Citologia este stiinta care se ocupa cu studiul detaliat al celulelor. Examenul citologic este un test de screening (evaluare) care are ca scop analizarea si identificarea diferitelor aspecte morfologice celulare, precum structura cromatinei celulare, modificari ale omogenitatii citoplasmei, aspectul diversilor compusi celulari etc., care pot aparea in procesele patologice inflamatorii sau neoplazice.

Tesuturile sunt prelevate cu scopul examinarii la microscop, pentru identificarea caracterului benign sau malign al unei afectiuni.

Metodele de prelevare

Metodele de prelevare pot diferi in functie de localizarea afectiunii, putand proveni din varii lichide biologice aspirate (lichide extrase prin metoda suctiunii) sau celule desprinse de pe diverse mucoase prin raclaj (cum se intampla in cazul examenului citologic Babes-Papanicolau pentru evaluarea mucoasei colului uterin).

Odata prelevate (recoltate), acestea sunt dispuse pe lamele de sticla in scopul examinarii in detaliu, purtand numele de frotiu. Pe frotiuri poate fi identificata sau observata si prezenta microorganismelor comensale (microflora fiziologica) sau patogene, precum si efectul local, care se traduce prin inducerea raspunsului imun.

Examenul citologic poate fi utilizat ca test de diagnostic (in cazul in care exista o suspiciune a unui proces patologic inflamator sau neoplazic) sau ca test de screening (pentru identificarea timpurie a aparitiei unor leziuni, secrețiilor vaginale anormale sau modificari precursoare unor afectiuni, in cazul persoanelor cu un risc crescut de dezvoltare a anumitor patologii). Avantajul examenului citologic consta in eficienta per cost, siguranta, rapiditate si simplitate.

Unul dintre cele mai des intalnite examene citologice este testul Papanicolau, facand parte din screeningul anual pentru depistarea cancerului de col uterin. Aceasta procedura medicala este non-invaziva, constand in prelevarea de celule de la nivelul colului.

Ce este citologia lichida?

Una dintre metodele noi de analizare a celulelor este tehnica citologica in mediu lichid, care ofera rezultate mai fidele decat in cazul citologiei conventionale. Astfel, fata de metodele traditionale, in citologia lichida frotiul contine 99% din celulele prelevate, fata de citologica clasica, cu un procentaj de aproximativ 20%. Astfel, este oferit un plus de acuratete la interpretarea rezultatelor. In plus, scade procentul de celule nesatisfacatoare pentru evaluare, precum probele a caror examinare citologica este imposibila sau limitata.

La fel ca alte teste de screening, examenul citologic nu are o acuratete de 100%. Cu toate acestea, unele examene citologice, precum testul Babes-Papanicolau, reprezinta cea mai buna metoda de aparare impotriva cancerului de col uterin. Stasticile oferite pana in prezent arata ca in tarile in care functioneaza programele de screening pentru depistarea precoce pot impiedica aparitia unui cancer de col in majoritatea cazurilor (cu un procentaj de 75-80%).

In afara de screeningul anual, examenul citologic este realizat dupa consultul in prealabil al unui medic specialist.

Tipuri de examen

  • citologia tumorala din lichidul cefalo-rahidian (LCR)
  • citologia secretiei mamare,
  • citologia aspiratului bronsic
  • citologia lichidului pleural
  • citologie in mediul lichid
  • citologie cervico-vaginala
  • citologie exfoliativa a aspiratului endometrial etc.

Galerie foto

SANADOR