Importanța geneticii medicale
Genetica medicală este o specialitate medicală modernă, cu dezvoltare rapidă în ultimii ani, care vizează diagnosticarea și tratarea afecțiunilor genetice ereditare, ce se pot manifesta la orice vârstă și la nivelul oricărui organ sau sistem.
Prin urmare, este necesară o abordare multidisciplinară pentru o evaluare completă, personalizată, astfel încât persoanele care au un risc crescut de a dezvolta sau de a transmite urmașilor anumite anomalii genetice să beneficieze de cele mai bune recomandări și soluții terapeutice.
Nanismul acondroplastic este o afecțiune genetică cauzată de o mutație a genei FGFR3 și reprezintă un exemplu de patologie abordată în genetica medicală. De asemenea, o boală genetică rară este epidermoliza buloasă, fiind indicate teste genetice în cazul persoanelor care au rude cu această afecțiune, pentru estimarea riscului de transmitere la urmași.
Un medic specializat în genetică medicală folosește o gamă largă de testări avansate – teste moleculare, genomice, biochimice și citogenetice – pentru a evalua riscul apariției unor mutații genetice, anomalii cromozomiale, boli mitocondriale sau a unor boli determinate de factori ereditari și de mediu.
Watch on YouTube
În urma unui consult de genetică medicală, completat de analize și investigații specifice, pot fi diagnosticate numeroase boli genetice și poate fi estimat, de asemenea, riscul transmiterii acestora la urmași. Aceste afecțiuni pot fi de patru tipuri:
- Boli cromozomiale sau anomalii cromozomiale (numerice sau structurale) – sindroame precum Down (trisomia 21), Klinefelter, Edwards (trisomia 18), Turner etc.;
- Boli monogenice (provocate de mutația unei singure gene) – precum fibroza chistică, anemia cu celule în seceră (siclemia), sindromul Marfan, sindrom Ehlers-Danlos, distrofia musculară Duchenne (un tip de miopatie), boala Huntington, boala polichistică renală tip 1 și 2, neurofibromatoza tip 1, hipercolesterolemia familială, boala Fabry, anemia Fanconi;
- Boli mitocondriale – atrofia optică ereditară, sindromul Barth, deficitul de coenzimă Q10, epilepsia, unele neuropatii, ataxia, retinita pigmentară, boala Leigh, sindromul MELAS, o formă rară de demență, boala Alzheimer, boala Parkinson;
- Bolile multifactoriale – produse de o combinație între factorii de mediu și mutații în mai multe gene – de exemplu malformațiile congenitale (buza de iepure sau defectele de tub neural) sau anumite tipuri de cancer.
Medicul genetician poate recomanda o serie de teste pentru a evalua riscul existenței sau apariției unor mutații genetice.
Acestea sunt doar câteva dintre afecțiunile care au cauze genetice, dar numărul acestora este în realitate mult mai mare. Astfel, consultul genetic poate fi de ajutor și în cazul altor afecțiuni, cum sunt cele cardiovasculare sau diabetul zaharat, hipoparatiroidism, mai frecvente în familiile în care au fost diagnosticate cazuri, prin urmare factorul ereditar nu poate fi neglijat.