Cum este realizată operația de scoatere a uterului?
Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea uterului, în funcție de motivul intervenției și de preferințele medicului și ale pacientei. Histerectomia abdominală se efectuează printr-o incizie în abdomen, care poate fi orizontală, situată jos pe abdomen, chiar deasupra osului pubian, sau verticală, extinzându-se până la buric sau mai sus, în funcție de indicații. O astfel de histerectomie se face sub anestezie generală, mărimea inciziei este între 15-30 cm pentru inciziile orizontale și mai lungi pentru cele verticale, spitalizarea poate dura 2-3 zile, iar recuperarea 6-12 săptămâni, în funcție de tipul inciziei.
În multe cazuri, histerectomia poate fi efectuată folosind tehnici minim invazive. Histerectomia laparoscopică se efectuează prin câteva incizii mici în abdomen în loc de o singură incizie mare. Un endoscop (o cameră video subțire) este introdus printr-o incizie, permițând chirurgului să vizualizeze organele pelvine pe un monitor video. Abdomenul este distins cu gaz, pentru a crea un spațiu optim de operare, iar instrumentele chirurgicale mici vor fi folosite pentru a îndepărta uterul intact sau în secțiuni. Histerectomia robotică este o altă metodă minim invazivă pentru îndepărtarea uterului, realizată cu ajutorul unui robot chirurgical.
Histerectomia vaginală este cea mai puțin invazivă abordare pentru îndepărtarea uterului. Uterul este îndepărtat printr-o incizie în partea superioară a vaginului, fără incizii abdominale. Câțiva factori pot influența eligibilitatea pentru o histerectomie vaginală, inclusiv boli care pot împiedica accesul vaginal la uter, precum lipsa coborârii uterine, endometrioza severă, fibroamele uterine, necesitatea de a îndepărta ovarele și trompele uterine, aderențele (țesut cicatricial) ori experiența medicului.
-
Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!