Ce este electrocardiograma (EKG)?

Electrocardiograma (EKG) este o înregistrare a activității electrice a fibrelor musculare ale inimii. Fiecare contracție a miocardului este urmarea unei excitații electrice care provine de la nodulul sinusal și transmis musculaturii inimii.

Aceste modificări ale potențialelor electrice ale inimii se pot măsura la suprafața organismului, fiind prezentate printr-o imagine repetată a activității cardiace electrice. Electrocardiograma ajută la depistarea unei serii de proprietăți și boli ale inimii - aritmii, bloc bifascicular, sindromul WPW etc.

Care este istoria EKG-ului?

În anul 1893, dr. Willem Einthoven a folosit pentru prima dată termenul „electrocardiografie – elektrokardiographie”. În 1901, acesta a dezvoltat un dispozitiv EKG pe 3 canale pe bază de galvanometru. În 1924 a primit premiul Nobel.

Electrocardiograma este o explorare simplă, de rutină, esențială, care nu necesită nici o pregătire prealabilă și care orientează către anumite afecțiuni ce impun tratament imediat.

Iată despre ce oferă informații: despre ritmul inimii, poziția ei, despre originea impulsului și propagarea acestuia prin masa miocardică și localizarea unui infarct miocardic acut, efectele unor medicamente, funcționalitatea unui pacemaker artificial ce a fost implantat pacientului.

Tipurile de EKG

EKG de repaus - investigație ce înregistrează morfologia ciclurilor cardiace și se efectuează cu pacientul culcat în decubit dorsal.

EKG de efort - investigație ce înregistrează activitatea inimii în timp ce pacientul aleargă pe o bandă sau pedalează pe o bicicletă staționară.

EKG Holter -  cu ajutorul acestui examen, specialistul verifică activitatea electrică a inimii timp de 1 sau 2 zile, 24 de ore pe zi, în cazul în care există o suspiciune clinică de ritm anormal al inimii, palpitații sau disfuncție cardiacă.

Indicații pentru efectuarea unui EKG

O electrocardiogramă este un test simplu și nedureros care măsoară activitatea electrică a inimii tale. De asemenea, este un examen clinic de rutină sau de evaluare a stării pacientului (un screening).

Desigur, electrocardiograma se poate efectua și ca parte dintr-un test de efort cardiac sau ca pregătire pre-operatorie și este indicată pentru monitorizarea atentă a pacienților diagnosticați cu hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, cardiomiopatie dilatativă, cardiomiopatie hipertrofică sau cu alte afecțiuni cardiovasculare.

De asemenea, investigația este recomandată atunci când medicul suspectează o malformație cardiacă, precum defectul septal ventricular.

Ce rol are un EKG? 

El reprezintă o metodă de diagnosticare și de prevenire a bolilor cardiovasculare, dar are funcție și în monitorizarea evoluției unei boli cardiace.

Factorii ce influențează rezultatele unui EKG:

1. Masa consistentă de dinainte de efectuarea electrocardiogramei, precum și consumul de băuturi cu cofeină.

2. Bolile valvelor inimii.

3. Ventriculul stâng mărit.

4. Alți factori externi, cum ar fi: obezitatea sau sarcina.

Galerie foto

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR