Ce este imunoterapia oncologică

Imunoterapia oncologică este un tip de tratament pentru cancer bazat pe stimularea sau pe modularea sistemului imunitar, astfel încât acesta să recunoască și să atace celulele neoplazice.

În prezent, imunoterapia poate fi folosită ca terapie unică sau ca parte a unui tratament multimodal pentru cancer, alături de intervențiile de chirurgie oncologică, chimioterapie sau radioterapie. Imunoterapia este considerată o terapie biologică, deoarece folosește substanțe care provin din organisme vii (de exemplu, anticorpi monoclonali).

Watch on YouTube
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cum funcționează imunoterapia în tratamentul cancerului?

Sistemul imunitar are rolul de a proteja corpul de infecții bacterine, virale sau parazitare și de a distruge celulele anormale (maligne sau neoplazice). Cancerul apare aproape întotdeauna în urma mutațiilor genetice ce apar într-o singură celulă, care „scapă” de controlul sistemului imunitar. Acest lucru se produce fie din cauza unor semnale declanșate de celulele tumorale care blochează activitatea sistemului imunitar, fie din cauza incapacității acestuia de a răspunde rapid și adecvat la diviziunea celulară necontrolată.

Principalele celule implicate în „lupta” împotriva cancerului sunt limfocitele T (imunitatea mediată celular), care se sintetizează în măduva osoasă, dar se maturizează în timus și în ganglionii limfatici. Ele se activează atunci când alte celule ale sistemului imunitar ce se găsesc în diferite organe (denumite celule prezentatoare de antigen) identifică patogeni sau celule cu anomalii moleculare și îi prezintă limfocitelor T. Acestea, prin intermediul receptorilor de pe suprafața lor, recunosc antigenele și secretă substanțe citotoxice, precum citokine și interleukine, care distrug patogenul sau celula tumorală.

În cancer, mecanismul descris anterior este perturbat în diferite puncte, iar imunoterapia are rolul de a-l regla, fapt care duce la îmbunătățirea funcției limfocitelor T. În plus, imunoterapia constă și în administrarea de citokine și în folosirea celulelor prezentatoare de antigen ale gazdei, care sunt extrase din sângele pacientului, apoi sunt impregnate în laborator cu o proteină de fuziune și ulterior sunt reintroduse în corp prin vaccinare.

Tipuri de imunoterapie utilizate în oncologie

Domeniul imuno-oncologiei este într-o continuă dezvoltare, datorită progreselor remarcabile din cercetare. În prezent, sunt utilizate câteva clase principale de agenți terapeutici, precum:

  • inhibitorii punctelor de control (blocarea imunologică folosită, de exemplu, în cancerul de sân triplu negativ);
  • anticorpii monoclonali (de regulă, chimerici);
  • imunomodulatorii care influențează funcția, memoria și durata de viață a celulelor T;
  • citokinele, interleukinele (de exemplu, IL-2) și interfenorul (de exemplu, α-interferon);
  • virusurile oncolitice (virusuri modificate genetic în laborator, cu scopul de a infecta și ucide celulele tumorale);
  • vaccinurile anti-tumorale (de exemplu, vaccinul Sipuleucel-T, folosit în cancerul de prostată care nu se pretează la terapia hormonală);
  • celulele CAR-T (celule T prelucrate, care exprimă pe membrana celulară receptori de antigeni chimerici capabili să recunoască o țintă, respectiv antigenul tumoral vizat).

Indicațiile imunoterapiei în oncologie

În prezent, mai multe tipuri de cancere pot fi tratate cu succes prin imunoterapie. Astfel, α-interferonul este utilizat de mulți ani, în combinație cu alte terapii oncologice, pentru a trata: leucemia cu celule păroase, leucemia mieloidă cronică, limfomul folicular non-Hodgkin, limfomul cutanat cu celule T, sarcomul Kaposi și cancerul renal.

IL-2 face parte din tratamentul metastazelor de melanom și al cancerului renal avansat. Din categoria imunomodulatorilor face parte imiquimodul, care este un medicament folosit sub formă de cremă pentru tratarea carcinoamelor cutanate sau a leziunilor premaligne.

Terapia CAR-T este un tratament mai nou, folosit în schemele de terapie ale leucemiilor și limfoamelor, inclusiv ale mielomului multiplu.

Inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar pot fi împărțiți în:

Avantajele imunoterapiei oncologice

Imunoterapia a reprezentat un tratament revoluționar pentru unele tipuri de cancer rezistente la chimioterapie și la radioterapie, precum melanomul avansat (nerezecabil sau cu metastaze), crescând astfel considerabil speranța de viață a pacientului.

Spre deosebire de chimioterapie, reacțiile adverse ale imunoterapiei pentru cancer sunt mult mai suportabile pentru bolnav. De regulă, citostaticele sunt substanțe ce atacă direct și neselectiv toate celulele din corp care au o rată crescută de diviziune, precum cele din foliculii firelor de păr sau din mucoasa tractului digestiv, fapt care duce întotdeauna la alopecie reversibilă (căderea completă a părului) și la greață și vărsături.

Efectul terapiei cu citostatice se menține în corp pe toată durata tratamentului. În contrast, imunoterapia folosită în oncologie are scopul de a „antrena” celulele imune ale gazdei să recunoască și să atace țintit celulele tumorale. Astfel, are reacții adverse mai puține, iar efectele terapiei se mențin și după întreruperea ei. Cu toate acestea, cele două tratamente nu se exclud reciproc, fiind folosite cu succes în combinație în diferite tipuri de cancere, precum leucemiile, limfoamele, cancerul colorectal etc.

Per total, imunoterapia oncologică crește rata de supraviețuire fără progresia bolii (măsurată, în medie, la 5 ani după terminarea terapiei) și șansele de supraviețuire, fiind un domeniu în plină ascensiune, în care există numeroase studii clinice aflate în desfășurare.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se realizează tratamentul prin imunoterapie pentru cancer?

În general, substanțele folosite în imunoterapie sunt administrate intravenos zilnic, săptămânal sau lunar, ori în cicluri de terapie, întotdeauna după stadializarea cancerului și la indicațiile medicului oncolog. Pot fi folosite simultan mai multe tipuri de agenți terapeutici.

De regulă, tratamentul este însoțit de administrarea unor factori de stimulare a coloniilor formatoare de granulocite (G-CSF) sau a coloniilor de granulocite și macrofage (GM-CSF), cu scopul de a stimula măduva osoasă să producă mai multe celule specializate în apărarea antitumorală a organismului.

Imunoterapia în oncologie poate fi administrată și:

  • oral, sub formă de comprimate filmate;
  • topic, sub formă de creme, în carcinoamele cutanate (carcinom bazocelular sau carcinom spinocelular superficial);
  • intravezical, în cancerul de vezică urinară (bacilul Calmette-Guérin este administrat printr-un cateter direct în vezica urinară, unde se prinde de mucoasă și activează sistemul imunitar).
  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Riscuri și contraindicații ale imunoterapiei oncologice

Imunoterapia oncologică prezintă și anumite riscuri, principala îngrijorare fiind legată de suprastimularea sistemului imunitar, care poate duce la reacții autoimune de diferite grade (de la ușoare până la severe).

Astfel, pot apărea diareea, scăderea nivelurilor de hormoni tiroidieni, erupții cutanate și prurit, vitiligo, infecții oportuniste, oboseală și senzație accentuată de slăbiciune asemănătoare cu cea din gripă (flu-like).

Nefrita, pneumonia, pancreatita, colita, hepatita și miocardita sunt reacții rare, dar grave, fiind întotdeauna neinfecțioase (mediate imun). Astfel, imunoterapia nu este potrivită pentru toți bolnavii și nu este eficientă în toate tipurile de cancer.

În afară de hipersensibilitate (alergii) la substanța activă sau la excipienți, restul contraindicațiilor imunoterapiei în oncologie sunt destul de puține și relative și includ sarcina și tulburările autoimune preexistente. Deoarece medicamentele sunt bine tolerate, acestea pot fi administrate chiar și în caz de insuficiență hepatică sau de insuficiență renală, prin ajustarea dozei calculate per kg/corp.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Imunoterapie la Centrul Oncologic SANADOR

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de imunoterapie în cadrul unui management integrat, multimodal al cancerului, în funcție de indicația medicală stabilită de Comisia oncologică multidisciplinară. Astfel, imunoterapia poate fi completată cu o intervenție de chirurgie oncologică și cu ședințe de chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie sau terapie țintită. De asemenea, pacienții au acces la proceduri de medicină nucleară, inclusiv la iodoterapie, pentru tratamentul cancerului de tiroidă.

Echipa medicală are o deosebită pregătire profesională și experiență îndelungată în administrarea cu succes a imunoterapiei, pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung, cu risc redus de recidivă. Centrul Oncologic SANADOR dispune de echipamente medicale ultraperformante, cu tehnologie de ultimă generație, multe dintre ele unice în România.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR