Fibroscopia se refera la tehnica endoscopica utilizata in examinarea stomacului, colonului, intestinului subţire, bronhiilor, vezicii, orofaringelui, căilor biliare şi vaselor, ce se efectueaza cu ajutorul unui fibroscop.

Tehnologie

Se utilizeaza fibroscopul, care este un endoscop suplu format dintr-o teaca etansa cu lungimea intre 40 – 160 cm si diametrul de 5-12 mm, ce contine un fascicul de fibre de sticla (transmit lumina "rece" in zona de lucru), sistem de cabluri pentru manevrarea extremitatii, si canale destinate insuflarii de aer, spalaturilor, aspirarii secretiilor, precum si trecerii unor instrumente suple.

In fribroscopie, ansamblul aparatelor este pus in miscare printr-un sistem de cabluri care permite extremitatii fibroscopului sa descrie 360 grade. Este posibil sa se instaleze o sonda de ecografie la extremitatea unui fibroscop (ecoendoscopie), care este utilizat, astfel echipat, pentru un studiu fin al tumorilor digestive sau pentru analiza structurilor invecinate cu stomacul (pancreas, cai biliare). 

Cum se efectueaza?

Sub anestezie locala. Spitalizarea nu este necesara decat in caz de anestezie generala (observatie timp de 24 ore dupa examen). Riscurile fibroscopiilor sunt foarte mici: perforatiile si hemoragiile nu survin decat in mod exceptional.

Fibroscopie gastrica: este un examen ce permite explorarea directa a mucoasei partii superioare a tubului digestiv, precum si practicarea unor interventii. Gastroscopia permite examinarea tubului digestiv de la esofag pana la duoden, extragerea corpilor straini si ablatia unor tumori mici, precum si oprirea unor hemoragii prin injectare sau coagulare.

Fibroscopie sau video-endoscopie este o parte centrală a activităţii gastroenterologului. Aceasta presupune vizualizarea structurilor interne ale tubului digestiv, prin abordul orificiilor naturale (gura, anusul, extrapoland, sfincterul Oddi pentru caile biliare), sau prin stomii chirurgical constituite, precum anusul iliac.

Fibroscopia se foloseste si in ORL. Se explica pacientului cum va decurge aceasta investigatie, iar, dupa acordul acestuia, se efectueaza procedura prin introducerea fibroscopului in fiecare fosa nazala, avansand catre rinofaringe. Ulterior, se coboara vertical in orofaringe si hipofaringe, cu vizualizarea laringelui. Este utila pentru diagnosticarea unei game largi de afectiuni, ca, de exemplu, sinuzita maxilara, sinuzita acută, sinuzita etmoidală sau tumori ale laringelui.

La Spitalul Clinic SANADOR, dispunem de o multitudine de investigatii in Medicina Interna ce se pot efectua in spital pentru stabilirea unui diagnostic cat mai precoce si corect. Astfel, pe langa investigatiile de rutina (ecografie, radiografie, CT, RMN), se pot efectua o multitudine de alte investigatii specifice in cadrul fiecarei patologii, cum ar fi: ERCP, fibroscopie, toracocenteză si paracenteza diagnostica, puncții ghidate ecografic/CT, ecografie transesofagiana, polisomnografie, coronarografie.

Galerie foto

SANADOR