Ce indicatii are o ecografie transvaginala?
Aceasta investigatie poate fi efectuata oricand pe parcursul ciclului menstrual si chiar in timpul sarcinii. După un test de sarcină pozitiv, ecografia transvaginală este esențială pentru confirmarea sarcinii și evaluarea dezvoltării acesteia. O ecografie transvaginala poate depista mai multe afectiuni ginecologice, inclusiv cancerul ovarian, cancerul vaginal, cancerul de col uterin sau de endometru, uter mărit în volum, cancerul salpingian, prolapsul vaginal, prolapsul uterin, adenomioza.
Se foloseste si in alte situatii: cand exista dureri pelvine, dismenoree, leucoree anormală, dispareunie, sangerare vaginala anormala (metroragie), ciclu menstrual neregulat, daca se suspecteaza anovulația, o rezerva ovariana scazuta, existenta unor chisturi sau fibroame uterine, sarcină fără embrion, hematosalpinx, boala inflamatorie pelvină, polipi endometriali, polipi cervicali, hiperplazie de endometru, salpingita cronică, sarcină molară, sinechie uterină, rectocel, malformații uterine, pentru diverse afectiuni ale endometrului in diagnosticul infertilitatii, daca pacienta sufera de sangerari vaginale anormale si de menstruatii neregulate.
De asemenea, ecografia transvaginală are un rol important înainte și după un avort medicamentos sau chiuretaj și este indicată și atunci când medicul suspectează o iminență de avort. De asemenea, este recomandată pentru pregătirea pentru procedurile de prezervare a fertilității.