Când este necesar tratamentul pentru adenom de prostată

  • La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de toate procedurile de tratament pentru hiperplazia benignă de prostată, în funcție de indicația medicală stabilită.
  • Pacienții au acces la proceduri chirurgicale minim invazive, robotice, laparoscopice sau endourologice, sau la tratamente nechirurgicale, precum embolizarea adenomului de prostată sau ablația.

Tratamentul pentru adenom de prostată este indicat atunci când semnele și simptomele cu care se confruntă pacientul sunt greu de suportat și îi afectează considerabil calitatea vieții. La SANADOR, pacienții beneficiază de toate metodele de tratament pentru prostată mărită, în funcție de indicația stabilită de medic, în urma unor analize și investigații amănunțite.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, pacienții cu adenom de prostată trebuie să se adreseze unui centru medical specializat, care poate oferi acces la toate opțiunile de tratament existente. În acest fel, pacientul beneficiază de cel mai potrivit tratament, stabilit individualizat, pentru ameliorarea rapidă a simptomatologiei și îmbunătățirea calității vieții.

Dacă adenomul de prostată, numit și hipertrofie benignă de prostată, nu determină manifestări clinice severe, atunci medicul urolog poate recomanda monitorizarea activă, adică îi va cere pacientului să vină periodic la consultație, pentru a putea verifica la intervale regulate, prin analize și investigații specifice, evoluția bolii. În acest fel, poate fi observată din timp agravarea afecțiunii sau apariția unei tumori care poate indica un cancer de prostată.

Watch on YouTube

În funcție de severitatea simptomatologiei și de starea generală de sănătate a pacientului, care poate suferi și de alte afecțiuni, medicul va stabili cel mai potrivit tratament. Astfel, medicul urolog poate recomanda medicamente pentru prostată și renunțarea la anumite alimente sau băuturi care pot irita tractul urinar, sau o intervenție chirurgicală – clasică sau minim invazivă.

Este foarte important ca pacientul să aibă încredere în sfaturile medicului curant și să le urmeze cu strictețe, pentru că, în lipsa tratamentului pentru prostată, afecțiunea poate duce la complicații grave, care îi pot pune în pericol viața.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul medicamentos pentru adenom de prostată

Pastilele pentru prostată recomandate de medicul urolog pot doar să amelioreze simptomatologia pacientului, îmbunătățind astfel calitatea vieții. Tratamentul medicamentos pentru adenomul de prostată nu poate vindeca însă afecțiunea, nu-i încetinește evoluția și nici nu poate preveni complicațiile.

Medicul urolog poate recomanda anumite medicamente pentru prostată, care relaxează mușchii glandei și ai vezicii urinare, ușurând astfel eliminarea urinei. O altă categorie de medicamente care pot fi administrate pacienților cu adenom de prostată o reprezintă pastilele care măresc fluxul de urină și ajută totodată la reducerea dimensiunii prostatei. Acest tratament este indicat mai ales celor cu prostată foarte mărită. Atunci când adenomul de prostată determină și probleme cu erecția, medicul poate prescrie un tratament pentru prostată și potență.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, pacientul trebuie să respecte indicațiile medicului privind administrarea tratamentului pentru hipertrofia de prostată. Este contraindicată automedicația, inclusiv consumul unor suplimente alimentare care nu au fost recomandate de medic. De asemenea, unele medicamente pentru prostată mărită pot avea efecte secundare neplăcute, pe care pacientul trebuie să le cunoască. Prin urmare, tratamentul pentru prostată trebuie să fie personalizat, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Embolizarea adenomului de prostată

În anumite situații, medicul poate recomanda o procedură de radiologie intervențională numită embolizarea adenomului de prostată. Această intervenție minim invazivă este realizată prin introducerea unui cateter (un tub subțire și flexibil) în vasele care alimentează cu sânge prostata. Sub ghidaj radiologic, medicul injectează în artere mici particule speciale, care blochează circulația sângelui spre glandă. În acest fel, prostata își va reduce dimensiunea, iar simptomele vor fi semnificativ ameliorate.

Tratarea adenomului de prostată prin embolizarea prostatei poate avea beneficii importante pentru pacienții care nu pot fi supuși unei intervenții chirurgicale, care necesită anestezie generală, în timp ce embolizarea este realizată cu anestezie locală. Astfel, riscurile de complicații sunt reduse, iar recuperarea este mai rapidă, pacientul putând pleca acasă la scurt timp după intervenție. Procedura de embolizare trebuie să fie efectuară într-un spital dotat cu angiografe performante, pentru a obține rezultate bune pe termen lung.

Ablația adenomului de prostată

Ablația adenomului de prostată poate fi realizată prin mai multe metode, în funcție de indicația medicală stabilită. Procedura are ca scop distrugerea țesutului prostatic care afectează eliminarea normală a urinei. Intervenția se poate efectua prin mai multe metode minim invazive – cu laser, cu jet de apă sau cu vapori de apă, sau prin ablație termică.

Pentru ablația cu apă a prostatei mărite, medicul va insera un cateter prin uretră, apoi va folosi presiunea unor jeturi de apă pentru a distruge țesutul prostatic, astfel încât glanda își va reduce dimensiunea. Există și o altă tehnică de ablație, care folosește vapori în loc de jet de apă, efectul fiind însă similar. Tot prin abord transuretral este efectuată și ablația cu laser a prostatei, singura diferență este că, în loc de apă, medicul folosește laserul pentru a elimina o parte din țesutul glandei.

Ablația termică a prostatei poate fi obținută prin mai multe tehnici, cea mai potrivită metodă urmând să fie stabilită de medicul urolog. Astfel, pacientul poate beneficia de tratament prin ablație cu energie de joasă frecvență sau cu microunde, administrată printr-un cateter transuretral. Aceste unde încălzesc foarte mult țesutul prostatic, care este distrus, astfel încât glanda se va micșora.

Oricare dintre aceste metode de ablație poate fi o alternativă bună la operația de prostată. Procedurile sunt realizate sub anestezie locală, au un risc redus de complicații și de obicei nu necesită spitalizare. Totuși, nu orice adenom de prostată poate fi tratat eficient prin asemenea intervenții minim invazive. Uneori, singurul tratament adecvat este o operație de prostată.

  • SANADOR asigură acces la toate metodele de tratament pentru adenom de prostată, inclusiv prin terapia Rezum cu vapori de apă. Programează-te!

Terapia Rezum pentru adenom de prostată

O nouă metodă de ablație termică este terapia cu vapori de apă Rezum, care transformă energia termică în vapori de apă care distrug țesutul. Pentru a obține rezultatele dorite, pot fi necesare mai multe ședințe, în funcție de cât de mărită este prostata.

Conf. dr. Constantin Gîngu în timpul unei intervenții pentru adenom de prostată - terapie Rezum - la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR sunt disponibile numeroase tratamente nechirurgicale pentru adenomul de prostată, inclusiv terapia Rezum.

Terapia Rezum cu vapori de apă este o opțiune non-chirurgicală modernă indicată în tratamentul adenomului de prostată. Procedura Rezum vaporizează apă sterilă pentru a reduce volumul prostatei. Tratamentul se realizează în una sau mai multe ședințe și nu necesită niciun fel de incizii. Terapia cu vapori de apă permite rezolvarea în scurt timp a simptomelor neplăcute ale adenomului de prostată, cu păstrarea continenței urinare și a potenței.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Rezecția endoscopică a adenomului de prostată

Rezecția endoscopică a prostatei sau rezecția prostatică transuretrală (TURP) implică îndepărtarea unei părți din glandă, prin intermediul unui instrument chirurgical care este introdus prin uretră. Acest tip de tratament pentru HBP (hiperplazie benignă de prostată) poate fi necesar pentru pacienții care au o prostată foarte mărită și manifestări clinice moderate sau severe, situație în care alte tratamente nu ar fi eficace. Instrumentul chirurgical folosește curent electric sau laser pentru a tăia țesutul prostatic și pentru a sigila vasele de sânge.

Watch on YouTube

Fragmentele de țesut astfel rezultate sunt direcționate în vezica urinară, de unde sunt eliminate apoi prin intermediul unui cateter. Această intervenție chirurgicală este minim invazivă, iar ameliorarea simptomelor apare rapid, pacienții observând la scurt timp după procedură că au din nou un flux urinar normal.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Prostatectomia ca tratament pentru hiperplazia benignă de prostată

În cazurile severe, când alte metode de tratament nu ar avea efectul dorit, operația pentru adenom de prostată este realizată prin prostatectomie, prin urmare chirurgul îndepărtează o mare parte din prostată sau chiar întreaga glandă. În funcție de indicația medicală stabilită, intervenția poate fi realizată prin laparoscopie, prin chirurgie robotică urologică, transuretral sau clasic, adică deschis, printr-o incizie amplă.

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul adenomului de prostată poate fi realizat prin diferite proceduri chirurgicale, în funcție de indicația medicală stabilită.

Procedurile de chirurgie robotică sau laparoscopică au avantaje semnificative pentru pacienți – risc redus de complicații, durată scurtă de spitalizare și recuperare rapidă. În prezent, chirurgia robotică este preferată altor proceduri chirurgicale de prostatectomie, pentru că permite incizii mici, mult mai precise și mai sigure, cu protejarea țesutului sănătos și a structurilor nervoase învecinate. Astfel, de cele mai multe ori, pentru pacient, viața sexuală după operația de prostată nu are de suferit, iar funcția urinară nu este afectată.

Prostatectomia totală este necesară numai pentru pacienții care au o prostată foarte mare. Operația realizată prin metodă clasică, deschisă, care implică o incizie amplă în abdomen, este în prezent rezervată numai unor cazuri care nu pot fi tratate eficace prin alte proceduri, deoarece riscul de complicații este destul de mare.

Tratamentul adenomului de prostată la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de toate procedurile de tratament pentru hiperplazia benignă de prostată, în funcție de indicația medicală stabilită. Astfel, aceștia au acces la proceduri chirurgicale minim invazive, robotice, laparoscopice sau endourologice, sau la tratamente nechirurgicale, precum embolizarea adenomului de prostată sau ablația.

Terapie Rezum - ablație cu vapori de apă pentru adenom de prostată - la Spitalul Clinic SANADOR.
Tratament pentru adenomul de prostată prin terapie Rezum - ablație cu vapori de apă - la Spitalul Clinic SANADOR

Procedurile de chirurgie robotică urologică sunt realizate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, cel mai performant model existent în prezent. Astfel, inciziile sunt mai mici și mai sigure, iar pacienții se recuperează mai repede și se pot întoarce în scurt timp la activitățile zilnice, fără complicații.

Echipa chirurgicală de la Spitalul Clinic SANADOR poate realiza în deplină siguranță și prostatectomie prin operație clasică, deschisă, atunci când este indicată această metodă. De asemenea, atunci când există indicație, la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes și proceduri de vaporizare cu plasmă a prostatei mărite.

La Spitalul Clinic SANADOR, toate intervențiile chirurgicale sunt efectuate într-unul dintre cele mai performante blocuri operatori din țară, dotat cu echipamente de ultimă generație, iar pacienții primesc asistență medicală avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, acreditată ca secție ATI de categoria I.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Echipă medicală

Conf. Dr. Constantin Gîngu

Urologie Competență în ultrasonografie generală
Coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă, Spitalul Clinic SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR, Centrul Oncologic SANADOR

Conf. Dr. Marcian Antonio Manu

Urologie Supraspecializări în: Endoscopie urologică, Laser în Urologie, Ecografie, Litotriție extracorporală, Laparoscopie urologică, Transplant renal, Urologie oncologică, Urologie medicală non-chirurgicală
Șef Secție Urologie - Spitalul Clinic SANADOR

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Spitalul Clinic SANADOR, Centrul Oncologic SANADOR, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Vlad Hurduc

Urologie

Clinica SANADOR Decebal, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu

Urologie Competență în ecografie generală

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Bogdan Radu

Urologie Competență în ultrasonografie generală

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Rucsandra Manu

Urologie Competențe în: ecografie generală, litotriție extracorporală

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Floreasca

Prof. Dr. Bogdan Geavlete

Urologie Competență în ultrasonografie generală

Clinica SANADOR Buzești

Prof. Dr. Petrișor Geavlete

Urologie Doctor in Stiinte Medicale

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Fares Ad

Urologie Competențe în: ultrasonografie generală, litotriție extracorporeală

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești, Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Emanuel-Boris Alexandrescu

Urologie Competențe în: Ultrasonografie Generală si Litotriție Extracorporală.

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Andrei Andreșanu

Urologie Competență în ultrasonografie generală

Centrul Oncologic SANADOR, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Cosmin Bălșanu

Urologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Raluca Borcăiaș

Urologie Competențe în: ultrasonografie generală; litotriție extracorporală.

Clinica SANADOR Decebal

Dr. Cristian-Cătălin Bucur

Urologie Competență în ultrasonografie generală.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Mihai Bucur

Urologie Competență în ecografie generală.

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Cătălin-Andrei Bulai

Urologie Competență în ultrasonografie generală.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Nicolae Cairac

Urologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Victor Cauni

Urologie Competență în ecografie generală

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Liviu-Vasile Chiperi

Urologie Competență în ultrasonografie generală.

Clinica SANADOR Militari

Dr. Ionuț Dumitru Chira

Urologie Competențe în Ecografie Generală, Litiotriție Extracorporeală, Alternative Terapeutice în tratamentul Litiazei Coraliforme

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Octavian Cretu

Urologie Competente in: ultrasonografie generala, litotritie extracorporeala

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Alexandru Dick

Urologie Competențe în Ultrasonografie generală

Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Mihai Adrian Dobra

Urologie Competențe în: ESWL Litotriție extracorporeală și Ultrasonografie generală.
Asistent Universitar Urologie Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Cătălin Drăgan

Urologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Mihai Dumitrache

Urologie Competente in Ultrasonografie Generala

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Cosmin Ene

Urologie Competente in: litotritie extracorporala

Conf. Dr. Dragos Georgescu

Urologie Competente in: ecografie generala

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Băneasa, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Gabriel Nicolae Georgescu

Urologie Competente in: echografie generala; sexologie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Gabriel Gluck

Urologie

Dr. Daniel-Petrișor Hristea

Urologie Competențe în: ultrasonografie generală.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Valentin Florin Iordache

Urologie Competențe în: litotriție extracorporală, ultrasonografie generală

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Daniel-Lucian Iorga

Urologie Competență în ultrasonografie generală.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Mircea Merticariu

Urologie Competență în ultrasonografie generală.
Asistent Universitar

Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Valentin Mitroi

Urologie Competențe în: ultrasonografie generală, litotripsie ESWL și ecografie urologică

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Cristian Moldoveanu

Urologie Competență în ultrasonografie generală

Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Razvan Multescu

Urologie Competente in: ultrasonografie generala

Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Ovidiu-Cătălin Nechita

Urologie Competențe în: ultrasonografie generală, litotriție extracorporeală.

Dr. Cosmin Neicuțescu

Urologie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. George Opriș

Urologie Competente in Ultrasonografie Generala, Litotritie Extracorporeala

Clinica SANADOR Decebal, Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Adrian Pantalon

Urologie Doctor in stiinte medicale

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Ioan Prie

Urologie Competente in Ultrasonografie Generala, Litotritie Extracorporeala

Dr. Andrei Constantin Radulescu

Urologie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Codruț-Ovidiu Răduță

Urologie Competență în ecografie generală.

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Florin-Ioan Rusu

Urologie Competente In: Ultrasonografie Generala, Litotritie Extracorporeala

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Ionuț-Lucian Vintilă

Urologie Competență în ultrasonografie generală.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Sebastian Voinea

Urologie

Clinica SANADOR Floreasca

SANADOR