Semne și simptome provocate de litiază biliară
Există mai multe forme de litiază biliară, fiecare asociată cu prezența anumitor semne și simptome, localizare sau alte particularități.
Forma de litiază biliară asimptomatică
În majoritatea cazurilor, pacienții sunt diagnosticați din întâmplare, în cadrul unei ecografii abdominale de control. Unii pacienți cu litiază biliară pot fi asimptomatici toată viață și aproximativ 30% dintre aceștia pot dezvolta complicații în decursul vieții.
Forma dispeptică
În această formă de litiază biliară apar manifestări clinice nespecifice la nivelul stomacului, esofagului și intestinului. Acestea pot include:
- La nivel esofagian - salivare abundentă (sialoree), disfagie (dificultate la înghițire), dureri în spatele sternului;
- La nivelul stomacului - pirozis (senzație de arsură care urcă spre esofag), sațietate precoce, vărsături, eructații frecvente (ragaieli), gust amar dimineață. De regulă, manifestările apar în urmă consumului anumitor alimente colecistokinetice (care stimulează contracția fierii), precum alimente bogate în grăsimi animale, afumături, alimente „grele” (ouă, maioneză), alimente picante, ciocolată, alcool, cafea etc.;
- La nivelul intestinului - diaree postprandială sau constipație, meteorism, flatulență.
Colecistită cronică litiazică
Este cea mai frecvența formă de manifestare a litiazei biliare simptomatice, apărând atunci când un calcul de la nivelul colecistului se deplasează (migrează), blocând canalul cistic. Această formă vine însoțită de dureri în zona ficatului, greață și vărsături, simptomele unei colici biliare comune. În cazul agravării durerii, poate semnala o colecistită acută.
Colecistită acută
Afecțiunea se manifestă atunci când canalul cistic este blocat de un calcul, conducând la inflamația pereților colecistului. Simptomul principal este durerea abdominală intensă (mai ales la palpare), însoțită de greață și vărsături. Dacă este asociată cu frisoane, poate fi un semn al infecției bacteriene.
Una dintre complicațiile litiazei căii biliare principale este dată de inflamația pereților căii biliare principale (angiocolita sau colangită). Această, pe lângă durere, icter și febra, prezintă drept simptome și alterarea stării de conștientă și prezența stării de șoc.
Litiază căii biliare principale
Este caracterizată prin blocarea căii biliare de către un calcul, moment în care apare icterul. Poate avea două forme:
- Litiază primară - când pietrele la fiere se formează direct la nivelul caii biliare, fără infecție (calculi pigmentări); este întâlnită frecvent în Asia.
- Litiază secundară - când un calculii biliari migrează de la nivelul colecistului și rămân blocați la nivelul caii biliare principale.
Simptomele includ durerea de tip colică biliară și icterul caracteristic. Față de icterul din leziunile de cap de pancreas (cancerul de cap de pancreas), care își face apariția progresiv, icterul din litiază căii biliare principale debutează acut și se instalează rapid, fiind precedat de dureri.
Acest tip de icter obstructiv este însoțit de scaune hipocrome, cauzate de cantitatea redusă de bilirubină care ajunge la nivelul duodenului.
Ileusul biliar
Această afecțiune se manifestă prin obstrucția lumenului intestinului subțire de către un calcul biliar, având că rezultate oprirea tranzitului intestinal. De regulă, calculul este de mari dimensiuni (aproximativ 3 cm în diametru). Este prezent la persoanele în vârstă, care au antecedente de probleme biliare. Simptomele includ distensia abdominală, ocluzie intestinală, dureri abdominale (colici), vărsături. În cazul în care calculul depășește valva ileocecală și ajunge în colon, simptomele dispar. Datorită consistenței calculilor, aceștia apar rareori la radiografia abdominală. Cel mai adesea apar semnele unei ocluzii intestinale.