Radioterapia stereotaxică este o tehnică de radioterapie avansată, prin care se administrează doze mari, semnificative de radiație, cu o precizie extremă, într-o singură ședință sau într-un număr limitat de fracții, la nivelul tumorilor de mici dimensiuni, obținând distrugerea acestora prin necroza celulelor neoplazice.

Watch on YouTube

Radiochirurgia stereotaxică (stereotactic radiosurgery – SRS) este un tratament efectuat într-o singură ședință, cel mai frecvent în cazul tumorilor localizate la nivel cerebral sau vertebral, în timp ce radioterapia stereotaxică (stereotactic radiation therapy – SRT), cu varianta sa SBRT (stereotactic body radiation therapy) în cazul localizărilor extracraniene, se referă la administrarea de ședințe de radioterapie multiple, de obicei de la 3 până la 5 ședințe, dar nu mai mult de 10 fracții, la nivel cerebral, vertebral sau extracerebral (de exemplu: plămân, ficat, pancreas, prostată etc.).

  • Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu două acceleratoare liniare de ultimă generație, care oferă pacienților un tratament rapid, cu precizie ridicată a iradierii și doze scăzute de radiații asupra țesuturilor sănătoase

Indicațiile radioterapiei stereotaxice

Indicațiile clinice ale radioterapiei stereotaxice sunt:

Indicațiile pentru acest tratament sunt formulate de medicul specialist radioterapeut cu competență în stereotaxie, după o consultație în cadrul căreia se efectuează analiza amănunțită a anamnezei, a tuturor datelor clinice și a examenelor diagnostice (CT/RMN/PET), dar și evaluarea beneficiilor și a riscurilor legate de un eventual tratament stereotaxic. Radiochirurgia stereotaxică poate fi indicată și pentru tratamentul nevralgiei.

Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii de radioterapie, de medici competenți și cu multă experiență, într-o abordare integrată pentru tratamentul multidisciplinar al cancerului!

  • Stereotaxia este o tehnică selectivă, care, prin precizie și acuratețe maxime, asigură iradierea tumorală cu doze foarte mari, eficiente, reducând totodată iradierea organelor învecinate.

Tratamentul stereotaxic

Tratamentul este complex și necesită o echipă specializată, expertă în această tehnică de radioterapie. Echipa cuprinde medicul radioterapeut, fizicianul medical, asistentul de radioterapie și asistentul de toxicitate.

Ca orice altă formă de radioterapie, stereotaxia are ca prima etapă efectuarea unei simulări CT, care frecvent necesită utilizarea substanței de contrast.

Spre deosebire de radioterapia fracționată convențională, în cazul stereotaxiei este indispensabilă imobilizarea precisă și reproductibilă a pacientului, prin folosirea de metode speciale de contenție: măști termoplastice, saltele vidate, asociate frecvent cu accesorii (de exemplu, compresor abdominal) care limitează excursiile respiratorii.

De asemenea, este utilizată o imagistică complexă prin reconstrucție 3D la scanarea computer tomograf (CT) sau scanare 4D-CT (în situația tumorilor toracice și abdominale) pentru o localizare precisă a formațiunii tumorale și pentru evaluarea poziției acesteia în timpul fazelor respiratorii, dar și în corelație cu celelalte organe din jur.

Ședința de stereotaxie se efectuează în regim ambulatoriu, are o durată de aproximativ 15–20 de minute, nu este dureroasă, nu necesită anestezie, iar după terminare pacientul revine la activitățile sale cotidiene.

Numărul ședințelor unui tratament de stereotaxie este stabilit de medicul radioterapeut în funcție de localizare, volumul tumoral, organele vecine formațiunii tumorale și statusul de performanță al pacientului.

Avantajele stereotaxiei

Stereotaxia este o tehnică selectivă, care, prin precizie și acuratețe maxime, asigură iradierea tumorală cu doze foarte mari, eficiente, reducând totodată iradierea organelor învecinate.

Stereotaxia este o alternativă viabilă la chirurgie, în special pentru pacienții care au contraindicație la intervențiile chirurgicale sau prezintă risc anestezic crescut, au tumori profunde inoperabile (tumori cerebrale), tumori localizate lângă organe vitale sau cazurile de reiradieri. De aceea, frecvent, stereotaxia este numită și radioterapie ablativă stereotaxică (SABR).

Atât radiochirurgia, cât și radioterapia stereotactică nu necesită spitalizarea pacientului, sunt tratamente bine tolerate și neinvazive, nefiind utilizată anestezie sau alta procedură dureroasă pentru pacient.

Numărul foarte redus de ședințe de radioterapie (în cele mai multe cazuri nu depășește o săptămână, iar în cazul radiochirurgiei este vorba de o singură ședință), precum și durata limitată a unei aplicații de stereotaxie (durata tratamentului efectiv este de mai puțin de 5 minute, întreaga procedură, incluzând poziționarea și controlul radiologic pre-radioterapie, durează 15–20 minute) permit o bună colaborare cu pacientul și confortul acestuia în timpul tratamentului.

Reevaluarea post-terapeutică

Reacțiile adverse diferă în funcție de localizarea anatomică a tumorii de tratat, dar, având în vedere extensia limitată a zonei iradiate în cazul unui tratament stereotaxic (de obicei, volumul tumoral nu depășește 5 cm), alterările funcționale sunt foarte rare în urma acestor terapii.

La încheierea unui tratament de radiochirurgie sau stereotaxie fracționată, medicul radioterapeut va programa o reevaluare clinică și imagistică la un anumit interval de timp (de obicei, între 2 și 3 luni), pentru a verifica atât eficiența tratamentului, cât și eventualele efecte adverse ale acestuia.

Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu două acceleratoare liniare de ultimă generație, care oferă pacienților un tratament rapid, cu precizie ridicată a iradierii și doze scăzute de radiații asupra țesuturilor sănătoase

Evident, următoarele controale clinice și imagistice vor fi stabilite de medicul radioterapeut împreună cu Echipa Multidisciplinară (Tumor Board), pentru a hotărî cel mai bun program diagnostic și terapeutic al fiecărui pacient.

Galerie foto

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR