Pregătirea sarcinii
Pentru ca sarcina să evolueze normal și să nu apară complicații, pregătirea înainte de concepție este esențială. Astfel, pacienta trebuie să facă prima consultație prenatală, care implică analize și investigații specifice, pentru evaluarea completă a stării de sănătate, ca să poată fi descoperite din timp și tratate eficient eventuale afecțiuni care ar pune în pericol evoluția fătului. Printre acestea se numără boli cronice, precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, afecțiunile renale, endocrine, cardiovasculare, dar și infecțiile, precum hepatita, infecțiile urinare sau bolile cu transmitere sexuală.
Pregătirea sarcinii începe cu un consult ginecologic, completat cu teste specifice – examen de secreție vaginală și cultură de col, test Babeș-Papanicolau și, dacă medicul consideră necesar, genotipare HPV – aceste analize fiind esențiale pentru screeningul și diagnosticul precoce al cancerului de col uterin, respectiv al infecției cu HPV. Consultația ginecologică este urmată și de o ecografie transvaginală, cu ajutorul căreia care medicul poate descoperi un fibrom uterin, chisturi ovariene, polipi endometriali, polipi cervicali sau chiar endometrioză, afecțiuni care trebuie tratate înainte de apariția unei sarcini.
De asemenea, medicul poare recomanda și analize specifice, care să arate dacă viitoarea mămică este imună la unele infecții care, dacă apar în timpul sarcinii, pot duce la malformații fetale severe sau la avort spontan. Testele includ frecvent anticorpii pentru rubeolă, pojar, oreion sau varicelă. Dacă pacienta s-a confruntat în trecut cu pierderi de sarcină, pot fi necesare și teste pentru diagnosticarea trombofiliei sau a altor tulburări de coagulare.
Atunci când pacienta nu poate obține o sarcină pe cale naturală după un an de contacte sexuale neprotejate (sau după 6 luni, dacă are peste 35 de ani), atunci este posibil să se confrunte cu infertilitate. În acest caz, este indicat un consult la un medic specializat în reproducere umană asistată medical, care va recomanda ambilor parteneri mai multe analize și investigații imagistice, pentru a stabili cauza infertilității. Anumite afecțiuni pot fi tratate eficient, dar în alte situații singura soluție pentru obținerea unei sarcini este fertilizarea in vitro, procedura potrivită urmând să fie stabilită de medicul specialist, în urma analizării dosarului complet de analize al cuplului.
Indiferent dacă sarcina poate fi obținută pe cale naturală sau numai printr-o procedură de reproducere umană asistată medical, viitoarea mămică trebuie să respecte cu strictețe recomandările medicului și să adopte un stil de viață sănătos înainte de concepție. Astfel, este important să renunțe la fumat și la consumul de alcool, să urmeze o dietă echilibrată, să facă mișcare, să piardă în greutate dacă este supraponderală și să gestioneze eficient stresul. De asemenea, medicul poate recomanda anumite suplimente alimentare, pentru a preveni sau a trata eventuale carențe nutriționale și pentru a reduce riscul de malformații congenitale ale fătului (precum spina bifida).
Watch on YouTube