Cum se interpreteaza rezultatele
Efectul antibioticului asupra microbilor sau bacteriilor se numeste efect bacteriostatic. Cu toate acestea, rezultatele obtinute in laborator nu coincid intotdeauna cu efectele inregistrate asupra organismului uman. De exemplu, exista antibiotice care au efect asupra microbilor in mediu controlat, dar nu au efect odata introdus in organism. Acest lucru inseamna ca antibioticele nu pot patrunde in toate regiunile in care exista microbi.
Exista si situatia inversa, cand un antibiotic la care bacteriile din laborator sunt rezistente isi face efectul odata ce este administrat, vindecand respectiva infectie. Explicatia consta in faptul ca, alaturi de antibiotic, organismul are si alte mijloace de aparare impotriva infectiilor, precum proprii anticorpi, leucocite etc., care, impreuna cu antibioticul respectiv, conduc la eliminarea infectiei.
Pot fi intalnite si cazuri in care microbii sensibili la un anumit antibiotic devin rezistenti la cateva zile dupa administrare. In acest caz, medicul va inlocui respectivul antibiotic cu unul echivalent.
In cazurile in care microbii sunt rezistenti la actiunea antibioticelor, medicul poate stabili o combinatie de antibiotice sau un alt dozaj pentru obtinerea celui mai bun efect terapeutic.
In concluzie, antibiograma este o analiza importanta, dar orientativa. Nu exista o garantie totala ca antibioticul poate ajunge in focarul de infectie sau ca o anumita concentratie este suficienta pentru inlaturarea infectiei. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, se dovedeste folositoare la distrugerea bacteriilor si microbilor din organismul uman.