Analize pentru FIV

Ce analize sunt recomandate pentru FIV?

Vrei să începi un ciclu de fertilizare in vitro? Află care sunt analizele necesare și programează o consultație la Centrul FIV SANADOR!

Când un cuplu se confruntă cu probleme de fertilitate, sunt recomandate mai multe analize și investigații specifice, pentru ambii parteneri, care pot descoperi cauza infertilității, ajutând astfel la stabilirea tratamentului potrivit.

  • Decontare prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.

Analizele pentru FIV vor fi indicate de medicul specialist în RUAM (reproducere umană asistată medical), în urma consultației și după verificarea istoricului medical al cuplului. În acest fel, el va stabili dacă pacienta poate recurge la stimulare ovariană, la inseminare artificială sau singura soluție pentru obținerea unei sarcini este fertilizarea in vitro, caz în care va fi identificată și procedura FIV potrivită.

Analize FIV standard, pentru ambii parteneri

  • Analizele pentru FIV sunt stabilite de medicul specialist în reproducere umană asistată medical. Vino la Centrul FIV SANADOR pentru o consultație!

Testele recomandate pentru ambii parteneri includ o serie de analize uzuale, dozări hormonale, serologia Torch și diferite examinări speciale, bacteriologice, imunologice, serologice.

Analizele uzuale recomandate înainte de începerea unei proceduri FIV sunt în legătură cu maladii generale ale organismului/organelor:

  • analize de sânge: hematologice;
  • biochimice: autentifică starea de bună funcționare a diverselor organe – ficat, rincihi etc.;
  • coagulabilitatea sanguină – infecții virale ce pot afecta buna funcționare a unor aparate și sisteme (de exemplu hepatita);
  • analize pentru afecțiuni cu transmitere sexuală.

Dozările hormonale pot evidenția afecțiuni ale tiroidei, suprarenalelor, hipofizei și evident, ale ovarelor, testările dând indicații precise asupra potențialului reproductiv și rezervei ovariene. În cazuri speciale, dozări hormonale poate efectua și partenerul, la indicația medicului specializat în andrologie, în situația în care spermograma are modificări severe.

De asemenea, sunt indicate în aprecierea stării de sănătate a cuplului, înainte de inițierea unui protocol FIV, și unele analize specifice, pentru afecțiuni care pot afecta fertilitatea, cât și evoluția unei eventuale sarcini – spre exemplu testul TORCH.

Alte investigații necesare pentru fertilizarea in vitro sunt cele bacteriologice ale secreției vaginale, ale secreției prostatice, analize de urină și secreție uretrală la bărbați.

 Analize FIV pentru partener

Problemele de fertilitate masculină pot să apară din mai multe motive, iar pentru un diagnostic corect este nevoie de un examen fizic general și de o analiză a lichidului seminal, spermograma și spermocultura, la care se pot adăuga și analize specifice.

Printre cele mai importante teste recomandate partenerului sunt:

  • examenul clinic executat de un urolog/androlog;
  • examenul ecografic pentru diagnosticarea unor afecțiuni ca hidrocelul, varicocelul, chisturi epididimale etc., ce pot cauza infertilitate masculină și necesită tratamente specifice.

Acestora li se pot adăuga investigații hormonale și teste genetice, la indicația medicului androlog.

  • Analizele și investigațiile sunt stabilite personalizat, pentru fiecare cuplu în parte. Programează o consultație la Centrul FIV SANADOR!

Investigații FIV pentru infertilitatea feminină

Sunt trei nivele de investigații pentru cauzele infertilității la femeie:

1. ovarele – trebuie studiate din punct de vedere structural (prin ecografie transvaginală, laparoscopie) și funcțional (prin dozări hormonale), pentru a evidenția rezerva ovariană în foliculi cu potențial de a genera un ovocit matur. Alături de acestea, foarte importantă este investigarea hipofizei, organ neuroendocrin aflat la baza creierului și care dirijează funcția ovariană/reproductivă.

2. trompele uterine – a căror integritate structurală și funcțională este absolut necesară pentru fertilitatea naturală. Într-adevăr, la ovulație trompa de aceeași parte cu ovarul respectiv captează ovulul matur și lichidul folicular, pe care le transportă până în treimea distală, unde ovulul matur așteaptă pentru fertilizare ascensiunea spermatozoizilor prin căile genitale feminine. Aici se fertilizează și formează embrionul, care este transportat apoi, în circa 2 zile, până în cavitatea uterină, unde începe implantarea lui.

3. cavitatea uterină – chiar dacă avem embrioni de bună calitate, naturali sau obținuți prin FIV, ajunși în cavitatea uterină, aceasta nu este suficient pentru dezvoltarea unei sarcini. Buna calitate a endometrului sub impuls hormonal ovarian este esențială pentru fixarea embrionului în cavitatea uterină. Complementar investigațiilor propuse anterior, uneori este necesară o histeroscopie (investigație endoscopică a cavitații uterine), care poate obiectiva și trata elemente patologice sugerate de examenele imagistice (ecografie), cum ar fi polipi endometriali, sinechii, fibroame uterine, care afectează fertilitatea.

Programează-te la consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR