Andrologia

Ce este andrologia?

Andrologia este supraspecializare medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului reproducător și urologic masculin. În România, andrologia este o competență medicală, adică o supraspecializare pe care o poate obține un medic urolog sau endocrinolog, în urma unor studii de andrologie.

În prezent, andrologia un domeniu interdisciplinar, în care se regăsesc medici specializați în reproducere umană asistată medical, dermatologi, urologi, endocrinologi, geneticieni, medici psihiatri, oncologi și alți specialiști, în scopul de a cerceta și de a trata problemele specifice bărbaților. Andrologia este confundată deseori cu urologia.

Diferența dintre andrologie și urologie

Urologia este o specialitate chirurgicală care vizează problemele medicale și chirurgicale întâlnite la nivelul tractului genito-urinar al bărbaților și femeilor, dar și cu problemele aparatului reproducător masculin. Urologia tratează pacienți de toate vârstele și de ambele sexe, de la nou-născuți până la vârstnici.

Chirurgia urologică este una dintre cele mai variate ramuri ale chirurgiei, ocupându-se de afecțiunile benigne ale rinichilor, vezicii urinare sau ale prostatei, dar și de cancerele acestor organe, de impotență, de infertilitate sau de reconstrucția tractului genitourinar. Datorită acestei diversități, din urologie s-au desprins câteva subspecialități, precum oncologia urologică, cu accent pe chirurgia oncologică sau a prostatei și urologia pediatrică, care tratează afecțiunile urologice ale copiilor.

Spre deosebire de urologie, andrologia pune accent pe chirurgia reconstructivă a tractului urogenital masculin, pe dezechilibrele hormonale masculine, disfuncțiile sexuale masculine și pe problemele de infertilitate/subfertilitate, adică de reproducere. Medicii andrologi, la rândul lor, pot înclina mai mult spre chirurgie sau mai mult spre partea de disfuncții sexuale și infertilitate.

Când este indicat un consult de andrologie?

De regulă, pentru orice problemă din sfera urogenitală, un pacient primește trimitere la urologie. De acolo va ajunge la androlog, dacă urologul nu are competența necesară pentru a rezolva problemele pacientului respectiv. Foarte puțini bărbați înțeleg că este important să meargă la un androlog pentru verificarea periodică a stării de sănătate sau pentru prevenirea unor disfuncții care tind să apară odată cu înaintarea în vârstă.

În timp ce femeile sunt obișnuite să meargă la ginecolog în fiecare an odată cu începerea vieții sexuale, bărbații sunt încă reticenți când vine vorba despre controale regulate ale sănătății urogenitale și nu ajung la urolog sau androlog decât atunci când au o urgență medicală, atitudine care le pune deseori sănătatea sexuală în pericol.

Există câteva semne și simptome clare pentru care orice bărbat ar trebui să consulte un urolog sau, eventual, un androlog, cum ar fi:

  • probleme de erecție,
  • descoperirea unor noduli în zona testiculară,
  • durere testiculară,
  • valori crescute ale PSA (antigenul specific prostatic în sânge),
  • dificultăți la urinare,
  • senzație de durere în timpul urinării,
  • urinare frecventă,
  • infertilitate,
  • sânge în urină (hematurie),
  • ejaculare precoce,
  • radiografie sau ecografie renală anormală.

Medicul androlog colaborează și cu alte specialități medicale atunci când este nevoie, cum se întâmplă în cazul unor boli cardiovasculare sau a insuficienței renale, probleme care afectează uneori și capacitatea sexuală a pacientului.

De asemenea, chiar dacă nu este un subiect de discuție confortabil, în caz de disfuncții erectile (impotența), medicul androlog poate depista cauza problemei și poate stabili un plan terapeutic adecvat. Se poate spune că un androlog este, de fapt, un medic urolog sau un endocrinolog supraspecializat în tratarea disfuncțiilor sexuale masculine și a problemelor de fertilitate.

  • Programează-te la Centrul FIV SANADOR pentru consultație și analize complete!

De asemenea, un androlog are mai multă experiență în ceea ce privește sistemul reproducător masculin decât un urolog, dar el poate fi și un urolog foarte competent. Atunci când andrologul este la bază specialist endocrinolog, el este cea mai indicată persoană pentru diagnosticul și tratamentul problemelor de fertilitate masculină și al problemelor sexuale.

Afecțiunile pe care le tratează un medic androlog

Aproximativ o treime din cazurile de infertilitatea a cuplului sunt de cauză masculină, iar medicul specialist va putea stabili un plan de tratament în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. De pildă, pentru a îmbunătăți calitatea spermei, pacientului i se pot prescrie anumite medicamente, iar atunci când există obstrucții care afectează producția de spermă la nivelul aparatului genital masculin, ducând la infertilitate, medicul androlog poate trata acest tip de afecțiune printr-o intervenție chirurgicală.

Există mulți factori care pot contribui la apariția infertilității masculine, însă cele mai multe cazuri se datorează leziunilor testiculare (traumatice, cel mai frecvent) și a incapacității de a produce spermatozoizi de calitate. Spermograma (analiza spermei) poate decela o calitate slabă a spermei, cu motilitate scăzută a spermatozoizilor sau defecte morfologice.

Multă lume asociază disfuncția erectilă cu infertilitatea masculină. Disfuncția erectilă sau imposibilitatea de a obține sau a menține o erecție este o tulburare des întâlnită, mai ales în rândul bărbaților cu vârsta peste 40 de ani, însă un bărbat impotent poate contribui la obținerea unui sarcini cu ajutorul inseminării artificiale.

  • Medicul androlog de la Centrul FIV SANADOR îți va recomanda un tratament personalizat. Programează o consultație!

Proceduri realizate de un medic androlog

Medicii andrologi au multe opțiuni de tratament, însă nu toți bărbații sunt conștienți de ele și deseori au bariere psihologice în a contacta un specialist.

De asemenea, orice bărbat care observă o reducere a performanțelor sale sexuale ar trebui să consulte un medic androlog. Acesta poate depista și trata adecvat disfuncțiile ejaculatorii (ejacularea retrogradă, când sperma ajunge în vezica urinară) sau priapismul (erecție dureroasă, prelungită și frecventă). În plus, medicii andrologi mai pot oferi sprijin și în ceea ce privește andropauza (menopauza masculină) și mijloacele de contracepție masculină.

Andrologia tratează pacienții cu disfuncție erectilă prin stimulare hormonală sau cu ajutorul medicației specifice, iar pentru bărbații care nu mai doresc să aducă pe lume copii, medicul androlog poate interveni prin vasectomie, o formă permanentă de contracepție.

Totodată, andrologii asigură tratamente precum corectarea poziției peniene (curvatură), corectarea torsiunii testiculare, tratarea stricturilor, a traumatismelor peniene și tratamentul disfuncțiilor hormonale masculine (hipogonadism).

Pentru prevenirea oricăror probleme de sănătate, mai ales odată cu înaintarea în vârstă, vizita anuală la medicul androlog este foarte importantă pentru orice bărbat.

Servicii de andrologie la Centrul FIV SANADOR

La Centrul de fertilizare in vitro SANADOR, pacienții cu probleme de fertilitate pot beneficia de consulturi competente de andrologie reproductivă, susținute de tehnologie de vârf, în vederea stabilirii unui diagnostic precis și a unui tratament adecvat și modern. Medicii empatici și bine pregătiți din Centrul FIV SANADOR, cu supraspecializare în adrologie și în reproducere umană asistată medical (RUAM), pot oferi ajutor pacienților care suferă de infertilitate masculină sau disfuncții erectile.

În clinicile SANADOR și la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de gama completă de analize pentru FIV, necesare pentru diagnosticul precis al infertilității masculine. Dacă este recomandat tratament chirurgical, procedura se poate efectua în mod clasic sau minim invaziv – prin chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică. Intervențiile se realizează în cele mai bune condiții de siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, operațiile asistate robotic fiind efectuate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat sistem existent în prezent.

La Centrul FIV SANADOR, pacienții cu probleme de fertilitate pot beneficia și de cele mai performante proceduri de fertilizare in vitro, inclusiv de FIV cu ICSI sau FIV cu spermatozoizi donați, care pot reprezenta singurele opțiuni pentru obținerea unei sarcini, în cazurile de infertilitate masculină severă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR