Adenoidectomia este procedura chirugicala de indepartare a vegetatiilor adenoide, cunoscute sub numele de polipi.

Acestia sunt asemanatori cu amigdalele, fiind localizati in partea din spate a cavitatii nazale. Rolul acestor formatiuni este de aparare a sistemului imunitar, distrugand bacteriile si virusii care patrund in corp prin cavitatea orala sau nazala, dar uneori se pot infecta cronic.

Atat amigdalele, cat si vegetatiile adenoide (polipii) sunt indepartate pe cale chirugicala atunci cand se inflameaza frecvent si incep sa cauzeze infectii.

In cazul in care aceasta afectiune este prezenta la copii, se recurge adesea la indepartarea in acelasi timp a amigdalelor si a polipilor, procedura ce poarta numele de adenoamigdalectomie. Cel mai adesea, operatia este efectuata de un medic chirurg ORL-ist.

Polipii (vegetatiile adenoide) reprezinta o hipertrofie (crestere in volum) a tesutului limfatic din rinofaringe, drept consecinta a infectiilor repetate ale faringelui la copii. Afectiunea aceasta se numeste adenoidita cronica si este intalnita cu predilectie la copiii cu varste cuprinse in 3 si 9 ani.

Simptome

Operatia de adenoidectomie se recomanda in cazul aparitiei urmatoarelor simptome: respiratie pe gura (respiratie orala), din cauza obstructiei cailor nazale, prezenta secretiilor nazale cvasipermanente, tusea matinala. Prezenta polipilor poate conduce si la otita medie, cauzata de obstructia orificiului inferior al trompei lui Eustachio.

Asadar, urmatoarele simptome si semne, aparute dupa implinirea varstei de 3 ani, pot indica necesitatea unei adenoidectomii:

  • Simptome de insuficienta respiratorie nazala: respiratie orala permanenta, facies adenoidian;
  • Agitatie in timpul somnului, cuplata cu oboseala celui mic in timpul zilei;
  • Otite recidivante.

Etapele interventiei

In majoritatea cazurilor, operatia de adenoidectomie va decurge in felul urmator:

  • Efectuarea analizelor preoperatorii - cu o zi inainte sau chiar in ziua interventiei;
  • Nu se consuma lichide si alimente cu 4 ore inainte de interventia chirurgicala;
  • Anestezie generala;
  • Nu are loc o incizie la nivelul pielii, medicul indepartand vegetatiile adenoide si polipii prin gura.

Durata operatiei este in medie de 45-60 de minute de la intrarea in sala pana la iesire. Dupa interventia chirurgicala (postoperatoriu) pot interveni stari de confuzie (pe o perioada de circa doua ore), secretii sangvine, senzatie de voma sau chiar varsaturi.

Cu toate ca recuperarea este rapida, nu se permite consumul de alimente sau lichide la doua ore dupa interventie.

Pacienul se poate intoarce acasa in aceeasi zi. Dupa cateva ore, pacientul poate consuma alimente sau bauturi (se recomanda evitarea bauturilor carbogazoase, precum si a alimentelor puternic condimentate).

Postoperatoriu se vor realiza si controale, cu revenirea la activitatile obisnuite in cateva zile, dupa recomandarea medicului.

Galerie foto

SANADOR