Hemoleucograma (denumita si hemograma) este un test de screening important, care ofera informatii despre numarul si calitatea celulelor rosii (eritrocite), celulelor albe (leucocite) si trombocitelor din sange.

Hemoleucograma face parte atat din seria de teste de rutina, cat si din analizele de baza in cazul afectiunilor specifice, fiind de baza in stabilirea statusului hematologic si, implicit, a unui diagnostic corect.

Cand se recomanda?

Acest test este recomandat atat in cadrul controalelor de rutina, cat si pentru depistarea afectiunilor ce includ urmatoarele simptome:

De asemenea, hemograma ofera un status celor care prezinta deja afectiuni de sange sau care urmeaza tratamente precum chimioterapia.

Cum te pregatesti pentru hemoleucograma?

Daca acest test de screening este singurul pe care il efectuezi in acea zi, poti manca inainte, la fel cum ai proceda in mod normal. Hemoleucograma poate fi recoltata a jeun (pe nemancate) sau postprandial.

Cu toate acestea, trebuie evitate mesele bogate in grasimi (lipide), care pot influenta rezultatele hemoleucogramei.

Ce presupune testul?

Precum am mentionat anterior, hemoleucograma se numara printre cele mai comune teste de laborator, avand scopul de a numara celulele prezente in compozitia sangelui (globule rosii, globule albe si trombocite), precum si variile rapoarte dintre acestea.

Testul furnizeaza informatii valoroase despre sange si tesuturile hematopoietice, precum cele din maduva osoasa a pacientului, dar si din alte sisteme ale corpului.

Prin urmare, testul poate include urmatoarele analize:

  • Hematocrit (Hct) - reprezinta un procent din partea totala de sange corpusculara, constand in principal in eritrocitele (globulele rosii) din sange.
  • Hemoglobina (Hb sau Hgb) - este o proteina care poate fi intalnita in eritrocite, responsabila cu transportul oxigenului si al dioxidului de carbon in organism.
  • Numarul de eritrocite prezente intr-un anumit volum - intervalul normal pentru barbati este de 4.5 milioane pana la 5.9 milioane de celule / mcL, iar pentru femei este de 4.1 milioane pana la 5.1 milioane de celule / mcL.
  • Numarul de leucocite - intervalul normal este cuprins intre 4.500 şi 10.000 de celule pe microlitru (celule / mcL).
  • Continutul mediu de hemoglobina din eritrocite (MCH).
  • Concentratia medie a hemoglobinei din globulele rosii (CHEM).
  • Distributia volumului de globule rosii (RDW).
  • Procentajul diferential pentru celulele albe din sange (neutrofile, limfocite, eozinofile si bazofile). În acest fel poate fi identificată o neutrofilie, o eozinofilie sau o neutropenie, spre exemplu.
  • Numarul de trombocite - intervalul normal este de 150.000 pana la 450.000 trombocite / mcL. În acest fel poate fi diagnosticată o trombocitoză.

Rezultate

In urma analizelor, se va efectua un raport care este impartit in doua coloane. Prima semnifica intervalul de referinta, adica valorile normale, iar cealalta reprezinta rezultatele efective. Daca rezultatele sunt mai mici sau mai mari decat intervalul de referinta, sunt considerate anormale.

In majoritatea cazurilor, cel mai frecvent motiv pentru care rezultatele sunt necorespunzatoare poate fi o anemie usoara.

Intervalul de referinta nu este unul standard, fiecare laborator si centru de analize avand propriile aparate si echipamente care definesc acest interval.

Galerie foto

SANADOR