Ce este osteoporoza?
Osteoporoza este o boală care afectează structura și densitatea țesutului osos, ducând la fragilitatea oaselor. Astfel, acestea pot deveni spongioase (cu aspect de burete) și se pot deforma sau chiar se pot fractura în urma unor activități obișnuite, cum ar fi tusea sau o ușoară lovitură.
-
Osteoporoza este mai frecvent întâlnită la persoanele în vârstă, în special la femeile care au trecut de perioada menopauzei.
Osteoporoza este mai frecvent întâlnită la persoanele în vârstă, în special la femeile care au trecut de perioada menopauzei. De obicei, fragilitatea osoasă apare la nivelul coloanei vertebrale, oaselor șoldului sau ale antebrațului.
Oasele sănătoase sunt alcătuite din osteocite (celule osoase) și o matrice osoasă densă, întărită cu depozite minerale – săruri de calciu și fosfați. În timpul vieții, procesul normal de remodelare osoasă presupune resorbția și reconstrucția continuă a țesutului osos, controlată de osteocite. În osteoporoză, acest echilibru este perturbat, conducând la pierderea substanțială de material osos și, implicit, la slăbirea oaselor.
Afecțiunea crește riscul de fracturi severe, cum este fractura de șold sau fractura de femur, dar și de alte rupturi, precum fracturile vertebrale, fractura de gleznă sau fractura de radius. De asemenea, osteoporoza severă poate duce la osteonecroză sau la leziuni ale măduvei spinării și afectează sănătatea orală, putând duce la pierderea dinților.
Osteoporoza afectează în special persoanele în vârstă. Programează-te online pentru o consultație la Reumatologie sau Endocrinologie și solicită o investigație DXA, ca să afli dacă suferi de această afecțiune!