Inseminarea artificială

Inseminarea artificială este o procedură de reproducere umană asistată medical (RUAM) folosită pentru tratarea anumitor cazuri de infertilitate și poate fi de mai multe tipuri. În inseminarea intrauterină, tipul cel mai comun de inseminare artificială, mediul de cultură care conține spermatozoizi activi, de calitate, este injectat în uter printr-un cateter, pentru a aduce spermatozoizii cât mai aproape de ovul, îmbunătățind astfel șansele de fertilizare.

Inseminarea intracervicală reprezintă plasarea acestui mediu de cultură direct în colul uterin, de unde spermatozoizii se vor deplasa singuri în uter și trompele uterine, cea tuboperitoneală intrauterină este oarecum similară cu IUI, dar include injectarea spermatozoizilor în trompele uterine, iar în inseminarea intratubală (numită și perfuzie de spermă în trompele uterine), un cateter va trece prin col și uter, iar sperma va fi injectată numai în trompele uterine.

  • Decontare prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.
  • Nu poți obține o sarcină în mod natural? Vino la Centrul FIV SANADOR pentru servicii medicale complete de reproducere umană asistată!

Spre deosebire de fertilizarea in vitro, în cazul inseminării intrauterine, ovulul este fecundat în mod natural de un spermatozoid, în interiorul trompelor uterine. În anumite cazuri, pacienta poate primi și un tratament hormonal, pentru stimularea ovulației, dar această etapă nu este obligatorie, pentru că inseminarea se poate realiza și pe un ciclu menstrual natural.         

Indicații pentru inseminarea artificială

Această metodă de reproducere umană asistată medical este folosită ca soluție pentru obținerea unei sarcini atunci când acest lucru nu se întâmplă pe cale naturală. Cel mai des, inseminarea artificială este recomandată în caz de infertilitate de cauză masculină (diagnosticată în urma unei spermograme sau a mai multor investigații recomandate de medicul specializat în andrologie, inclusiv dozări hormonale, ecografie etc), când spermatozoizii partenerului nu sunt de calitate și trebuie să fie atent selecționați sau atunci când este necesară folosirea spermei de la un donator.

  • Programează o consultație pentru tine și partenerul tău la SANADOR, pentru servicii medicale complete de reproducere umană asistată medical!

Inseminarea intrauterină poate fi folosită și atunci când pacienta nu are un partener și folosește un donator de spermă, dar și ca primă soluție în cazul unor cupluri cu infertilitate de cauză necunoscută. Dacă sarcina nu poate fi obținută nici prin inseminare artificială, cu respectarea strictă a indicațiilor, specialistul poate recomanda o procedură de reproducere umană asistată mai complexă: fertilizarea in vitro. 

Medicul poate indica soluția cea mai potrivită pentru fiecare pacientă în parte, în urma unei serii ample de analize și investigații imagistice, care să arate cauza infertilității și starea generală de sănătate a cuplului.

Cum se face inseminarea artificială?

  • La SANADOR vei fi consultată și monitorizată de medici de top, specializați în reproducere umană asistată medical!

Procedura de inseminare intrauterină presupune respectarea unor etape esențiale, care trebuie să fie atent coordonate. Mai întâi, medicul va monitoriza ciclul menstrual al pacientei, prin ecografie transvaginală sau cu ajutorul unor analize de sânge sau de urină, pentru a identifica momentul exact al ovulației. În acest scop, poate fi măsurat hormonilor din sânge.

Dacă ovarele nu funcționează normal, atunci specialistul în reproducere umană asistată va recomanda un tratament hormonal pentru stimularea ovulației, astfel încât să poată fi eliberat un ovul de calitate sau chiar mai multe ovule. Acest tratament crește șansele apariției unei sarcini, dar și riscul de sarcină multiplă, care presupune complicații.

O altă etapă foarte importantă este pregătirea lichidului seminal, care poate proveni de la un donator sau de la partenerul pacientei. Printr-o tehnică specială, medicul va selecționa numai spermatozoizii activi, de calitate, astfel încât șansele apariției unei sarcini să fie cât mai mari.

Inseminarea trebuie realizată la o zi sau două după constatatea monitorizată a ovulației, în medie la aproximativ 36 de ore. Procedura presupune doar un disconfort minor, similar cu recoltarea unui test Babeș-Papanicolau, prin urmare nu este necesară anestezia. Pacienta stă întinsă pe masa ginecologică, iar medicul inserează un cateter prin vagin și colul uterin, apoi introduce direct în uter lichidul seminal pregătit. Procedura de inseminare durează aproximativ un minut, iar consultația cel mult 20 de minute. Unele paciente pot simți ușoare crampe abdominale în timpul inserării cateterului prin cervix.

Spermatozoizii care sunt eliberați în uter se vor deplasa în trompele uterine, unde se află ovulul, iar acolo va avea loc fertilizarea, așa cum se întâmplă și în cazul unei sarcini obținute pe cale naturală. Dacă ovulul este fertilizat cu succes, embrionul astfel obținut va migra din trompă și se va fixa în endometrul uterin tramsformat decidual, unde va începe să se dezvolte.

Ce trebuie să faci după inseminarea artificială?

Pentru că inseminarea artificială se face fără anestezie, pacienta nu are nevoie de o perioadă de recuperare. Totuși, după intervenție, ea va fi sfătuită să rămână întinsă în pat aproximativ 45 de minute, pentru ca spermatozoizii să se poată deplasa mai ușor spre trompele uterine. După acest interval, se va putea întoarce la activitățile zilnice, fără să existe restricții de vreun fel, dar fără eforturi fizice importante timp de 48-72 de ore. În urma procedurii, este posibil să apară o ușoară scurgere sau sângerare vaginală, timp de o zi sau două după inseminare, dar acest fenomen nu este un motiv de îngrijorare. Relațiile intime sunt permise după aproximativ 24 de ore.

Un test de sarcină este recomandat abia după două săptămâni de la intervenție, astfel încât rezultatul să fie sigur. Este nevoie de acest interval de așteptare, pentru ca placenta să secrete o cantitate suficientă de hCG (gonadotropină corionică umană), hormonul specific sarcinii, detectabilă prin testul de urină. Testul sanguin, beta hCG, este mai fidel și este bine să fie efectuat la același interval. Dacă testul făcut acasă este pozitiv, pacienta va fi chemată la medic pentru confirmarea sarcinii.

Ce șanse de reușită are inseminarea artificială?

  • Inseminarea artificială este cea mai accesibilă tehnică de reproducere umană asistată medical. Programează o consultație la SANADOR!

La fel ca în cazul fertilizării in vitro, succesul inseminării intrauterine depinde de mai mulți factori. Vârsta pacientei are un rol important, la fel și starea ei de sănătate și cauza care a determinat infertilitatea.

De aceea, înainte de începerea unui ciclu de inseminare, este important ca pacienta să facă mai multe investigații imagistice, inclusiv histerosalpingografie sau histerosonografie, procedură prin care este verificată permeabilitatea trompelor. De asemenea, medicul poate recomanda și efectuarea unei histeroscopii, investigație care permite vizualizarea cavității uterine pentru a identifica eventuale afecțiuni care ar putea să întârzie apariția unei sarcini (tumori maligne mai rar, polipi, fibrom uterin etc.).

Calitatea slabă a ovulelor sau a spermatozoizilor folosiți în cadrul procedurii reprezintă un alt motiv frecvent pentru care inseminarea ar putea să nu aibă succes. Statisticile arată o rată de succes în jur de 5-15% după primul ciclu de inseminare artificială. Prin urmare, este nevoie de mai multe proceduri de acest fel pentru ca sarcina să poată fi obținută, dar, spre deosebire de fertilizarea in vitro, inseminarea artificială are costuri semnificativ mai reduse și nu implică proceduri complexe, minim invazive, astfel încât repetarea unui ciclu de inseminare este mai ușor de suportat.

Programează-te pentru o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR