Ce presupune o naștere naturală?

Urmează să naști în scurt timp sau ești însărcinată și vrei să știi la ce să te aștepți? Programează-te la Maternitatea SANADOR și află toate informațiile de la medici obstetricieni empatici, comunicativi și bine pregătiți!

  • Pentru o naștere naturală în cele mai bune condiții, programează-te la Maternitatea SANADOR!

Nașterea naturală sau nașterea pe cale vaginală este un proces fiziologic firesc, fiind soluția ideală pentru naștere atunci când nu există un risc pentru mamă sau făt. În mod normal, nașterea naturală se produce după 37-42 de săptămâni de sarcină, dar poate avea loc și mai devreme, caz în care este vorba despre o naștere prematură.

Watch on YouTube

Există mai multe tipuri de naștere naturală și mai multe etape prin care trebuie să treacă viitoarea mămică. Desigur, există și unele complicații care pot să apară în timpul nașterii sau postpartum, de aceea este important ca pacientele să aleagă o maternitate de top, care să beneficieze de experiența unor medici obstetricieni empatici și experimentați, de aparatură medicală avansată, inclusiv un bloc operator bine dotat, în cazul în care este necesară o cezariană de urgență, pentru a reduce riscul de traumatism obstetrical.

De asemenea, este important ca maternitatea aleasă să dispună, pe lângă Secția de Neonatologie, și de o Secție de Terapie Intensivă neonatală, unde copiii născuți prematur sau cu unele probleme de sănătate să primească cele mai bune îngrijiri medicale.

Tipuri de naștere naturală

Există mai multe tipuri de naștere naturală:

  • În timpul nașterii naturale, pacienta trebuie să fie atent monitorizată de echipa medicală. Alege pachetele de naștere SANADOR!
  • Nașterea vaginală spontană – are loc fără să fie nevoie de medicație pentru stimularea travaliului sau de asistare medicală.
  • Nașterea vaginală asistată – presupune folosirea unor instrumente obstetricale speciale, precum forcepsul (nașterea cu forceps) sau ventuza (vacuum) pentru a extrage bebelușul, atunci când există complicații și nașterea nu poate avea loc altfel.
  • Nașterea vaginală indusă – este stimulată de folosirea unor medicamente sau prin diferite proceduri medicale (ruperea membranelor), care ajută la dilatarea colului uterin și la contracțiile uterine.
  • Nașterea naturală după cezariană, posibilă astăzi în 50-80% dintre cazuri.

Etapele nașterii naturale

Nașterea naturală presupune mai multe etape, în care pacienta trebuie să beneficieze de suportul unei echipe medicale specializate, formată din medici, asistente, moașe, infirmiere și anesteziști cu experiență, gata să intervină la nevoie.

1.Travaliul – prima etapă și cea mai îndelungată a nașterii o reprezintă travaliul, care începe cu contracții uterine ușoare, care cresc în intensitate și se termină cu dilatarea completă a colului uterin, dilatare care trebuie să aibă 10 cm, pentru a putea permite trecerea bebelușului din uter spre vagin și nașterea pe cale naturală. Aceste contracții nu trebuie confundate însă cu contracțiile false, care se manifestă asemănător, dar care nu determină începerea travaliului.

2. Nașterea propriu-zisă – nașterea începe din momentul în care colul are dilatație maximă (10 cm) și se termină cu expulzia, adică în momentul în care bebelușul a ieșit prin vagin.

3. Expulzia placentei – ultima etapă a unei nașteri naturale este expulzia placentei, care are loc după venirea pe lume a bebelușului. Această etapă durează între 5 și 30 de minute.

Aceste etape au o durată diferită de la o pacientă la alta și de la o naștere la alta. Spre exemplu, travaliul poate să dureze mai mult la prima naștere. Durerile resimțite în timpul travaliului pot fi ameliorate printr-o anestezie epidurală, dacă nu există contraindicații în acest sens.

Watch on YouTube

Contraindicațiile unei nașteri naturale

Printre situațiile în care nașterea naturală poate fi contraindicată se numără:

  • sarcina obținută în urma tratamentelor FIV,
  • consumul de alcool,
  • vârsta mamei de peste 35 de ani, mai ales dacă gravida se află la prima sarcină (primipară),
  • naștere anterioară prin cezariană,
  • afecțiuni precum diabetul zaharat, preeclampsia (complicație care se manifestă în principal prin hipertensiune arterială și pierdere de proteine prin urină – proteinurie)
  • probleme de coagulare a sângelui,
  • alte complicații ale sarcinii, cum ar fi placenta praevia, decolarea prematură de placentă normal inserată,
  • suferință fetală, chiar dacă fătul este în prezentație craniană, normală,
  • macrosomie fetală cu greutate a fătului care depășește 5000 g,
  • fătul se află în prezentație transversă sau pelviană.

Ce urmează după o naștere naturală?

Dacă nu există complicații, mămica va putea începe alăptarea și îngrijirea micuțului imediat după naștere. Este normal să apară o sângerare vaginală mai abundentă în primele zile – numită lohii – care trebuie să fie atentă monitorizată de pacientă și de personalul medical. Pentru o recuperare rapidă și fără complicații, pacienta trebuie să beneficieze de o bună îngrijire postpartum.

Durerile de sân, crampele uterine și tulburările de tranzit intestinal sunt de asemenea normale în primele zile, iar pacienta va primi toate informațiile și sfaturile necesare, ca să știe dacă unele semne sau simptome cu care se confruntă sunt firești sau pot indica o complicație, precum hernia perineală.

Diastaza abdominală, dacă apare, ar trebui să se vindece de la sine, dar în unele cazuri, persistă și este nevoie de tratament.

  • La SANADOR, pacientele beneficiază de cele mai bune îngrijiri medicale în timpul nașterii și după naștere.

Ruptura de perineu sau epiziotomia (tăietura realizată înainte de expulzia bebelușului) se va vindeca în câteva săptămâni, de aceea viața sexuală trebuie să fie reluată numai la recomandarea medicului, după un consult ginecologic.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR