Ce este cistoscopia?

Cistoscopia este o procedură endoscopică ce permite diagnosticul, monitorizarea și tratamentul afecțiunilor tractului urinar inferior, format din uretră și vezică urinară. Aceasta constă în introducerea prin uretră a unui tub special, numit cistoscop, și avansarea acestuia până la nivelul vezicii urinare. La SANADOR, cistoscopia este realizată de medici urologi experimentați, în cele mai bune condiții. Programează-te!

Cistoscopul este un tub subțire, prevăzut la capăt cu o sursă de iluminare și cu o cameră video, ce permite vizualizarea imaginilor din interiorul organului pe un monitor. Cistoscopia poate fi efectuată atât ca procedură de tip ambulator, utilizând doar anestezie locală, precum și în cazul pacienților spitalizați, cu anestezie generală.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Tipuri de cistoscopie

Există două tipuri de cistoscopie:

  • cistoscopie flexibilă – cistoscopul utilizat este unul subțire, flexibil, ce poate fi avansat cu ușurință până la nivelul vezicii urinare, urmărind traseul anatomic al uretrei; cistoscopia flexibilă este de obicei efectuată în scop diagnostic, sub anestezie locală;
  • cistoscopie rigidă – cistoscopul folosit este rigid și prezintă un diametru mai mare, ce permite introducerea instrumentelor utilizate pentru biopsierea unor formațiuni sau pentru rezecția unor tumori; efectuarea cistoscopiei de tip rigid necesită aproape întotdeauna sedare intravenoasă sau anestezie generală; o cistoscopie la bărbați se efectuează cel mai adesea prin varianta de tip rigid.
  • Medicii urologi de la SANADOR au experiență în realizarea cistoscopiei. Programează-te!

Când este indicată cistoscopia?

Cistoscopia poate fi indicată în următoarele situații:

  • investigarea cauzelor unor semne și simptome de tract urinar inferior, de tipul hematuriei (urinarea cu sânge), disurie (durere la urinare), poliurie (urinare frecventă) sau a incontinenței urinare;
  • prelevarea unor biospii (mostre) de țesut vezical sau uretral de la nivelul unor formațiuni suspecte, cu posibil substrat canceros, în scopul examinării acestora la microscop;
  • injectarea substanței de contrast pentru efectuarea unor proceduri radiologice de evaluare a fluxului urinar;
  • rezecția țesutului prostatic în exces pentru tratamentul hipertrofiei benigne de prostată (adenomului de prostată);
  • îndepărtarea calculilor vezicali;
  • injectarea unor medicații direct în interiorul vezicii urinare – de exemplu, injectarea de toxină botulinică pentru tratamentul vezicii hiperactive;
  • rezecția unor formațiuni tumorale vezicale sau uretrale de mici dimensiuni (de exemplu, polipi vezicali);
  • îndepărtarea stenturilor ureterale (acele tuburi care permit menținerea deschisă a ureterelor);
  • tratamentul stricturilor uretrale.

Ce afecțiuni sunt diagnosticate cu ajutorul cistoscopiei?

Examinarea endoscopică a uretrei și a vezicii urinare sau uretrocistoscopia permite diagnosticul următoarelor afecțiuni:

  • Cancer vezical sau uretral;
  • Infecții ale tractului urinar inferior;
  • Calculi vezicali sau uretrali;
  • Afecțiuni inflamatorii ale vezicii urinare, precum cistitele interstițiale; acestea sunt adesea descoperite în timpul efectuării procedurii de cistoscopie la femei;
  • Incontinență urinară;
  • Fistule vezicale (comunicări anormale ale vezicii urinare cu organele învecinate, de exemplu cu vaginul sau cu rectul);
  • Stricturi uretrale;
  • Adenom de prostată – detectarea unei zone de stenoză (îngustare) la avansarea cistoscopului prin uretra prostatică poate indica prezența unei hipertrofii de prostată.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Pregătirea pacientului pentru uretrocistoscopie

Înainte de efectuarea cistoscopiei, pacientul trebuie să informeze medicul cu privire la alergiile sale și asupra tratamentului medicamentos pe care îl urmează în prezent. Terapia medicamentoasă cu efect de fluidizare a sângelui (de exemplu, cu acid acetic salicilic) va fi oprită cu câteva zile înainte de investigație, întrucât administrarea acesteia poate implica un risc crescut de sângerare după cistoscopie. În cazul efectuării cistoscopiei cu anestezie generală, este recomandată evitarea consumului de alimente solide sau lichide cu cel puțin 8 ore înaintea procedurii.

În ziua efectuării cistoscopiei, pacientul va fi rugat să își golească vezica urinară. De asemenea, acestuia i se va recolta înaintea procedurii și o probă de urină, pentru excluderea prezenței unei infecții urinare. În cazul unei infecții, se va amâna efectuarea procedurii, timp în care pacientul va urma un tratament antibiotic. Medicul urolog poate prescrie terapia antibiotică atât înainte, cât și după efectuarea cistoscopiei, pentru evitarea apariției unor infecții urinare în cazul pacienților susceptibili.

Cum se realizează cistoscopia?

Procedura va începe prin administrarea unui gel lubrifiant la nivelul uretrei, pentru a reduce disconfortul determinat de introducerea cistoscopului. După câteva minute, instrumentul va fi introdus cu blândețe la nivelul uretrei și va fi avansat până la nivelul vezicii. Inițial se va folosi cistoscopul cel mai subțire, acesta putând fi înlocuit pe parcursul procedurii cu unul cu un diametru mai mare, de tip rigid.

Odată avansat în interiorul vezicii, medicul va introduce prin cistoscop soluție cu apă salină pentru a destinde cavitatea vezicii și pentru a permite evidențierea leziunilor mici, dificil de detectat. Această manevră poate determina un ușor disconfort pacientului, care va resimți nevoia imediată de a urina. În funcție de leziunile evidențiate la nivelul uretrei sau vezicii, medicul urolog poate considera necesară prelevarea unor mostre de țesut sau efectuarea unor proceduri terapeutice în timpul cistoscopiei.

Cistoscopia efectuată în regim ambulator poate dura în jur de 15 minute, pe când cea efectuată cu anestezie generală sau sedare intravenoasă poate dura între 15 și 30 de minute sau chiar mai mult, atunci când se efectuează biopsii sau diverse proceduri terapeutice.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Recuperarea după cistoscopie

După efectuarea cistoscopiei, pacientul se va putea întoarce la activitățile sale zilnice obișnuite. În cazul efectuării cistoscopiei sub anestezie generală sau sub sedare, pacientul va fi ținut sub supraveghere medicală atentă timp de cel puțin 24 ore după intervenție, pentru monitorizarea posibilelor efecte adverse ale anesteziei și pentru monitorizarea diurezei. Majoritatea pacienților se recuperează complet la 1-2 zile după procedură.

După efectuarea cistoscopiei, pacientul poate resimți:

  • Sângerări exteriorizate la nivelul uretrei;
  • Senzație de arsură în timpul urinării;
  • Durere în zona pelvină;
  • Urinări frecvente în următoarele 1-2 zile post procedură;
  • Senzație de imperiozitate micțională (nevoia urgentă de a urina).

Acest disconfort poate fi ameliorat cu ușurință printr-o hidratare adecvată și cu ajutorul medicației de tip analgezic, la nevoie (Paracetamol, Ibuprofen etc.). Aplicarea unei comprese umede la nivelul orificiului uretral poate ameliora acea senzație de arsură resimțită la urinare. Aceste simptome dispar în general la câteva zile după procedură și nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru pacienți.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici de elită. Programează-te!

Cistoscopia la SANADOR

La Secția de Urologie a Spitalului Clinic SANADOR, pacienții cu indicație pentru cistoscopie beneficiază de experiența unor medici de elită, care realizează o gamă vastă de proceduri diagnostice și terapeutice pentru afecțiunile aparatului urogenital. Procedura este realizată într-un spațiu modern, iar medicii folosesc echipamente de ultimă generație. Secția ATI de categoria I, cel mai înalt nivel de competență, asigură siguranța pacientului pe perioada procedurii și îngrijiri avansate după terminarea acesteia.

În funcție de rezultatele cistoscopiei și ale altor investigații, medicii urologi ai SANADOR decid abordarea terapeutică. Aceștia au competențe vaste, inclusiv în intervențiile urologice avansate, efectuate prin abord deschis sau chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR