Cum se realizeaza testul
Testul se realizeaza prin intermediul unei sonde care, odata introduse in urechea externa, pompeaza aer la o anumita presiune, inregistrand in acelasi timp deplasarile membranei timpanice la aplicarea sunetelor. Rezultatele sunt inregistrate sub forma unor grafice, ale caror modificari ofera informatii despre nivelul auzului si despre cauza scaderii acuitatii auditive atunci cand afectiunea este localizata in urechea medie.
Pentru realizarea testului este nevoie ca timpanul sa nu prezinte perforatii, iar conductul auditiv sa fie suficient de larg pentru a permite introducerea sondei. In cazul in care membrana timpanului este perforata, sunetul trece si se raspandeste in sistemul celular mastoidian, fara a se reflecta si fara a afisa rezultate.
Timpanograma este o investigatie recomandata pentru stabilirea unui diagnostic in cazul bolilor urechii medii (otite seroase, otoscleroza, blocaje sau alte afectiuni ale lantului osicular, alterari ale membranei timpanului), fiind de asemenea folositoare si in masurarea gradului de hipoacuzie localizata in urechea interna, atunci cand nu exista afectiuni ale urechii medii.
Impedansmetria este de mare ajutor si in cazul copiilor, chiar si de la cele mai fragede varste (sugari), cand nu se poate efectua o audiograma tonala clasica.
In practica obiectiva se folosesc doua teste pentru stabilirea unui diagnostic: timpanograma si testul reflexului stapedian (testarea reflexului muschiului scaritei).
Reflexul stapedian este un mecanism de protectie a elementelor mobile de la nivelul urechii interne, care contine celulele ciliate externe, fiind un mecanism reflex al muschiului scaritei din urechea medie. Acesta se declanseaza in urma stimularii acustice de intensitate puternica (80 dB SL), fiind astfel singurul reflex acustic declansat in urma stimularii sonore. In acelasi timp, poate fi declansat si de alti stimuli, precum stimulii electrici aplicati la nivelul conductului auditiv extern sau stimulii tactili (jeturi de aer proiectate in conductul auditiv extern).
Prezenta acestui reflex are o importanta ridicata in stabilirea unui diagnostic corect, stabilind diagnosticul diferential dintre hipoacuziile de transmisie si cele neurosenzoriale.