către medic, în funcție de particularitățile cuplului și după efectuarea unui set complet de analize pentru FIV.

FIV pe ciclu natural și FIV cu stimulare ovariană

Între metoda convențională de fertilizare in vitro (cu stimulare ovariană) și FIV pe ciclu natural există câteva diferențe fundamentale. În primul caz, pacienta primește tratament hormonal atât pentru stimulare ovariană, cât și pentru împiedicarea ovulației spontane, astfel încât acestea să poată fi recoltate pentru fertilizare.

  • Medicul va stabili mai întâi criteriile de infertilitate și indicația de fertilizare în vitro. Programează o consultație la Centrul FIV SANADOR!

Procedura FIV pe ciclu natural este o tehnică de fertilizare complet nemedicată: pacienta nu primește deloc tratament hormonal. Unii experți iau în calcul și o procedură intermediară, numită și „stimulare minimală” ori „mini-FIV”.

Procedura FIV cu embrioni criogenați (FET)

Fertilizarea in vitro cu transfer de embrioni crioconservați poate fi aplicată numai femeilor care au trecut deja printr-un ciclu de fertilizare in vitro (FIV) care a generat embrioni utilizabili. Procedura se poate face la câteva luni sau chiar la ani distanță. Pacienta trebuie să discute cu medicul dacă este eligibilă pentru începerea procesului de FIV cu embrioni congelați.

  • Decontare prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.

Embriotransferul după criogenare se poate face pe endometru monitorizat în ciclul său natural sau sub tratament de pregătire complex al endometrului, înainte de transfer. Tratamentul va fi început imediat după completarea dosarului cu analize care confirmă indicația, alcătuit de medicul specialist RUAM.

FIV cu transfer electiv de embrion unic (eSET)

În acest procedeu, pacienta, deși are mai mulți embrioni creați prin FIV, vrea să selecteze și să transfere un singur embrion în uter, procedeu numit transfer electiv de embrion unic (eSET). Acest tip de transfer reduce riscul unei sarcini multiple, care de altfel nu este mai mare decât la procentajul unei sarcini obținute pe cale naturală.

Procedura FIV cu ovule donate

Procedura FIV convențională presupune recoltarea de ovocite de la pacientă și fertilizarea lor cu spermatozoizii partenerului. Însă, atunci când ovarele nu produc suficiente ovule pentru un procedeu FIV tradițional (rezervă ovariană scăzută, menopauză precoce) sau când pacientei i-au fost îndepărtate chirurgical ovarele, medicul specialist RUAM poate recomanda o procedură FIV cu ovocite donate.

FIV cu spermatozoizi donați

Tehnica FIV cu spermă de la donator li se recomandă cuplurilor atunci când nu există posibilitatea de a recolta spermatozoizi  în mod natural sau chirurgical. Spermatozoizii donați pot fi folosiți fie pentru inseminarea artificială a femeii (IUI), fie pentru fertilizarea ovulelor, în laborator. Procedura FIV cu spermatozoizi donați este similară unei proceduri convenționale, singura diferență o reprezintă proveniența acestora și faptul că mostrele de spermă donate sunt criogenate, prin urmare vor beneficia de o pregătire specială înainte de fertilizare.

Procedura FIV cu ICSI

ICSI este o prescurtare pentru injecție intra-citoplasmatică”, o tehnică medicală avansată, folosită în fertilizarea in vitro pentru injectarea directă a unui ovocit cu un singur spermatozoid. Procedeul se face numai după tratarea prealabilă a spermei și sub ghidaj microscopic, astfel încât să fie ales un singur spermatozoid, de cea mai bună calitate, pentru a fecunda ovulul. Învelișul ovulului este îndepărtat temporar, iar spermatozoidul ales este injectat direct în citoplasma ovulului. A doua zi, embriologul va verifica dacă fecundarea s-a produs corect.

  • Medicul specializat în reproducere umană asistată medical de la Centrul FIV SANADOR îți va recomanda cea mai potrivită procedură pentru tine. Vino la consultație!

Principalul avantaj al procedurii FIV cu ICSI este rata mai mare de succes. Această tehnică este recomandată mai ales în cazurile în care spermograma indică o infertilitate masculină gravă, azoospermie,  atunci când numărul spermatozoizilor este foarte scăzut (oligospermie) sau când forma sau mobilitatea acestora este sub limitele normale.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR