Imunohistochimie la SANADOR
Imunohistochimia este ramura anatomopatologiei ce rezultă din combinația a două științe: imunologie și histochimie, având ca scop evidențierea proprietăților antigenice ale unor substanțe într-un țesut, utilizând anticorpi monoclonali sau seruri polireactive. Vizualizarea substanțelor antigenice se poate face atât la nivel tisular, cât și la nivel celular sau subcelular, pe preparate la gheață sau parafină.
Watch on YouTube
Tehnicile imunohistochimice sunt practicate de rutină pentru:
- Clasificarea histogenetică a tumorilor slab diferențiate sau anaplazice;
- Diagnosticul pozitiv al bolilor hematologice;
- Tipizarea tumorilor;
- Detecția antigenelor virale și microbiene;
- Evidențierea factorilor prognostici;
- Stabilirea susceptibilității de răspuns la tratament a unor tumori.
Imunohistochimia are un impact decisiv în diagnosticul anatomopatologic, deoarece oferă diagnosticul pozitiv, de certitudine, pentru țesuturile dificil de evaluat cu ajutorul histopatologiei clasice. Examenul histopatologic clasic va fi completat, atunci când este necesar și există această posibilitate, de examenul imunohistochimic al țesutului prelucrat la parafină.
Examenul inumohistochimic este, în mod particular, de mare ajutor în stabilirea malignității unei tumori, a stadiului evolutiv al acesteia, în identificarea celulelor dintr-o metastază și a originii lor, dar și pentru a identifica exact localizarea primară a tumorii. De asemenea, imunohistochimia stabilește factorii de prognostic în cancer și ajută la evaluarea completă a unui caz oncologic în vederea obținerii unei terapii țintite. Prognosticul bolii poate fi definit de existența micrometastazelor oculte, a factorilor de proliferare, a factorilor de creștere, a microinvaziei și pseudoinfiltrației sau de detectarea protooncogenelor sau antioncogenelor.
Colorațiile folosite în imunohistochimie sunt mult mai specifice, spre deosebire de colorațiile clasice sau speciale, putând oferi un diagnostic definitiv, de certitudine. Tehnica imunohistochimică folosește în avantajul ei anticorpi dezvoltați pentru a recunoaște componente celulare specifice. Anticorpii sunt la rândul lor legați de anumite substanțe ușor de văzut la microscop. Această tehnică permite medicului anatomopatolog să identifice cu precizie elemente celulare sau tipurile de țesuturi ce se asociază cu anumite afecțiuni, obținând astfel un diagnostic sigur.
Imunohistochimia este folosită în cercetarea medicală pentru a descoperi substratul fiziopatologic al anumitor afecțiuni, dar și pentru a dezvolta sau monitoriza eficacitatea medicamentelor moderne. Astfel, tehnica imunohistochimică a devenit o rutină în procesul de diagnostic și de cercetare medicală, în centrele medicale de excelență.
La SANADOR, în cadrul Laboratorului de Anatomie Patologică, oferim o listă vastă de peste 300 de anticorpi și oferim servicii de imunohistochimie pentru o gamă largă de țesuturi, frotiuri citologice și blocuri celulare. Cazurile complexe sunt abordate multidisciplinar (anatomopatolog, chirurg, oncolog) astfel încât pacientul să beneficieze de experiența cumulată a fiecărui specialist.