Ce este infertilitatea
Îți dorești un copil, dar nu poți rămâne însărcinată? Programează o consultație la Centrul FIV SANADOR și află care este cauza infertilității și ce soluții există în cazul tău! Iată ce trebuie să știi!
-
Decontare prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.
-
Dacă nu poți obține o sarcină pe cale naturală, programează-te la Centrul FIV SANADOR pentru consultație, investigații și tratament!
Infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină după cel puțin 12 luni de contact sexual neprotejat (sau 6 luni, dacă partenera are peste 35 de ani). Dacă femeia nu a rămas niciodată însărcinată, înseamnă că suferă de infertilitate primară, iar dacă a avut o sarcină - indiferent dacă intrauterină sau o sarcină extrauterină, ca sarcina ovariană - dar alta nu mai apare pe cale naturală, atunci este infertilitate secundară.
Există multe cauze care pot duce la infertilitate masculină sau feminină, cel mai des problema este provocată de o boală care afectează unul dintre parteneri (sau ambii). De asemenea, unii factori de mediu cresc riscul de infertilitate, în special stresul, fumatul, expunerea la un mediu poluat sau toxic, consumul regulat de alcool, dieta dezechilibrată și sedentarismul. Sunt și situații în care infertilitatea este de cauză necunoscută, adică nu poate fi identificat un motiv clar pentru care partenera nu rămâne însărcinată. În acest caz, este recomandat și un consult genetic și efectuarea de teste genetice preconcepționale, în Laboratorul de Genetică.
Evaluarea sănătății sexuale în contextul infertilității necesită o abordare comprehensivă, incluzând analize hormonale și investigații specializate pentru ambii parteneri. Pentru a descoperi cauza (sau cauzele) infertilității, ambii parteneri trebuie să facă o serie completă de analize pentru FIV, care includ dozări hormonale (testare AMH) și alte investigații specifice (ecografie transvaginală, histeroscopie, histerosalpingografie, laparoscopie, spermogramă, spermocultură, ecografie testiculară). Acestea sunt esențiale pentru ca medicul să poată recomanda tratamentul potrivit pentru fiecare cuplu în parte – stimulare ovariană, inseminare artificială sau fertilizare in vitro, sau tratamentul specific al afecțiunii partenerului.