Ce înseamnă sarcina?

  • Sarcina trebuie monitorizată cu regularitate. Vino la SANADOR pentru consultații moderne!

Sarcina este o perioadă plină de emoții și provocări pentru viitoarea mămică și pentru partenerul acesteia, iar pentru ca totul să decurgă cât mai bine, monitorizarea stării de sănătate trebuie să înceapă încă dinainte de concepție. De aceea, este important ca pacienta să aleagă de la bun început servicii medicale performante și complete, pentru a beneficia de analize și investigații de top, atât înainte de apariția sarcinii, cât și pe durata celor 40 de săptămâni de graviditate și ulterior, pentru naștere și îngrijiri postnatale în cele mai bune condiții de siguranță și confort.

Watch on YouTube

Sarcina apare în momentul în care un spermatozoid fecundează un ovul, rezultând un embrion care se atașează de peretele uterin, unde începe să se dezvolte. Sarcina poate să fie unică, adică să apară un singur embrion, sau multiplă, care poate fi o sarcină gemelară (cu gemeni – doi fetuși) sau cu tripleți (trei fetuși), putând fi și cu mai mulți embrioni, obținuți de obicei în urma unei proceduri de fertilizare in vitro.

Pregătirea sarcinii

Pentru ca sarcina să evolueze normal și să nu apară complicații, pregătirea înainte de concepție este esențială. Astfel, pacienta trebuie să facă prima consultație prenatală, care implică analize și investigații specifice, pentru evaluarea completă a stării de sănătate, ca să poată fi descoperite din timp și tratate eficient eventuale afecțiuni care ar pune în pericol evoluția fătului. Printre acestea se numără boli cronice, precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, afecțiunile renale, endocrine, cardiovasculare, dar și infecțiile, precum hepatita, infecțiile urinare sau bolile cu transmitere sexuală.

Pregătirea sarcinii începe cu un consult ginecologic, completat cu teste specifice – examen de secreție vaginală și cultură de col, test Babeș-Papanicolau și, dacă medicul consideră necesar, genotipare HPV – aceste analize fiind esențiale pentru screeningul și diagnosticul precoce al cancerului de col uterin, respectiv al infecției cu HPV. Consultația ginecologică este urmată și de o ecografie transvaginală, cu ajutorul căreia care medicul poate descoperi un fibrom uterin, chisturi ovariene, polipi endometriali, polipi cervicali sau chiar endometrioză, afecțiuni care trebuie tratate înainte de apariția unei sarcini.

De asemenea, medicul poare recomanda și analize specifice, care să arate dacă viitoarea mămică este imună la unele infecții care, dacă apar în timpul sarcinii, pot duce la malformații fetale severe sau la avort spontan. Testele includ frecvent anticorpii pentru rubeolă, pojar, oreion sau varicelă. Dacă pacienta s-a confruntat în trecut cu pierderi de sarcină, pot fi necesare și teste pentru diagnosticarea trombofiliei sau a altor tulburări de coagulare.

Atunci când pacienta nu poate obține o sarcină pe cale naturală după un an de contacte sexuale neprotejate (sau după 6 luni, dacă are peste 35 de ani), atunci este posibil să se confrunte cu infertilitate. În acest caz, este indicat un consult la un medic specializat în reproducere umană asistată medical, care va recomanda ambilor parteneri mai multe analize și investigații imagistice, pentru a stabili cauza infertilității. Anumite afecțiuni pot fi tratate eficient, dar în alte situații singura soluție pentru obținerea unei sarcini este fertilizarea in vitro, procedura potrivită urmând să fie stabilită de medicul specialist, în urma analizării dosarului complet de analize al cuplului.

Indiferent dacă sarcina poate fi obținută pe cale naturală sau numai printr-o procedură de reproducere umană asistată medical, viitoarea mămică trebuie să respecte cu strictețe recomandările medicului și să adopte un stil de viață sănătos înainte de concepție. Astfel, este important să renunțe la fumat și la consumul de alcool, să urmeze o dietă echilibrată, să facă mișcare, să piardă în greutate dacă este supraponderală și să gestioneze eficient stresul. De asemenea, medicul poate recomanda anumite suplimente alimentare, pentru a preveni sau a trata eventuale carențe nutriționale și pentru a reduce riscul de malformații congenitale ale fătului (precum spina bifida, buză despicată).

Watch on YouTube

Semnele și simptomele de sarcină

  • La Maternitatea SANADOR, viitoarele mame beneficiază de investigații moderne și detaliate. Programează-te!

Primele semne de sarcină diferă de la o femeie la alta, atât ca intensitate, cât și ca formă de manifestare. Principalul semn de sarcină este întârzierea menstruației, dar acest lucru este evident numai la femeile care au menstruație regulată. Întârzierea menstruației poate să apară și din alte motive, dar în cazul sarcinii, această manifestare clinică poate fi însoțită și de alte semne sau simptome, precum:

  • sâni dureroși, măriți ca volum;
  • greață și vărsături în sarcină;
  • stare inexplicabilă de oboseală;
  • micțiuni frecvente;
  • balonare;
  • căderea părului;
  • tulburări de dispoziție;
  • constipație,
  • schimbări de apetit – dezgust față de anumite alimente și poftă intensă pentru altele;
  • aversiune față de anumite mirosuri intense (parfumuri, mâncare etc.);
  • o ușoară sângerare vaginală (spotting) – poate fi semnul implantării embrionului în peretele uterin (nidație), după aproximativ 10-14 zile de la concepție, dar această sângerare nu apare în toate cazurile.

Confirmarea sarcinii

Dacă menstruația întârzie și au trecut aproximativ 14 de zile de la un contact sexual neprotejat, este recomandat un test de sarcină, care se poate realiza acasă. Dacă testul este făcut prea devreme, rezultatul poate fi fals negativ. Aceste teste, care necesită doar câteva picături de urină, detectează prezența hormonului hCG (gonadotropina corionică umană), numit și „hormonul sarcinii”, care este un hormon glicoproteic secretat de placentă și care apare în mod normal în sângele și urina mamei după implantarea embrionului.

Dacă testul este pozitiv, viitoarea mămică trebuie să se prezinte la medicul ginecolog, pentru confirmarea sarcinii, printr-o analiză de sânge specială, mult mai precisă, care identifică hormonul beta-hCG din sânge. În plus, este necesară și o ecografie transvaginală, pentru a verifica dacă embrionul este implantat normal sau dacă este o sarcină extrauterină, pentru că beta-hCG este detectat și în sarcina ectopică.

Sarcina pe trimestre

  • Vino la SANADOR pentru consultații oferite de medici empatici și profesioniști!

În medie, o sarcină durează 40 de săptămâni, dar sunt normale unele variații, astfel încât un nou născut la termen poate veni pe lume după 37-42 de săptămâni. Medicul obstetrician monitorizează evoluția sarcinii folosind împărțirea perioadei pe trimestre, dar putem vorbi și de evoluția sarcinii pe săptămâni sau pe luni.

Trimestrele de sarcină sunt stabilite astfel:

  • Primul trimestru (de la concepție până la săptămâna 12 de sarcină): femeia observă primele semne și simptome, iar la fetus încep să se dezvolte organele interne.
  • Al doilea trimestru (săptămânile 13-28): viitoarea mămică începe să simtă mișcarea copilului, burta crește în dimensiuni, iar fătul este aproape complet format.
  • Al treilea trimestru (săptămânile 29-40): fătul devine foarte activ în burtică, mișcările lui sunt ușor de perceput, iar mămica se poate confrunta cu insomnie, arsuri gastrice, dificultăți de respirație și cu contracții false.

Cum trebuie monitorizată sarcina?

Pe toată durata sarcinii, pacienta trebuie să meargă periodic la medicul care îi monitorizează sarcina, pentru consultație și să facă toate analizele recomandate în sarcină, precum măsurarea nivelurilor de alfa-fetoproteină sau în funcție de indicația acestuia. De asemenea, sunt esențiale o serie de ecografii în sarcină, inclusiv o morfologie fetală, care să arate dacă fătul are o evoluție normală sau dacă există anumite complicații sau suspiciuni care necesită investigații suplimentare, cum este amniocenteza.

În acest fel, pot fi descoperite din timp posibile complicații care pot să apară în timpul sarcinii, legate de anomalii în dezvoltarea fătului sau afecțiuni ale mamei, precum preeclampsie, eclampsie, placenta praevia, diabet gestațional, hipertensiune de sarcină. Prin diagnostic precoce și tratament rapid, aceste afecțiuni pot fi ținute sub control, pentru a fi redus astfel riscul de naștere prematură sau de restricție de creștere intrauterină.

Dacă sarcina este obținută prin fertilizare in vitro sau viitoarea mămică este diagnosticată cu anumite boli cronice, caz în sarcina este considerată sarcină cu risc, medicul specialist poate recomanda o monitorizare mai strictă, prin consultații și ecografii mai dese și prin teste sau examinări specifice. În cazul în care sunt descoperite probleme, pacienta poate primi tratament, i se poate recomanda repaus la pat sau, în cazurile mai grave, poate fi chiar internată în spital, pentru a fi mereu sub supraveghere medicală. De asemenea, este esențială și monitorizarea sănătății sexuale pe parcursul sarcinii, care include evaluări regulate și recomandări specifice pentru fiecare trimestru.

Watch on YouTube

Pregătirea nașterii

Este normal ca o viitoare mămică să aibă griji legate de momentul nașterii, de aceea este important să discute cu medicul, cât mai deschis, despre toate aceste temeri și nelămuriri pe care le are. Obstetricianul îi poate explica tot ce presupune o naștere naturală sau o naștere prin cezariană, în cazul în care este indicată această soluție.

O altă discuție importantă este despre anestezia care va fi folosită la naștere, dacă pacienta are această opțiune și nu există contraindicații. În urma unui consult de specialitate, realizat de un medic anestezist, va fi stabilită indicația de anestezie epidurală, care se poate realiza atât în cazul unei nașteri naturale, cât și pentru cezariană, sau dacă este indicată o anestezie generală.

De asemenea, este esențial ca maternitatea aleasă să fie una de top și să poate oferi confort și siguranță viitoarei mămici și nou-născutului, chiar și atunci când apar complicații sau situații neprevăzute în timpul nașterii sau imediat după aceea.

Pregătirea nașterii implică un nou set de analize, o ultimă ecografie de sarcină, apoi urmează internarea în spital, unde pacienta va fi atent monitorizată în timpul travaliului și al nașterii, dar și postnatal. În anumite situații, medicul poate recomanda o naștere înainte de termen, dacă va considera că viața mamei este în pericol sau dacă va observa indicii de suferință fetală.

Servicii complete pentru pregătirea și monitorizarea sarcinii la SANADOR

SANADOR vine în întâmpinarea pacientelor care își doresc un copil cu servicii medicale integrate, multidisciplinare, de înaltă performanță. Astfel, viitoarele mămici beneficiază de monitorizarea eficientă a stării de sănătate și de toate tratamentele necesare înainte de concepție, pe toată durata sarcinii, în timpul nașterii și postnatal.

În clinicile SANADOR, viitoarele mămici au acces la servicii complete de monitorizare a sarcinii prin consultații asigurate de medici specializați în obstetrică-ginecologie cu o înaltă pregătire profesională, la toate analizele și investigațiile recomandate, inclusiv la morfologii fetale realizate cu ecografe de ultimă generație și la intervenții minim invazive care pot fi necesare pentru diagnosticul unor complicații.

Dacă sarcina nu poate fi obținută pe cale naturală, pacientele se pot adresa Centrului FIV SANADOR, pentru a beneficia de experiența unor medici supraspecializați în reproducere umană asistată medical, care vor stabili cauza infertilității și vor recomanda procedura potrivită pentru fiecare cuplu în parte. De asemena, pacientele cu vârsta peste 35 de ani pot efectua diagnosticul genetic preimplantațional

Pentru naștere în siguranță, Maternitatea SANADOR asigură servicii medicale complete, la standarde de top, atât pentru pacientele cu sarcină normală, cât și pentru sarcinile cu risc sau cu complicații asociate sarcinii. Maternitatea SANADOR este parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară – Spitalul Clinic SANADOR – care dispune de o secție performantă de Terapie Intensivă, cu departamente ATI specializate pentru adulți și pentru nou-născuți, de o secție de Neonatologie complet echipată și de un Compartiment de Primiri Urgențe, singurul din sistemul medical privat din România.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR