Ce este artroscopia

Artroscopia este o procedură minim invazivă de diagnostic și tratament, prin care chirurgul ortoped poate vizualiza interiorul unei articulații, realizând totodată o intervenție terapeutică, atunci când este necesar. La Spitalul Clinic SANADOR, artroscopiile sunt efectuate de chirurgi cu vastă experiență în ortopedie și traumatologie, cu rezultate bune și recuperare rapidă.

Intervenția artroscopică are mai multe avantaje, precum precizie în diagnostic și vindecarea rapidă în urma tratamentului. Riscurile și complicațiile asociate cu artroscopia sunt foarte rare.

Tipuri de artroscopie

Artroscopia poate fi efectuată pentru a investiga și trata diferite articulații.

Watch on YouTube

Artroscopia de genunchi este o metodă minim invazivă, modernă, care poate rezolva multiple probleme articulare ale genunchiului, folosind doar două incizii mici, prin care chirurgul introduce o cameră și diferite instrumente fine, care sunt folosite pentru a trata o leziune de menisc sub toate formele sau alte afecțiuni, precum o leziune de cartilaj a genunchiului sau o leziune de ligament, o ruptură de ligament încrucișat anterior sau o leziune parțială, ce implică mai mult de 40% din structura ligamentului și leziune de ligament încrucișat posterior, sub supravegherea camerei ce mărește de aproximativ 10 ori imaginea.

În anumite situații, poate fi necesară artroscopia de umăr. Atenție, nu toate durerile de umăr care sunt rezistente la medicație au ca rezolvare varianta chirurgicală! Exista o serie de investigații care ajută clinicianul să stabilească diagnosticul, iar dacă este necesară, acestea pot fi urmate de artroscopie.

De asemenea, artroscopia de gleznă poate fi recomandată pentru diagnosticul și tratamentul chirurgical minim invaziv al unor afecțiuni ale gleznei sau piciorului, precum sindromul de impingement al gleznei, leziuni de cartilaj ale gleznei, infecții articulare și leziuni de ligament.

Artroscopia este utilizată în special pentru evaluarea și tratamentul genunchiului. Aproape 17 din 20 de intervenții se desfășoară la această articulație, iar 2 din 20 sunt efectuate la nivelul umărului. Totuși, artroscopia poate fi folosită și pentru încheietura pumnului, a șoldului, cotului, pentru articulația temporo-mandibulară (între craniu și mandibulă) sau chiar a degetului mare de la picior.

Watch on YouTube

Când este indicată artroscopia

Traumatismele, suprasolicitarea sau degenerările articulare survenite cu vârsta pot duce la deteriorări ale structurilor articulației. Atunci apare durerea articulară și impotența funcțională de mai multe grade. De multe ori, tratamentul conservator, medicamentos, nu reușește să combată simptomele, impunându-se astfel o intervenție chirurgicală.

În funcție de tipul de artroscopie efectuat, procedura poate fi indicată pentru următoarele afecțiuni:

 Pregătirea pentru artroscopie

Înainte de intervenție chirurgicală, este necesară o evaluare medicală completă, prin consultație, analize de laborator și investigații imagistice. De asemenea, pacientul va discuta cu medicul despre eventuale alergii, tratamentele urmate pentru afecțiuni cronice și va primi toate informațiile necesare despre cum vor decurge procedura și recuperarea. Evaluarea medicală este urmată de un consult preanestezic, pentru stabilirea tipului potrivit de anestezie.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se realizează o procedură de artroscopie

Intervenția de chirurgie artroscopică începe prin administrarea anesteziei. Operația este realizată de obicei sub anestezie generală, dar în unele cazuri poate fi recomandă anestezia spinală sau locală.

În timpul unei proceduri de artroscopie, chirurgul ortoped realizează o incizie de dimensiuni mici (aproximativ 0,5 cm), apoi un instrument numit artroscop este introdus în spațiul articular. Acest instrument este un tub ca un telescop, la care medicul atașează o cameră video.

Dacă va considera necesar, chirurgul va introduce și instrumente chirurgicale, pentru efectuarea tratamentului. La final, inciziile sunt închise cu fire speciale, iar pacientul este transferat pe secția de terapie intensivă, pentru monitorizare.

Recuperarea după o intervenție artroscopică

Pentru o recuperare optimă după o intervenție artroscopică, pacientul primește medicație pentru controlul durerii și al inflamației. În unele cazuri, medicul poate recomanda purtarea unor orteze speciale, pentru a proteja articulația care a fost supusă intervenției chirurgicale.

Ulterior, pacienții trebuie să urmeze un program personalizat de recuperare medicală, care îl va ajuta să-și redobândească mobilitatea, forța și să-și poată folosi din nou articulația tratată. Controlul medical periodic este de asemenea esențial, pentru monitorizarea evoluției pacientului în urma procedurii artroscopice.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Proceduri de chirurgie artroscopică la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de ortopedie și la investigații imagistice avansate, pentru diagnosticul leziunilor articulare. Atunci când este indicată o artroscopie pentru diagnostic sau tratament, procedura este realizată de chirurgi foarte experimentați, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România, la Spitalul Clinic SANADOR.

Pentru obținerea celor mai bune rezultate funcționale în urma unui tratament artroscopic, pacienții beneficiază de un program complet de reabilitare medicală, recomandat de un medic. Consultațiile periodice pentru control și monitorizare pe termen lung sunt completate de examinări imagistice avansate, precum RMN 3 Tesla sau CT 128 slice, în funcție de indicație stabilită pentru fiecare în parte.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR