Ce este ecografia transvaginală?

Ecografia transvaginala reprezinta o forma de imagistica. Este importanta in preventia unor patologii uterine si ovariene ce afecteaza calitatea vietii femeilor, dar, mai ales, foarte importanta in depistarea precoce a cancerului de col uterin. Unde are aplicabilitate? In examenele ginecologice de rutina sau pentru cele de sarcina. Faciliteaza diagnosticarea afectiunilor ginecologice, dar si ale fatului. Ajuta la analizarea complexa a functie organelor genitale sau a pozitiei fatului.

Watch on YouTube

Cum se face o ecografie-transvaginala?

Aceasta forma de imagistica o realizeaza ginecologul cu ajutorul unei sonde ecografice, prevazuta cu o minicamera, care se introduce in canalul vaginal. Spre deosebire de alte metode de investigare, ecografia transvaginala ofera detalii mult mai marite si imagini clare asupra uterului si a ovarelor, trompelor uterine, endometrului sau a vezicii urinare. In plus, aceasta se realizeaza rapid (aproximativ in 20 de minute). Te asiguram ca acest examen nu necesita spitalizare sau anestezie, este o metoda nedureroasa. Cum se manifesta? Doar printr-un mic disconfort trecator si nu prezinta risc de radiatii.

Ce indicatii are o ecografie transvaginala?

Aceasta investigatie poate fi efectuata oricand pe parcursul ciclului menstrual si chiar in timpul sarcinii. O ecografie transvaginala poate depista mai multe afectiuni ginecologice, inclusiv cancerul ovarian, cancerul vaginal, cancerul de col uterin sau de endometru, cancerul salpingian, prolapsul vaginal, prolapsul uterin.

Se foloseste si in alte situatii: cand exista dureri pelvine, dispareunie, sangerare vaginala anormala (metroragie), ciclu menstrual neregulat, daca se suspecteaza anovulația, o rezerva ovariana scazuta, existenta unor chisturi sau fibroame uterine, sarcină fără embrion, hematosalpinx, boala inflamatorie pelvină, polipi endometriali, polipi cervicali, hiperplazie de endometru, salpingita cronică, sarcină molară, sinechie uterină, rectocel, malformații uterine, pentru diverse afectiuni ale endometrului in diagnosticul infertilitatii, daca pacienta sufera de sangerari vaginale anormale si de menstruatii neregulate.

De asemenea, ecografia transvaginală are un rol important înainte și după un avort medicamentos sau chiuretaj și este indicată și atunci când medicul suspectează o iminență de avort.

Ce contraindicatii are o ecografie transvaginala?

Niciuna. Intregul examen consta in introducerea in vagin a unei sonde de aproximativ 10-12 centimetri. Aceasta emite ultrasunete si capteaza ecoul sonic de la organele explorate. Pacienta nu trebuie sa se pregateasca in niciun mod special inainte de a merge la cabinetul ginecologului.

Ce rol are ecografie transvaginala?

Joaca un rol esential in detectarea tipurilor de cancer ale organelor genitale (precum cancerul ovarian, de col uterin si de endometru. Cu ajutorul acestei tehnici, este pus in evidenta embrionul si anexele sale, localizarea lui, identifica elementele care certifica dezvoltarea normala, precum si anumite anomalii care pot avea repercusiuni asupra evolutiei sale normale si ofera informatii despre ovare si uter.

De ce recomanda medicul ginecolog o ecografie transvaginala in timpul sarcinii?

Ecografia de sarcină se poate efectua și transvaginal, pentru a monitoriza bataile inimii fatului, pentru a se uita la colul uterin si pentru a urmari orice modificari care ar putea duce la complicatii, cum ar fi un avort spontan sau o nastere prematura, a examina placenta, in scopul de a depista anomalii (cum este placenta praevia), a identifica sursa oricarei sangerari anormale, a diagnostica un posibil avort spontan, la prima consultație prenatală ajută la confirmarea sarcinii intr-un stadiu incipient.

Inainte de o ecografie transvaginala, s-ar putea sa ti se ceara ca vezica urinara sa fie goala sau partial plina. O vezica plina ajuta la ridicarea intestinelor si permite o vizualizare mai clara a organelor din zona pelvisului. De asemenea, este posibil ca ginecologul sa-ti ceara ca vezica sa fie plina. In acest caz, va trebui sa bei aproximativ 1 litru de apa, cu aproape o ora inainte de inceperea procedurii. Daca esti la menstruatie sau ai observat ca esti intr-o perioada cu spotting (iti patezi lenjeria intima), atunci va trebui sa indepartezi tamponul intern sau orice alt obiect de igiena intima inainte de inceperea ecografiei.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR