Screening genetic prenatal
Consultația de genetică medicală (sau sfatul genetic) este recomandată și pentru cuplurile care așteaptă un copil și care au în familie cazuri de boli ereditare sau care se tem de o sarcină molară, sarcină fără embrion sau posibile anomalii care ar putea să apară la micuțul lor.
Testarea genetică prenatală poate fi indicată și pentru paciente care suferă avorturi spontane repetate sau avort incomplet. Unul dintre testele care pot fi indicat în acest caz este cariotipul din produs de concepție. De asemenea, pentru o analiză avansată, poate fi indicat un cariotip molecular din lichid amniotic, vilozități coriale sau produs de concepție.
Există o serie de teste genetice care se pot face prenatal, colaborarea dintre medicul genetician, medicul obstetrician și specialistul în medicină materno-fetală fiind esențială, atât pentru stabilirea factorilor de risc, cât și pentru identificarea celor mai potrivite soluții, atunci când sunt descoperite mutații.
Mutațiile genetice (ereditare sau apărute pentru prima dată) pot produce fătului malformații sau afecțiuni severe, cele mai importante fiind defectele de tub neural, sindroamele Down, Turner, Edwards, triplu X și altele asemenea, dar și surditatea congenitală.
Consultația de genetică medicală este recomandată pentru cuplurile care așteaptă un copil și care au în familie cazuri de boli ereditare.
Testarea genetică prenatală include teste de screening, care estimează riscul apariției unei boli sau malformații, și teste de diagnostic, recomandate numai atunci când există o suspiciune evidentă.
Testele de screening sunt non-invazive și presupun recoltarea unei mostre din sângele mamei (investigații numite dublu test și triplu test), rezultatele obținute fiind corelate și cu imaginile oferite de ecografiile de sarcină, esențiale pentru identificarea din timp a unor anomalii. Pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine, sunt necesare însă teste genetice invazive – amniocenteza și puncția de vilozități coriale (pentru cariotip din vilozități coriale) – proceduri recomandate numai dacă investigațiile de screening indică o suspiciune. Printre testele genetice indicate în acest scop se numără cariotipul din lichidul amniotic.
De asemenea, medicul genetician poate indica și efectuarea unui cariotip molecular din sânge periferic, test care este realizat postnatal.