Circulația limfatică

Sistemul limfatic face parte din sistemul circulator și din sistemul imun al organismului. Este format dintr-o rețea amplă de vase limfatice, ganglioni, țesuturi limfatice și organe limfatice. Aceste vase transportă limfa către inimă. Spre deosebire de sistemul cardiovascular care este un circuit închis, sistemul limfatic nu are aceeași structură.

Sistemul circulator uman procesează o medie de 20 de litri de sânge zilnic prin filtrarea de la nivelul capilarelor, proces în urma căruia se separă plasma din sânge. Aproximativ 17 litri din plasma filtrată este reabsorbită direct în vasele de sânge, în timp ce cantitatea de trei litri rămasă se integrează în lichidul interstițial.

Una dintre principalele funcții ale sistemului limfatic este de a procura căi accesorii de întoarcere a surplusului de trei litri de sânge.

O altă funcție importantă este cea de apărare imunologică. Limfa are o structură similară cu plasma întrucât conține produși de degradare și reziduuri celulare, alături de bacterii și proteine. Celulele limfei sunt în marea lor majoritate limfocite.

Drenajul limfatic

Drenajul limfatic este o tehnică manuală utilizată pentru a stimula fluxul limfei cu scopul de a reduce inflamația și de a îmbunătăți starea de sănătate. Printre numeroasele funcții, limfa contribuie la izolarea patogenilor cauzatori de boală și la deversarea proteinelor și grăsimilor captate înapoi în sânge.

Datorită rolului central pe care îl ocupă sistemul limfatic pentru funcționarea imunității, susținerea drenajului limfatic sugerează că această formă de masaj terapeutic poate ajuta la tratarea unei varietăți de afecțiuni.

Aplicabilitatea drenajului limfatic în practica medicală

Drenajul limfatic a fost dezvoltat în anul 1930 ca metodă de a trata limfedemul (boală în care limfa are un flux scăzut prin ducturile limfatice și, în consecință, stagnează la nivelul țesuturilor moi, fenomen ce apare frecvent în urma unor infecții, leziuni, tratamente pentru cancer, intervenții chirurgicale, afecțiuni genetice ce afectează sistemul limfatic).

Manifestările limfedemului pot fi: inflamație tisulară, modificarea coloraturii tegumentului, durere, slăbiciune și greutate la nivelul unuia din membrele superioare sau inferioare.

Drenajul limfatic poate fi utilizat uneori pentru a trata edemul periferic, inflamația tisulară generalizată de la nivelul membrelor inferioare sau superioare fără legătură cu sistemul limfatic.

Drenajul limfatic este o tehnică gândită să trateze o gamă largă de afecțiuni caracterizate prin inflamație tisulară:

Indicații

Drenajul limfatic este o procedură comună în tratamentul post-operator al mastectomiilor însoțite de rezecția ganglionilor limfatici, asigurand o recuperare dupa mastectomie mai usoara. Masajul contribuie, în timp, la dezvoltarea unei circulații limfatice colaterale. De regulă, acest tratament se efectuează zilnic, pe o perioadă de aproximativ o lună, urmată de o pauză de două-trei luni, timp în care pacientul va urma recomandările medicului și exercițiile de gimnastică medicală prescrise de acesta.

Procedura este practicată și în cazul celor care prezintă limfedem al picioarelor, întâlnit după operația de prostată sau de cancer de vezică urinară, al colonului sau melanomului. De asemena, limfedemul poate apărea și în urma unei infecții sau a tratamentului cu radiații (radioterapie).

Alte cazuri pentru care se recomandă drenajul limfatic includ tratamentul traumatismelor sportive, îmbunătățirea aspectului pielii și terapia de formare a țesutului cicatricial. Drenajul limfatic are și un efect de ameliorare a simptomelor în cazul sinuzitei, bronșitei, amigdalitei și laringitei.

Contraindicații

Există și contraindicații în cazul acestei proceduri medicale de recuperare, precum în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă decompensată, al celor care prezintă inflamații acute cauzate de virusuri ori bacterii ori a celor care suferă de hipertiroidism, astm bronșic, tuberculoză, emfizem pulmonar, afecțiuni dermatologice, boli contagioase.

În general, drenajul limfatic este non-invaziv și considerat sigur. Acesta nu produce disconfort similar celui întâlnit în cazul masajului profund sau masajului sportiv, pentru că acționează blând asupra țesuturilor din imediata profunzime a tegumentului.

De regulă, drenajul limfatic nu produce durere. Dacă totuși apare durerea, poate fi interpretată drept manifestarea unei alte afecțiuni pentru care masajul ar putea fi contraindicat, de exemplu: infecții locale, tromboză venoasă profundă.

Galerie foto

SANADOR