Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o boală care afectează structura și densitatea țesutului osos, ducând la fragilitatea oaselor. Astfel, acestea pot deveni spongioase (cu aspect de burete) și se pot deforma sau chiar se pot fractura în urma unor activități obișnuite, cum ar fi tusea sau o ușoară lovitură.

  • Osteoporoza este mai frecvent întâlnită la persoanele în vârstă, în special la femeile care au trecut de perioada menopauzei.

Osteoporoza este mai frecvent întâlnită la persoanele în vârstă, în special la femeile care au trecut de perioada menopauzei. De obicei, fragilitatea osoasă apare la nivelul coloanei vertebrale, oaselor șoldului sau ale antebrațului.

Watch on YouTube

Oasele sănătoase sunt alcătuite din osteocite (celule osoase) și o matrice osoasă densă, întărită cu depozite minerale – săruri de calciu și fosfați. În timpul vieții, procesul normal de remodelare osoasă presupune resorbția și reconstrucția continuă a țesutului osos, controlată de osteocite. În osteoporoză, acest echilibru este perturbat, conducând la pierderea substanțială de material osos și, implicit, la slăbirea oaselor.

Afecțiunea crește riscul de fracturi severe, cum este fractura de șold sau fractura de femur, dar și de alte rupturi, precum fracturile vertebrale, fractura de gleznă sau fractura de radius. De asemenea, osteoporoza severă poate duce la osteonecroză sau la leziuni ale măduvei spinării și afectează sănătatea orală, putând duce la pierderea dinților.

Osteoporoza afectează în special persoanele în vârstă. Programează-te online pentru o consultație la Reumatologie sau Endocrinologie și solicită o investigație DXA, ca să afli dacă suferi de această afecțiune!

Simptomele de osteoporoză

Osteoporoza este, în majoritatea cazurilor, asimptomatică, fiind descoperită la investigațiile medicale imagistice efectuate în urma unei fracturi. Oasele afectate se pot fractura chiar și prin expunerea la șocuri minore, iar pierderea densității poate conduce în timp la deformarea coloanei și la scăderea înălțimii, ca urmare a alterării posturii.

În unele cazuri pot să apară însă dureri de spate persistente, provocate de tasările vertebrale. De cele mai multe ori, durerea provocată de osteoporoză apare la nivelul coloanei toracale sau lombare, este de intensitate variabilă și poate iradia la nivelul abdomenului. De asemenea, nevralgia se poate asocia cu spasm muscular paravertebral, afectând activitatea zilnică a pacientului, care poate ajunge chiar imobilizat.

Cauze și factori de risc

Osteoporoza survine în momentul în care se declanșează un dezechilibru între formarea de țesut osos nou și resorbția celui vechi. Fie corpul nu poate forma suficient țesut nou, fie este resorbită o mare cantitate de țesut osos, dar în unele cazuri pot fi întâlnite ambele situații. Cauza principală care declanșează pierderea de masă osoasă este scăderea nivelului unor hormoni (estrogen la femei și androgeni la bărbați), motiv pentru care, la menopauză, crește mult riscul dezvoltării acestei afecțiuni.

Boala este întâlnită preponderent la femei, în proporție de 80%. Această prevalență se explică prin faptul că nivelurile hormonilor estrogen și progesteron scad după instalarea menopauzei. Astfel, pierderea densității osoase este accelerată, conducând în timp la osteoporoză.

Watch on YouTube

Alți factori de risc pentru osteoporoză sunt:

  • Îmbătrânirea - persoanele de peste 65 de ani prezintă un risc crescut;
  • Rasa - afecțiunea este întâlnită mai des la rasa caucaziană sau asiatică;
  • Greutatea corporală redusă;
  • Factorii genetici;
  • Insuficiența ovariană primară,
  • Boala Graves-Basedow;
  • Malabsorbția de calciu/fosfor;
  • Malnutriția;
  • Tulburările de alimentație (anorexia);
  • Stilul de viață - sedentarismul, alcoolul, fumatul și obezitatea pot conduce la instalarea acestei afecțiuni;
  • Aportul inadecvat de vitamina D sau de calciu;
  • Alte afecțiune - poliartrita reumatoidă, diabetul zaharat de tip 1, sindromul Cushing, hipertiroidismul și hiperparatiroidismul pot avea ca efecte secundare osteoporoza;
  • Medicația - corticosteroizii, anticoagulantele, anticonvulsivantele sau imunosupresoarele cresc riscul de incidență pentru osteoporoză.
  • Programează-te pentru o consultație la Reumatologie sau Endocrinologie și solicită o investigație DXA, ca să afli dacă suferi de această afecțiune!

Diagnosticarea osteoporozei

Diagnosticarea acestei afecțiuni se poate face în urma mai multor investigații paraclinice, precum:

  • Osteodensimetria DEXA - este cea mai folosită tehnică de investigare imagistică recomandată în acest scop. Evaluarea osteoporozei prin analiza DXA constă în folosirea razelor X pentru a măsura densitatea osoasă, în raport cu un adult sănătos, de aceeași vârsta și de același sex. Procedura este simplă, rapidă și nedureroasa și permite inclusiv depistarea osteopeniei (caracterizată de pierderi osoase mai reduse decât în cazul osteoporozei);
  • Tomografia computerizată cantitativă;
  • Densimetria ultrasonică (un tip de ecografie).
Watch on YouTube

Tratamentul pentru osteoporoză

Tratamentul pentru osteoporoză presupune, de cele mai multe ori, administrarea unor medicamente speciale, indicate de medicul reumatolog sau endocrinolog, care stabilește diagnosticul. Medicația poate include hormoni estrogeni, calciu, vitamina D, calcitonină sau bisfosfonați.

Stilul de viață are un rol important în tratamentul osteoporozei. Sunt recomandate exerciții fizice de intensitate redusă, precum mersul pe jos sau pe bicicletă. De asemenea, trebuie acordată o atenție deosebită și posturii, pentru a evita deformările osoase.

Aport de calciu prin alimentație este foarte important pentru prevenirea afecțiunii, dar și ca parte a tratamentului pentru osteoporoză și osteopenie. Meniul zilnic trebuie să includă lactate, legume (fasole, mazăre, varză), somon, cereale, nuci. Renunțarea la fumat și la alcool scade riscul apariției osteoporozei și contribuie la creșterea eficienței tratamentului, atunci când afecțiunea s-a instalat deja.

Diagnosticul și tratamentul osteoporozei la SANADOR

La SANADOR, evaluarea osteoporozei se face cu ajutorul aparatului de ultimă generație Lunar iDXA, care permite măsurarea densității osoase, evaluarea riscului de fractură și a sarcopeniei. Imaginile oferite de acest aparat sunt de înaltă rezoluție, cu o claritate similară unei radiografii, dar folosind o doză mult mai mică de radiații. În acest fel, pot fi observate și diagnosticate și deformările osoase, inclusiv severitatea acestora.

Lunar iDXA este esențial pentru monitorizarea tratamentului indicat pentru osteoporoză, pentru că oferă măsurători extrem de precise ale densității osoase, astfel încât permite identificarea celor mai mici modificări, care nu ar putea fi detectate prin alte metode.

Spre deosebire de alte echipamente DXA, Lunar iDXA corectează erorile care apar din cauza măririi imaginii, pentru că este dotat cu un detector digital direct și fascicul de raze X de tip „evantai întors” (narrow-angle fan beam), mult mai performant decât modelele cu fascicul în unghi larg (wide-angle fan beam). În plus, datorită acestei tehnologii inovative, durata examinării este semnificativ mai scurtă, iar doza de radiații la care este expus pacientul este mult mai redusă.

Aparatul este prevăzut cu un soft de ultimă generație – enCORE – care permite o evaluare clară, rapidă și precisă a masei osoase, dar și a distribuției masei musculare și a grăsimii, fiind astfel util și în diagnosticarea și monitorizarea performantă a pacienților cu sindrom metabolic. Echipamentul poate fi folosit și pentru investigarea pacienților supraponderali, suportând o greutate de până la 227 kg.

  • La SANADOR, diagnosticarea osteoporozei se face cu ajutorul aparatului de ultimă generație Lunar iDXA.

Pentru tratamentul osteoporozei, indiferent de stadiul în care este diagnosticată boala, la SANADOR pacienții au acces la consultații de reumatologie și endocrinologie oferite de medici empatici și experimentați, care vor stabili cel mai potrivit protocol terapeutic, pentru fiecare caz în parte. De asemenea, pacienții beneficiază de consiliere nutrițională asigurată de medici specializați în Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, care vor stabili o dietă personalizată, importantă pentru prevenirea și tratarea osteoporozei.

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR