Vasectomia este una dintre cele mai sigure metode de contraceptie a barbatului, avand o eficienta de peste 99%. Aceasta metoda de sterilizare este definitiva, insa, cu toate acestea, exista si tehnici ultra-moderne prin care acest proces poate deveni reversibil. Aceasta procedura impiedica intrarea spermatozoizilor in lichidul spermatic prin blocarea vaselor deferente. In urma operatiei de vasectomie nu vor fi afectate erectia, apetitul sexual sau nivelul de testosteron din organism.

Speramatozoizii sunt celule microscopice al caror rol este de a fecunda ovului, conducand la sarcina. Prin urmare, scopul procedurii numite vasectomie este de a inlatura riscul unei sarcini in urma actului sexual.

Recomandari

Vasectomia este recomandata persoanelor sanatoase, care fac parte din relatii stabile, in care partenerii au incredere unul in altul. Este o alegere potrivita pentru barbatii care sunt absolut siguri ca nu isi (mai) doresc copii, sau in cazurile in care partenera nu poate risca o sarcina, din varii conditii medicale, unele care ii pot chiar pune in pericol viata!

Medicii nu fac aceasta recomandare barbatilor cu varste de sub 30 de ani, celor care nu au inca un copil sau persoanelor care nu se afla intr-o relatie stabila. Aceasta metoda de contraceptie NU protejeaza de bolile cu transmisie sexuala.

Cum se realizeaza?

Procedura efectiva de vasectomie dureaza foarte putin, in jur de 20-30 de minute, facandu-se de regula cu anestezic local. Poate fi efectuata de medici urologi sau catre chirugi generali, nefiind o procedura foarte complexa, si fara a necesita echipament si dotari speciale.

In timpul unei vasectomii, au loc urmatoarele etape:

  • curatarea si spalarea locului cu substante antiseptice. In unele cazuri, se recomanda si raderea parului pubian din zona in care are loc operatia.
  • Daca este nevoie, pacientului i se va administra un calmant oral sau intravenos pentru reducerea nivelului de anxietate sau pentru inducerea starii de somnolenta.
  • Anestezia pre-incizie se face de regula la nivel local.
  • Dupa anestezierea zonei, medicul chirurg va efectua una sau doua incizii in scrot, la nivelul zonei in care sunt localizate canalele deferente, care transporta sperma din teticule inspre penis.
  • Ambele canale sunt taiate, dupa care sunt legate, prin coasere sau prin alte metode de suturare, pentru blocarea completa a trecerii spermei.
  • Canalele deferente sunt asezate la loc in scrot, iar locul operatiei este cusut cu fire resorbabile.

Dupa operatia de vasectomie, barbatul trebuie sa efectueze un test de fertilitate masculina, pentru a detecta daca mai exista spermatozoizi in lichidul seminal.

Testul poate fi achiztionat din farmacii, iar daca este pozitiv, va trebui facuta o vizita la medicul care a performat operatia. Pana la reabsorbtia spermatozoizilor de catre organism, se recomanda folosirea unei alte metode de contraceptie.

Atat la nivel european, cat si in Romania, numarul barbatilor care fac apel la aceasta metoda de contraceptie este in crestere.

Galerie foto

SANADOR