ERAD (Electrorezecție cu ansa diatermică) este o procedură chirurgicală de diagnostic și tratament pentru leziunile colului uterin.
A primit acest nume după instrumentul cu care specialistul execută procedura.
ERAD (Electrorezecție cu ansa diatermică) este o procedură chirurgicală de diagnostic și tratament pentru leziunile colului uterin.
A primit acest nume după instrumentul cu care specialistul execută procedura.
ERAD se recomandă atunci când se suspectează prezența unor celule dezvoltate anormal la nivelul colului uterin, ce eventual prezintă risc crescut de a evolua spre cancer de col uterin. Scopul este de a exciza țesutul bolnav, ulterior făcându-se diagnosticul leziunii la microscop.
De asemenea, este recomandată în urma unui examen Papanicolau cu rezultat îngrijorător, ce a arătat modificări la nivelul celulelor de la nivelul colului uterin.
Această procedură începe ca un consult ginecologic de rutină. Pacienta este conștientă pe tot parcursul procedurii, utilizându-se anestezie locală, datorită căreia disconfortul este minim.
Procedura consta în: introducerea unui specul în vagin pentru a putea vizualiza colul cervical. Cu ajutorul colposcopului, imaginea leziunilor este mărită pentru a putea exciza țesutul afectat în întregime. Procedura în sine durează cel mult jumătate de oră și se face în cabinetul ginecologului, fără a fi necesară internarea. După ce anestezia și-a făcut efectul, medicul va introduce aproape de col un instrument medical echipat cu un fir foarte subțire, încărcat electric, cu care va cauteriza celulele anormale. Dacă în timpul acestei intervenții, pacienta resimte modificări ale stării generale, acestea pot fi gestionate în siguranță datorită prezenței active a întregii echipe medicale.
Complicațiile în urma acestei proceduri sunt foarte rare, ele apar în 1-2% dintre cazuri și se manifestă astfel: stenoza orificiului cervical, sângerări abundente și prelungite, infecție cervicală sau uterină. Se recomandă programarea unui consult ginecologic dacă apar dureri abdominale intense, febră, sângerări cu cheaguri, secreții urât mirositoare. După intervenție, se impune evitarea: dușurilor vaginale, raporturilor sexuale, folosirii tampoanelor interne, efortului fizic și ridicării de greutăți!
Riscul apariției unor probleme în timpul sarcinii depinde de profunzimea exciziei cervicale. Aproximativ 10% dintre intervenții se asociază cu nașteri premature. Incompetența cervicală (insuficiența cervicală) semnifică imposibilitatea cervixului (colului uterin) să rămână închis în timpul sarcinii. Ar putea fi recomandat cerclajul (o procedură ce ajută colul să rămână închis pentru a nu apărea complicații în menținerea unei sarcini, de exemplu).
În cazul pacientelor însărcinate, este foarte important să menționeze medicului care monitorizează sarcina despre faptul ca au în antecedente efectuarea unui ERAD.
Este posibil să apară unele efecte secundare post-ERAD: sângerări mai puternice decât o menstruație, cheaguri de sânge, scurgeri urât mirositoare, febră/frisoane și dureri abdominale severe. La apariția oricăror dintre aceste manifestări, trebuie anunțat cât mai repede medicul curant.