Rinoplastia este intervenția chirurgicală prin care se corectează aspectul nasului, armonizându-l cu celelalte trăsături faciale. Prin poziția sa în mijlocul feței, nasul este un element determinant al fizionomiei, astfel că o distonanță cu celelalte elemente ale feței poate compromite imaginea de ansamblu. Dincolo de partea pur estetică, nasul este „poarta” prin care aerul pătrunde în corpul nostru, iar disfuncționalitățile lui pot afecta modul în care respirăm, cu repercusiuni asupra stării de sănătate (insuficiență respiratorie nazală obstructiva cu tulburări de oxigenare la efort sau repaus, tulburări de dezvoltare somatică, dificultăți în practicarea unor sporturi de performanță, cefalee rinogenă, epistaxis recidivant, rinoree posterioară, sforăit și apnee de somn, infecții locoregionale etc.).
Rinoplastia poate aduce, deci, un dublu beneficiu: estetic, pentru că poate îmbunătăți aspectul nasului, și funcțional, pentru că poate corecta anumite vicii de structură cu impact asupra sănătății și confortului personal. În acest context, putem vorbi despre două tipuri de rinoplastie: cosmetică, respectiv funcțională. Scopul este să ofere un aspect natural nasului, în echilibru perfect cu fața pacientului.
Rinoplastia cosmetică are ca deziderate principale:
- corectarea dimensiunii nasului;
- modificarea lățimii nasului la nivelul rădăcinii;
- ajustarea profilului nasului;
- corectarea vârfului nasului (îngustare, ridicare sau coborâre);
- remodelarea nărilor.
Rinoplastia funcțională, în plus față de cea cosmetică, urmărește asigurarea unei permeabilități nazale care să permită realizarea principalelor funcții ale nasului: respiratorie (prin care nasul purifică, încălzește și umezește aerul inspirat), de apărare (mecanică – reflexul de strănut, activitatea aparatului mucociliar, imunologică și bacteriologică), olfactivă și fonatorie.
Exista și o rinoplastie reconstructivă, care se adresează leziunilor grave ale piramidei nazale, cu pierdere de țesuturi, rezultate în urma unor accidente grave (de muncă, sportive, rutiere, casnice) sau a unor procese tumorale (chirurgia cancerului).