EEG este o metoda electrofiziologica de explorare a sistemului nervos central. Se materializeaza prin inregistrarea biocurentilor campurilor transcranieni la nivelul tegumentelor si inregistrarea grafica a acestora in timp sub forma de unde.

Cate tipuri de unde avem?

Patru: alfa, beta, theta, delta. Adultul sanatos in stare de veghe si repaus psiho-motor prezinta o activitate electrica formata din ritm alfa (inregistrat in regiunile occipitale si parietale posterioare) si beta (inregistrat  in regiunile frontale) in proportie de 85-90% si ritm theta in procent de 10-15%. Undele delta si theta care apar localizate, in zonele lezionale, sunt anormale.

Odata cu evolutia tehnologiei medicale, un EEG a fost inlocuit de metodele mai performante de diagnostic, adica de tomografia computerizata (TC) si rezonanta magnetica (RMN), aparatura medicala de care poti beneficia la SANADOR.

Cu toate acestea, electroencefalografia ramane a fi utilizata pe larg, in special in diagnosticul epilepsiei, a encefalopatiilor, a hemiplegiei, in monitorizarea activitatii cerebrale in timpul anesteziei. De asemenea, investigația ajută la diagnosticul unor afecțiuni neurologice, cum este coreea Sydenham.

SANADOR iti precizeaza ca un EEG poate fi foarte complex in afisarea rezultatelor, pentru ca el mai presupune recoltarea, potentarea si inregistrarea desfasurarii in timp a activitatii electrice a scoartei cerebrale prin intermediul unor electrozi de suprafata, situati la nivelul scalpului.

Electroencefalograma reprezinta inregistrarea manifestarii colective a neuronilor cortexului cerebral, a unui set de potențiale de camp fluctuante, produse din activitatea concomitenta a unui numar mare de neuroni, captate prin intermediul electrozilor situati pe scalp. Investigatia poate fi indicata in cazul crizelor tonico-clonice si al epilepsiei.

Ce trebuie sa stii inainte sa faci un EEG? 

Faptul ca atat sedativele, cat si hipoglicemia, daca ele sunt prezente, pot modifica aspectul normal al EEG-ului. De asemenea, evita consumul de cafea. La pacientii care iau tratament pentru epilepsie se recomanda oprirea medicatiei pentru 1-2 zile, cu scopul de a creste probabilitatea inregistrarii descarcarii epileptice, dar acest lucru necesita monitorizare clinica atenta. Trebuie sa cunosti faptul ca orice persoana de orice varsta poate efectua o examinare EEG. Procedura poate fi indicata si in cazul unor tulburari de limbaj, cum este disartria.

Cum se face un EEG?

Nu este o operatiune complicata. Fii relaxat! Specialistul va aplica un gel conductor pe electrozi printr-o seringa cu un ac bont pentru a realiza pozitionarea corespunzatoare a electrozilor. Este obligatoriu sa ramai relaxat si in continuare pentru a optimiza inregistrarea semnalului electric al creierului si pentru a reduce mişsarea si artefacte musculare.

Ce alte pregatiri mai faci inainte de EEG?

Trebuie sa se te speli pe cap inainte de aceasta examinare. Poti sa mananci in dimineata zilei in care faci EEG-ul. Ar putea sa presupuna si un efort fizic din partea pacientului, pentru ca, daca se doreste testarea activitatii creierului in timpul somnului, este recomandat sa nu dormi cu o noapte inainte de operatiune.

Daca este supus examinarii un pacient cu dese pierderi ale constientei, atunci se ridica posibilitatea unui caz de epilepsie. Pentru diagnostiv, electroencefalografia si anamneza extrem de amanuntita sunt esentiale. Orice pacient care a prezentat o criza de pierderea constientei poate sa solicite efectuare EEG. Sunt multe alte stari patologice care pot simula o criza de epilepsie.

Doare un EEG?

Nu, examenul nu este dureros. Singurul disconfort poate fi cauzat de obligatia de a pastra ochii inchisi in timpul examenului. In plus, in timpul aplicarii electrozilor o tragere usoara a parului poate aparea. Pacientii cu epilepsie rareori au un atac, care poate fi declanșat de luminile folosite pentru a-ti verifica ochii. Ocazional, gelul aplicat electrozilor poate provoca iritatia pielii.

Galerie foto

SANADOR