Iodoterapia sau terapia cu iod radioactiv (radioiod) este o opțiune de tratament destinată pacienților diagnosticați cu cancer tiroidian diferențiat (papilar, folicular și cel cu celule Hurthle) și celor cu hipertiroidism, atât prin boală autoimună (boala Basedow-Graves), cât și prin gușă nodulară toxică și celor cu tireotoxicoză. Tratamentul se bazează pe faptul că celulele glandei tiroide sunt singurele din organism care au capacitatea de a capta iodul administrat. Izotopul radioactiv va distruge apoi celulele tiroidiene, în timp.

Watch on YouTube

Iodul are o serie de izotopi radioactivi care pot fi sintetizați, cel mai important dintre ei fiind izotopul I-131 (131I). Odată administrat pe cale orală, iodul radioactiv se concentrează în țesuturile tiroidiene, distrugând parțial sau total celulele tiroidiene prin radioactivitatea eliberată.

Terapia cu iod radioactiv aduce beneficii importante pacienților, scăzând rata de recidive și îmbunătățind ratele de supraviețuire.

  • La Centrul Oncologic SANADOR, îți oferim cele mai bune soluții pentru diagnosticarea și tratarea cancerului tiroidian. Programează-te pentru investigații complete, un diagnostic cert și pentru cele mai bune opțiuni terapeutice!

Indicațiile iodoterapiei

Iodoterapia este indicată în cazurile de cancer tiroidian diferențiat, ca tratament curativ, după extirparea glandei tiroide, în scopul distrugerii resturilor de țesut tiroidian. De asemenea, poate fi indicată în cazurile de hipertiroidie de cauză autoimună (boala Basedow-Graves) sau cu gușă tiroidiană (gușă toxică sau gușă netoxică).

Studiile au demonstrat că, prin terapia cu iod radioactiv, se observă beneficii vitale aduse pacienților prin scăderea ratei de recidivă și prin îmbunătățirea prognosticului de supraviețuire, acesta fiind de 85–90% la 20 de ani de la efectuarea tratamentului.

La Centrul Oncologic SANADOR, dispunem de un departament performant de Medicină nucleară, dotat cu echipamente de ultimă generație.

Terapia cu iod radioactiv

Terapia cu iod radioactiv se realizează prin administrarea pe cale orală a unei capsule de iodură de sodiu (NaI) cu izotopul I-131. După administrarea radioiodului, pacientul devine o sursă de radiație. De aceea, pacienții necesită izolarea în primele zile, până la eliminarea iodului și scăderea nivelului de radiație.

Tratamentul cu iod radioactiv se administrează numai în condiții speciale, acestea fiind create pe Secția de Terapie Izotopică din Centrul Oncologic SANADOR. Aici, pacienții sunt cazați în saloane special amenajate, cu pereții, ușile și tavanul cu conținut de plumb pentru protecție împotriva radiațiilor.

Acest tratament este recomandat de medicul endocrinolog și se administrează în colaborare cu un medic de medicină nucleară. Tratamentul izotopic implică o colaborare strânsă între medicul endocrinolog și specialistul în Medicină nucleară, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și obținerea parametrilor clinici necesari administrării unei terapii optime și cât mai puțin invazive pentru pacient.

Pregătirea pacientului pentru tratamentul cu iod radioactiv

Pregătirea pacientului diferă în funcție de boala pentru care a fost recomandat tratamentul cu radioiod.

Pacienții cu cancer tiroidian au două opțiuni:

  • Varianta clasică este să oprească tratamentul cu hormoni tiroidieni timp de minimum 3–4 săptămâni și să urmeze o dietă săracă în iod timp de minimum 2 săptămâni;
  • Varianta mai comodă, care poate fi preferată la unii pacienți, este fără oprirea tratamentului cu hormonii tiroidieni. Și în acest caz, pacientul respectă dieta săracă în iod timp de minimum 2 săptămâni, însă tratamentul cu hormonii tiroidieni se oprește numai cu 3 zile înainte de administrarea iodului radioactiv. Cu 2 zile înainte de internare, pacientului i se administrează injecții cu un preparat special.

Pacienții cu hipertiroidism opresc tratamentul medicamentos care blochează producția hormonilor tiroidieni cu 3–7 zile înainte de internare.

Posibile efecte adverse ale tratamentului cu iod radioactiv

Efectele adverse pe termen scurt (imediate sau acute) sunt greața, senzația de gură uscată, modificarea gustului, edemul și durerea la nivelul gâtului. Acestea sunt rare și ușoare datorită tratamentului pe care îl administrăm pe perioada internării.

Pe termen lung, vorbim de influența asupra fertilității atât la femei, cât și la bărbați, însă acest efect este tranzitoriu și se rezolva în 3–6 luni la bărbați și 6–12 luni la femei.

La doze cumulative mari (la pacienții care necesită mai multe administrări de iod radioactiv), sunt date care sugerează o ușoară creștere a cancerelor secundare. În acest context, este important să se discute cu pacientul posibilele beneficii și riscuri, pentru că vorbim de pacienți cu cancer tiroidian avansat sau rezistent, că beneficiile tratamentului sunt mai importante decât posibile efecte adverse.

Uneori, tratamentul cu iod radioactiv pentru hipertiroidie poate provoca hipoparatiroidism.

Dozele de iod radioactiv administrate

Capsulele de radioiod se livrează personalizat pentru fiecare pacient, în conformitate cu doza recomandată. Capsula nu se poate folosi într-o altă zi decât cea pentru care a fost comandată (iodul își pierde radioactivitatea în mod natural).

Dozele uzuale pentru hipertiroidism variază între 10–20 mCi (milicurie), iar durata internării este de 1–2 nopți.

Pentru cancerul tiroidian, dozele pot fi mici (30–50 mCi) dacă pacientul se încadrează în categoria de risc scăzut, mai mari (100 mCi) pentru risc intermediar și crescut, iar dozele de 150–250 mCi se folosesc mai rar, la pacienții cu boală avansată. Durata internării, la pacienții care primesc o doză mică, este de 2 nopți. Cei cu doze mai mari stau minimum 3 nopți.

La externare, se măsoară nivelul de radiație pe care o emite pacientul (dozimetrie) pentru a estima cât timp trebuie acesta să păstreze distanța față de alte persoane.

Internarea la Centrul Oncologic SANADOR

Pentru internarea la Centrul Oncologic SANADOR, pacientul trebuie să se prezinte doar cu documentele medicale din trecut. În rest, i se oferă totul: pijamale de spital, papuci, prosoape, obiecte de igienă personală (săpun, gel de duș, șampon, pastă și periuță de dinți) etc.

Rezervele au câte două paturi, un grup sanitar, televizor, acces la internet prin Wi-Fi.

La intrare pe secție, există dulăpioare care se pot încuia, iar cheia și alte obiecte valoroase se pot lăsa într-un seif cu cifru (setat de pacient).

În ziua externării, se efectuează o investigație imagistică- scintigrafie whole body după administrare de radioiod. Scintigrafia clasică presupune măsurarea zonelor care au captat iodul, aceasta arată ca o umbră de om cu niște zone mai intens colorate. La SANADOR, avem aparatură modernă, care combină această investigație cu una de SPECT-CT, unde obținem imagini foarte detaliate de la CT (tomografie computerizată) combinate cu zonele colorate (acumulările de radioiod). Prin această metodă, obținem imagini mult mai clare și mai informative decât prin scintigrafia clasică.

La Centrul Oncologic SANADOR, îți oferim cele mai bune soluții pentru diagnosticarea și tratarea cancerului tiroidian. Programează-te pentru investigații complete, un diagnostic cert și pentru cele mai buni opțiuni terapeutice!

Centrul Oncologic SANADOR

  • Adresa

    Str. Sevastopol, nr. 5, sector 1, București

  • Program

    Luni - Sâmbătă: 08:00 - 21:00

  • Metrou

    Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

  • STB

    20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR