Ce este histerectomia?

Histerectomia este intervenți chirurgicală prin care este îndepărtat uterul, uneori și alte organe și țesuturi adiacente (anexectomie), precum trompele uterine, cervixul și ovarele. Operația poate fi recomandată ca tratament pentru diverse afecțiuni, cum ar fi endometrioza, prolaps uterin, fibrom uterin, cancer endometrial sau cancer de col uterin. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de histerectomie sunt realizate într-un bloc operator bine dotat, prin diferite tehnici chirurgicale, în funcție de indicația stabilită.

Tipuri de histerectomie

Principalele tipuri de histerectomie includ:

  • histerectomia totală - chirurgul îndepărtează uterul și colul uterin, nu și ovarele. Acesta este cel mai des realizat tip de intervenție. Deoarece ovarele sunt păstrate, menopauza nu va începe imediat după operație;
  • histerectomia subtotală, numită și histerectomie parțială sau histerectomie supracervicală – medicul îndepărtează corpul principal al uterului, lăsând colul uterin intact. Uneori, pot fi îndepărtate și trompele uterine și ovarele în același timp;
  • histerectomia totală cu salpingo-ooforectomie bilaterală - este îndepărtat uterul, colul uterin, trompele uterine (salpingectomie) și ovarele (ooforectomie). Îndepărtarea ovarelor va declanșa imediat menopauza, dacă pacienta nu se află deja în această perioadă;
  • histerectomia radicală cu salpingo-ooforectomie bilaterală – medicul îndepărtează uterul, colul uterin, partea superioară a vaginului, precum și trompele uterine, ovarele, ganglionii limfatici învecinați și țesutul adipos. Acest tip de intervenție este cel mai frecvent utilizat în cazurile de cancer.

Histerectomia abdominală implică îndepărtarea uterului printr-o incizie în partea inferioară a abdomenului, în timp ce în histerectomia vaginală chirurgul îndepărtează uterul prin vagin. O histerectomie poate fi parțială, când este îndepărtat numai uterul, lăsând intact colul uterin intact, sau totală, când este scos atât uterul, cât și colul uterin. În funcție de motivul intervenției, poate fi necesară și îndepărtarea trompelor uterine și a ovarelor.

De la caz la caz, histerectomia poate fi efectua atât clasic, cât și minim invaziv, prin laparoscopie sau prin chirurgie robotică ginecologică. Recuperarea după histerectomie durează, de obicei, în jur de șase săptămâni, în funcție de tipul de intervenție.

Indicații pentru operația de histerectomie

Medicul ginecolog poate recomanda operația de histerectomie în mai multe situații, printre care se numără:

Pregătirea pentru operația de histerectomie

Înainte de intervenție, medicul îi va explica pacientei, în detaliu, procedura, inclusiv posibile complicații și efecte secundare, dar și tipul de anestezie care urmează să fie folosit. De asemenea, pacienta va fi supusă unor investigații amănunțite, pentru ca medicul să se asigure că aceasta este aptă pentru intervenție, iar rezultatele testelor pot influența abordarea chirurgicală.

Testele pot include:

  • analize de sânge, pentru a verifica dacă există vreo afecțiune care ar putea influența operația;
  • test Papanicolau, cunoscut și sub numele de citologie cervicală, care detectează celulele cervicale anormale sau cancerul de col uterin;
  • ecografie transvaginală, un test imagistic care poate arăta dimensiunea fibroamelor uterine, a polipilor endometriali sau a unui chist ovarian;
  • investigații de imagistică medicală - RMN de pelvis, o investigație care folosește un câmp magnetic pentru a crea imagini ale organelor și țesuturilor din interiorul corpului, și CT abdominal și de pelvis, care utilizează raze X pentru a crea imagini secționale ale uterului și altor structuri pelvine;
  • biopsie endometrială, prin care se pot identifica celule anormale în mucoasa uterină.

Cum este realizată operația de scoatere a uterului?

Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea uterului, în funcție de motivul intervenției și de preferințele medicului și ale pacientei. Histerectomia abdominală se efectuează printr-o incizie în abdomen, care poate fi orizontală, situată jos pe abdomen, chiar deasupra osului pubian, sau verticală, extinzându-se până la buric sau mai sus, în funcție de indicații. O astfel de histerectomie se face sub anestezie generală, mărimea inciziei este între 15-30 cm pentru inciziile orizontale și mai lungi pentru cele verticale, spitalizarea poate dura 2-3 zile, iar recuperarea 6-12 săptămâni, în funcție de tipul inciziei.

În multe cazuri, histerectomia poate fi efectuată folosind tehnici minim invazive. Histerectomia laparoscopică se efectuează prin câteva incizii mici în abdomen în loc de o singură incizie mare. Un endoscop (o cameră video subțire) este introdus printr-o incizie, permițând chirurgului să vizualizeze organele pelvine pe un monitor video. Abdomenul este distins cu gaz, pentru a crea un spațiu optim de operare, iar instrumentele chirurgicale mici vor fi folosite pentru a îndepărta uterul intact sau în secțiuni. Histerectomia robotică este o altă metodă minim invazivă pentru îndepărtarea uterului, realizată cu ajutorul unui robot chirurgical.

Histerectomia vaginală este cea mai puțin invazivă abordare pentru îndepărtarea uterului. Uterul este îndepărtat printr-o incizie în partea superioară a vaginului, fără incizii abdominale. Câțiva factori pot influența eligibilitatea pentru o histerectomie vaginală, inclusiv boli care pot împiedica accesul vaginal la uter, precum lipsa coborârii uterine, endometrioza severă, fibroamele uterine, necesitatea de a îndepărta ovarele și trompele uterine, aderențele (țesut cicatricial) ori experiența medicului.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cât durează operația de histerectomie?

O histerectomie durează în general între 1-3 ore, în funcție de mai mulți factori, precum tipul de histerectomie ales, complexitatea cazului și experiența chirurgului. Astfel, o histerectomie vaginală sau laparoscopică durează 1-2 ore, în timp ce o histerectomie abdominală poate dura între 2-3 ore.

În plus, dacă uterul este foarte mărit sau există aderențe din cauza unor intervenții chirurgicale anterioare, operația poate dura mai mult, iar prezența unor tumori sau a cancerului crește și ea durata intervenției. În plus, chirurgii experimentați pot efectua o histerectomie mai rapid decât cei mai puțin experimentați.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Recuperarea după histerectomie

Recuperarea după o histerectomie poate dura între 6 și 8 săptămâni, în funcție de tipul intervenției. În această perioadă, pacientele trebuie să evite activitățile fizice intense, ridicarea obiectelor grele și să se abțină de la activitatea sexuală până când primesc permisiunea medicului. Este esențial să respecte cu strictețe recomandările medicale, pentru a preveni complicații precum sângerările masive, infecțiile și leziunile organelor adiacente.

În urma histerectomiei, pot apărea diverse schimbări în organism, inclusiv menopauza chirurgicală, în cazul în care ovarele sunt îndepărtate. Aceasta poate provoca dispariția ciclului menstrual, modificări ale dispoziției, insomnie, bufeuri, scăderea libidoului și a densității osoase.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Riscuri și complicații după scoaterea uterului

Riscurile și complicațiile potențiale asociate unei histerectomii includ sângerările excesive, care pot necesita transfuzii de sânge, și posibile leziuni ale organelor adiacente, precum vezica urinară, intestinul, ureterele, vasele de sânge și nervii. De asemenea, pot apărea cheaguri de sânge în picioare, care se pot desprinde și migra până în plămâni, sau țesut cicatricial, hernie incizională, hernie perineală, dureri, și reacții la anestezie sau infecții.

În cazul în care îndepărtarea ovarelor este efectuată odată cu histerectomia, pacientele pot resimți simptome ale menopauzei precoce, inclusiv bufeuri, schimbări de dispoziție și insomnie. Riscurile și complicațiile variază în funcție de tipul de histerectomie ales și de starea generală de sănătate a pacientei.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Histerectomia la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele care au indicație pentru histerectomie beneficiază de intervenții în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România. Chirurgii experimentați de la Spitalul Clinic SANADOR realizează cu succes diferite tipuri de histerectomie, stabilind care este intervenția potrivită pentru fiecare pacientă în parte.

Blocul operator de la Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu echipamente de ultimă generație, precum robotul chirurgical da Vinci Xi, pentru histerectomie robotică, și instrumente laparoscopice 3D și 4K, pentru histerectomie laparoscopică. Prin abordul minim invaziv, folosit ori de câte ori există indicație în acest sens, pacientele se recuperează mai repede după operație, riscul de complicații este redus, iar durata de spitalizare mai scurtă. Indiferent de tipul de histerectomie, pacientele primesc asistență medicală avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR