Dacă medicul ți-a recomandat să faci o ecografie abdominală, alege o clinică dotată cu ecografe de ultimă generație, pentru un diagnostic rapid și precis. Vino la SANADOR!

  • Ecografia abdominală este o investigație imagistică neinvazivă și rapidă, considerată o explorare de rutină.

Ecografia abdominală este o metodă non-invazivă și rapidă pentru examinarea organelor din interiorul cavității abdominale. Spre deosebire de alte tipuri de investigații de imagistică medicală, ecografia nu folosește radiații inonizante, ci ultrasunete, adică unde sonore de frecvență înaltă, pentru a crea imagini digitale ale organelor abdominale.

Cu ajutorul acestei investigații pot fi detectate modificări de formă sau de dimensiune la diferite organe, vase de sânge sau țesuturi. În plus, ecografia poate indica existența unor leziuni ori tumori. Pe baza imaginilor obținute în timp real, specialistul poate afla cauza care stă la baza simptomatologiei unui pacient.

Watch on YouTube

Alături de alte metode imagistice precum computer tomografia (CT) sau examinarea prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), ecografia abdominală este o investigație diagnostică foarte importantă. În prezent, aproape orice cabinet medical este dotat cu un ecograf, astfel încât ecografia abdominală a devenit o investigație accesibilă, de rutină. Investigația este rapidă, poate fi repetată oricând este nevoie și poate fi realizată de medici de diverse specializări – urologie, obstetrică-ginecologie, medicină generală, nefrologie, medicină internă, gastroenterologie sau medicină de familie, dacă au competențe în ecografie și cabinetele lor sunt înzestrate cu ecografe performante.

Tipuri de ecografie abdominală

În funcție de simptomele pacientului și de indicația medicală, se poate realiza o ecografie abdominală superioară, pentru examinarea ficatului, splinei, colecistului și pancreasului, sau ecografie de abdomen inferior, pentru evaluarea rinichilor, vezicii urinare, ovarelor, uterului ori prostatei. În anumite cazuri, când este necesară explorarea întregului abdomen, se efectuează ecografia abdominală totală.

Indicațiile ecografiei abdominale

Ecografia abdominală poate fi recomandată în scop de screening, în lipsa unor semne sau simptome, sau pentru diagnostic, atunci când pacientul se confruntă cu crampe, enurezis, dureri abdominale, vărsături ciclice sau există alte manifestări clinice care indică o problemă de sănătate. Investigația permite diagnosticarea mai multor afecțiuni, printre care:

  • Ecografia abdominală poate fi repetată oricând, pentru că este o investigație neiradiantă, nedureroasă și accesibilă. Pentru programări, sună la SANADOR! 021.9699
Watch on YouTube

O ecografie abdominală mai poate fi folosită pentru măsurarea dimensiunii aortei abdominale, identificarea de calculi în vezica biliară, rinichi sau uretere, pentru ghidarea biopsiei țesutului abdominal sau pentru a drena lichidul dintr-un chist sau abces. În plus, mai poate fi folosită pentru a evalua fluxul sangvin al diferitelor structuri abdominale.

În anumite cazuri complexe, o ecografie abdominală convențională nu este de ajuns și atunci medicul specialist poate apela la tehnici de ecografie mai sofisticate, care permit un diagnostic avansat, precum: ecografia Doppler sau elastografia hepatică de tip Fibroscan, utilă în hepatologie. De asemenea, în afecțiunile din sfera ginecologică, o ecografie abdominală este completată deseori cu o ecografie transvaginală sau endovaginală, pentru a putea examina mai eficient uterul, trompele uterine și ovarele.

Pregătirea pentru ecografia abdominală

Ecograful funcționează pe principiul radarului. Sonda care se aplică pe corpul pacientului trimite ultrasunete către organul analizat, apoi receptează o parte din semnalul reflectat. Semnalul care se întoarce este transformat în imaginea alb-negru, vizibilă pe monitor.

Prezența de gaze în tractul digestiv îngreunează sau chiar împiedică efectuarea investigației, de aceea se recomandă să nu se consume alimente care balonează cu o zi înaintea examinării, iar în unele cazuri este contraindicată și administrarea unor medicamente care absorb gazele.

Pregătirea pacientului pentru ecografie abdominală constă în post alimentar (inclusiv băuturi acidulate și cafea) cu cel puțin 6 ore înainte de investigație, astfel încât stomacul să fie gol și conținutul gazos intestinal să fie redus, permițând vizualizarea adecvată. Este indicat să se bea 1-1.5 litri lichide, apă plată sau ceai.

Cu 24 de ore înainte de ecografie, nu se consumă dulciuri, se evită alimente care pot fermenta, precum fructele ori lactatele, iar cina trebuie să fie ușoară și să nu fie servită mai târziu de ora 18:00-19:00.

În timpul ecografiei abdominale, pe pielea abdomenului se va aplica un gel special, care favorizează transmiterea ultrasunetelor. Ulterior, se aplică și se apasă ușor transductorul, pentru a se vizualiza imaginea zonei respective pe ecranul aparatului.

Avantajele ecografiei abdominale

Această investigație imagistică are numeroase avantaje pentru pacient, de aceea este una dintre cele mai folosite metode de screening și diagnostic:

  • Vrei să beneficiezi de o ecografie abdominală? Programează-te la SANADOR!
  • Este sigură – nu folosește radiații și poate fi realizată ori de câte ori este nevoie, inclusiv în timpul sarcinii;
  • Este rapidă – medicul vede pe monitor imagini în timp real cu organele și structurile analizate, poate realiza sonograme (fotografii) cu leziunile observate, iar rezultatul ecografiei poate fi eliberat pe loc, la finalul investigației;
  • Este precisă – un ecograf performant poate oferi detalii importante despre structurile analizate, prin imagini la o rezoluție bună;
  • Este ușor de realizat – ecografia poate fi efectuată în orice cabinet medical dotat cu un ecograf;
  • Nu presupune disconfort – pacientul simte doar o ușoară presiune atunci când sonda este plimbată deasupra organelor interne;

Pentru o ecografie performantă și un diagnostic precis, un rol esențial revine specialistului care o realizează, de aceea este important ca pacientul să se prezinte la un medic cu competențe în ultrasonografie și cu experiență în realizarea acestor investigații.

La SANADOR, pacienții pot beneficia de întreaga gamă de ecografii abdominale, superioară, inferioară, totală, care poate fi completată, la nevoie, în funcție de specificul fiecărui caz în parte, cu alte investigații, de la ecografii de sân, ecografie transvaginală, mamografie digitală cu tomosinteză, până la examinări de computer tomografie CT, efectuate cu echipamentul Siemens CT Definition Edge 128 slice, sau examinări prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), realizate cu cel mai performant echipament din România - Magnetom Skyra 3T.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR