Ce este anestezia epidurală

Anestezia epidurală este o procedură care implică injectarea unui anestezic la nivel local, în spațiul din zona nervilor spinali ai regiunii lombare, pentru a bloca durerea din timpul contracțiilor și al procesului de naștere naturală. La Maternitatea SANADOR, pacientelor beneficiază de consult preanestezic complet și de anestezie epidurală administrată în deplină siguranță, atunci când nu există contraindicațiilor.

Avantajul analgeziei peridurale este că pacienta se poate mișca și poate împinge atunci când este nevoie. Acest tip de anestezie este realizat de un medic specializat în anestezie și terapie intensivă.

Watch on YouTube

Când este indicată epidurala

Epidurala poate fi administrată pacientelor care nasc natural, pentru a controla durerea din timpul travaliului și al expulziei fătului, dar poate fi folosită și pentru o naștere prin cezariană. Este important de menționat că înainte de administrarea anesteziei, pacienta va fi supusă unui consult preanestezic, pentru ca medicul să identifice eventuale contraindicații.

În cazul în care analgezia peridurală nu este recomandată, pacienta va beneficia de alte metode pentru controlul durerii, iar în cazul operației de cezariană, medicul anestezist va indica un alt tip de anestezie, spre exemplu rahianestezie sau anestezie generală.

Avantajele anesteziei epidurale

Anestezia epidurală prezintă multe avantaje, fiind o procedură des practicată în maternitățile moderne. Avantajele includ:

  • Relaxarea completă în timpul contracțiilor;
  • Lipsa durerii în travaliu;
  • Luciditatea in timpul nașterii, astfel încât gravida poate fi perfect cooperantă;
  • Amorțirea abdomenului inferior și a membrelor inferioare, cu abolirea funcțiilor neuromotorii;
  • Este în general o procedură foarte sigură;
  • În cazul nașterii prin cezariană, pacienta rămâne conștientă;
  • Daca travaliul este lung, pacienta poate dormi, pentru a-și recăpăta forțele. Mai mult de 90% dintre femei se relaxează complet și nu mai simt durerea.

Pregătirea pentru anestezie epidurală

Medicul anestezist îi va explica pacientei regulile care trebuie respectate înainte de administrarea epiduralei. În cazul unui tratament cu anumite medicamente, cum sunt anticoagulantele, poate fi necesară întreruperea administrării medicației.

Zona în care va fi introdus cateterul epidural va fi atent dezinfectată, iar pacienta va fi îndemnată de medicul anestezist să stea într-o anumită poziție, complet nemișcată, cu spatele arcuit, astfel încât spațiile intervertebrale să fie cât mai ușor accesate.

Cum se realizează anestezia epidurală

Procedura este inițiată prin plasarea unui cateter în spațiul epidural al regiunii lombare. Cateterul este plasat între ligamentele intervertebrale și apoi lipit pe spate sau fixat pe umăr. Cateterele epidurale sunt fabricate dintr-un tip de plastic flexibil, având la capăt o deschizătură cu un filtru și un conector, care servește la administrarea anestezicului doar în spațiul epidural, având si un rol antibacterian.

Inserarea cateterului se face în poziția șezut sau așezat într-o parte (decubit lateral). Durerea este ameliorată într-un interval de 5 până la 30 de minute după administrarea anestezicului.

Riscuri și efecte adverse pentru anestezie epidurală

Chiar dacă anestezia epidurală este în general considerată foarte sigură, pot exista unele riscuri, precum:

  • Pot apărea migrene severe, la 24-48 de ore după procedură;
  • Unele persoane pot acuza senzații de frig sau de mâncărime;
  • În cazuri rare, anestezia nu „prinde” sau are efect doar pentru o jumătate a corpului;
  • Există un risc redus de a dezvolta o infecție la nivelul pielii;
  • Crește riscul de naștere cu forceps sau cu vacuum;
  • Creste presiunea intracraniană;
  • Inserarea cateterului poate avea ca efect sângerări în spațiul epidural (hemoragie epdiurală), care conduc la formarea unui hematom ce exercita presiune pe măduva spinării.

De asemenea, anestezia peridurală are și unele dezavantajele:

  • Din anumite motive medicale, nu oricine poate beneficia de epidurală;
  • Pacienta poate pierde controlul asupra vezicii urinare, caz în care va avea nevoie de un cateter urinar pentru eliminarea urinei;
  • Pacienta poate pierde controlul asupra membrelor inferioare pentru câteva ore;
  • Procedura poate întârzia nașterea (în special etapa de expulzie);
  • Fătul va trebui atent monitorizat după naștere.

Este important de reținut că optarea pentru anestezia epidurală nu influențează în vreun fel nevoia de a recurge la cezariană.

Anestezia epidurală la Maternitatea SANADOR

Pacientele care aleg Maternitatea SANADOR beneficiază de naștere în cele mai bune condiții de siguranță și confort, cu anestezie epidurală sau cu alte tipuri de anestezie sau analgezie, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte. Indiferent dacă micuțul va fi adus pe lume prin naștere naturală sau prin cezariană, viitoarele mame au acces la servicii medicale complete, de înaltă calitate.

Echipa medicală are o vastă experiență și este pregătită să intervină cu succes în cazurile în care apar situații neprevăzute. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I asigură cele mai bune îngrijiri medicale de specialitate înainte, în timpul și după naștere. Maternitatea SANDOR este parte a Spitalului Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România, astfel încât echipa poate gestiona chiar și cazurile complexe.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR