Ce este operația de circumcizie

Circumcizia este procedura chirurgicală de îndepărtare a excesului de piele care acoperă glandul sau vârful penisului, denumit prepuț. În urma circumciziei, glandul penisului este complet expus, ceea ce permite îmbunătățirea igienei locale și reduce riscul de infecție urinară. SANADOR asigură acces la consultații de urologie sau de pediatrie, în funcție de indicație, asigurate de medici dedicați și experimentați și la analizele și investigațiile recomandate.

Operația de circumcizie este efectuată frecvent la bebeluși în numeroase părți ale lumii, din considerente estetice sau religioase, însă poate fi realizată cu succes și la copii mai mari sau la bărbați.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de circumcizie

Intervențiile de circumcizie diferă în funcție de tehnica aplicată sau de vârsta pacientului. De asemenea, operația poate varia în funcție de cât de mult din prepuț este îndepărtat. Având în vedere acest aspect, circumcizia poate fi de două tipuri:

  • Circumcizie parțială – această procedură implică îndepărtarea parțială din prepuț, ceea ce înseamnă că la finalul intervenției rămâne o porțiune de piele care acoperă glandul. În general, decizia de îndepărtare parțială a prepuțului rămâne la latitudinea părinților, care își doresc să păstreze o parte din beneficiile acestuia (prepuțul are rolul de a proteja mecanic glandul, dar și de stimulare senzorială și sexuală), cu obținerea totodată a avantajelor pe care le implică o circumcizie totală;
  • Circumcizie totală – această procedură implică îndepărtarea totală a prepuțului, expunând complet glandul penian. Circumcizia totală este cel mai des recomandată, deoarece prezintă mai multe avantaje în ceea ce privește îngrijirea glandului și oferă mai multe beneficii din punct de vedere medical.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Indicații pentru circumcizie

De ce se face circumcizie? Inițial, intervenția de circumcizie a fost efectuată ca parte a unui ritual religios, la evrei sau la musulmani. În ziua de astăzi, însă, operația de circumcizie la copii se efectuează tot mai frecvent la alegerea părinților, din motive religioase, medicale, de estetică sau de igienă personală, datorită numeroaselor beneficii pe care le implică intervenția:

  • Previne riscul de fimoză (imposibilitatea de a tracționa și de a descoperi glandul penisului din cauza fibrozării și contracției pielii prepuțului) ;
  • Previne riscul de parafimoză (afecțiune în care pielea prepuțului rămâne blocată după tracționare, cu imposibilitatea readucerii acesteia înapoi peste glandul penisului);
  • Previne riscul de balanită (infecția glandului penian);
  • Reduce riscul de infecție urinară;
  • Scade riscul de dezvoltare a unui cancer de penis;
  • Reduce riscul de dobândire a unor infecții cu transmitere sexuală;
  • Facilitează procesul de spălare și îngrijire a glandului penian;
  • Îmbunătățește aspectul estetic al penisului.

Circumcizie la bebeluși

Nu există niciun motiv medical care să justifice efectuarea circumciziei la bebeluși. Cu toate acestea, numeroase familii preferă să efectueze această intervenție la nou-născuți, datorită unor motive religioase, personale, de estetică sau în scop de prevenție a unor afecțiuni peniene.

Intervenția de circumcizie la bebeluși este efectuată cel mai adesea în primele zile după naștere, mai exact în primele 48 de ore, chiar înainte de externarea acestuia. Procedura poate fi realizată atât de medicul specializat în chirurgie pediatrică, cât și de către medicul urolog. Operația de circumcizie poate fi efectuată și după externare, în primele săptămâni de viață, în cabinetul medicului pediatru sau la medicul de familie.

Circumcizie la bărbați

O intervenție de circumcizie la adulți (tăierea împrejur la bărbați) poate fi recomandată de către medicul urolog pentru a trata anumite afecțiuni sau pentru a preveni dezvoltarea acestora.

Cele mai frecvente indicații pentru efectuarea circumciziei la bărbați sunt:

  • Rezecția unor formațiuni canceroase sau potențial canceroase dezvoltate la nivelul glandului penian;
  • Balanita recurentă (inflamația glandului penisului);
  • Postita (inflamația prepuțului);
  • Balanopostita (inflamația concomitentă glandului și a prepuțului);
  • Fimoza sau parafimoza;
  • Rezecția papiloamelor (negi) dezvoltate la nivelul prepuțului.

Pregătirea pentru operația de tăiere a prepuțului

Pregătirea pentru intervenția de circumcizie la bebeluși implică dezinfectarea penisului, utilizând o soluție antiseptică, urmată de aplicarea unei creme anestezice. În cazul acestora, intervenția se desfășoară în spital, la scurt timp după naștere.

Înainte de operația de tăiere a prepuțului, medicul va explica părinților beneficiile și potențialele riscuri ale intervenției. Ulterior, pe baza informațiilor primite, părinții vor decide sau nu efectuarea operației de circumcizie și vor oferi consimțământul în scris.

La copii mai mari și la adulți, intervenția se desfășoară în regim ambulator, cu administrare de anestezie generală sau rahidiană. În cazul utilizării anesteziei generale, va fi necesară oprirea consumului de alimente solide sau lichide, cu cel puțin 6-8 ore înainte de intervenție. De asemenea, medicul poate recomanda oprirea administrării tratamentelor cu efect de fluidizare a sângelui (precum aspirina sau medicația anticoagulantă) înainte de operația de tăiere a prepuțului, pentru a scădea riscul de sângerări postoperatorii.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum se realizează circumcizia

Pentru a efectua circumcizie la bebeluși, este necesară așezarea în poziție culcată și imobilizarea ușoară a membrelor copilului, pentru a preveni mișcările bruște în timpul procedurii. Mai departe, se va separa pielea prepuțului de glandului penian, se va secționa și îndepărta cu bisturiu sau cu foarfece chirurgicale, după aplicarea unei cleme speciale sau a unui inel de plastic, în jurul cărora se va efectua incizia. La finalul intervenției chirurgicale, glandul penian va fi complet expus. Circumcizia la bebeluși poate dura, în medie, până la 20 de minute și nu necesită utilizarea de suturi.

Circumcizia la copii mari sau adulți se desfășoară similar, diferența constând în utilizarea de suturi (cusături) resorbabile la nivelul marginilor secționate ale prepuțului. Aceste suturi vor fi absorbite (se vor dizolva) în aproximativ 10 zile de la intervenție. De asemenea, pentru oprirea sângerărilor și pentru prevenția formării de cicatrice se poate utiliza electrocauterul. Toată procedura durează, în medie, o oră.

În prezent, în afară de tehnica de circumcizie pe cale clasică, ce presupune utilizarea bisturiului, sunt disponibile tehnicile mai noi, de circumcizie cu laser. În timpul acestei proceduri, chirurgul secționează prepuțul prin utilizarea unui fascicul de laser cu energie crescută. Acest tip de intervenție implică multiple beneficii, printre care scăderea riscului de sângerare, durată scăzută a procedurii (de până la 10-15 minute), precum și recuperare mai rapidă.

Recuperarea după circumcizie și îngrijirea postoperatorie

Recuperarea după circumcizie poate dura de la 7 până la 10 zile în cazul bebelușilor. În această perioadă de vindecare, este normal ca penisul să fie ușor tumefiat și să prezinte o culoare roșie, din cauza inflamației. De asemenea, ca parte a procesului normal de vindecare, pot apărea anumite secreții gălbui de la nivelul glandului. În această perioadă, pentru îngrijirea zonei, este recomandată spălarea pielii cu apă ușor călduță și cu săpun. Mai departe, este indicată aplicarea unei creme lubrifiante sau a vaselinei la nivelul glandului, pentru a preveni disconfortul creat de frecarea penisului de scutec.

Procesul de vindecare după circumciziție poate dura mai mult în cazul adulților, în medie până la 2-3 săptămâni iar, în cazuri rare, chiar și până la 6 săptămâni. În această perioadă, este indicată evitarea activităților intense, precum alergatul sau ridicarea de greutăți, cel puțin în primele 4 săptămâni de la intervenție. Activitatea sexuală poate fi reluată la 2-4 săptămâni de la intervenție, odată ce pielea este complet vindecată.

Posibile riscuri și contraindicații ale operației de circumcizie

Intervenția de circumcizie este o procedură efectuată de rutină și este considerată, în general, sigură. Cele mai frecvente riscuri asociate operației de circumcizie sunt sângerările (motiv pentru care procedura este contraindicată pacienților cu tulburări de coagulare a sângelui) și infecțiile, riscuri prezente în orice intervenție chirurgicală. Alte riscuri pe care le poate implica intervenția de circumcizie sunt reprezentate de:

  • Durere la locul inciziei;
  • Inflamația glandului penian, cunoscută drept meatită;
  • Stenoza meatală (cicatrizarea cu îngustarea orificiului meatal, prin care urina se exteriozează).

În situații rare, prepuțul se poate vindeca anormal, cu formarea unor aderențe la nivelul penisului. În aceste cazuri, va fi necesară o reintervenție, numită intervenție de revizie a circumciziei, care va fi efectuată, cel mai probabil, de un specialist în chirurgie plastică.

Intervenția de circumcizie poate fi contraindicată și în situațiile în care copilul se naște cu anumite malformații congenitale. De exemplu, hipospadias este o afecțiune în care orificiul uretral, cel prin care urina se elimină la exterior, este situată anormal, la nivelul feței anterioare a penisului sau la baza acestuia. În acest caz, prepuțul trebuie păstrat și utilizat pentru reconstrucția uretrei peniene.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Viața sexuală după circumcizie

În momentul actual, nu există studii care să confirme faptul că apetitul sexual și intensitatea actului sexual suferă modificări după tăierea prepuțului în timpulintervenției de circumcizie.

Proceduri urologice la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale de înaltă performanță, asigurate de medici foarte bine pregătiți, de investigații medicale complete și performante și de un plan terapeutic personalizat. În cazul unor afecțiuni urologice, consultațiile de specialitate sunt urmate de o evaluare medicală completă, pentru stabilirea diagnosticului corect și recomandarea tratamentului adecvat.

Atunci când există indicație pentru intervenția de circumcizie, procedura este realizată în cele mai bune condiții de confort și de siguranță. Medicii oferă și recomandări pentru îngrijirea postoperatorie la domiciliu, iar pacienții beneficiază de monitorizare, prin consultații și investigații periodice. Echipa medicală de la Spitalul Clinic SANADOR realizează cu succes și alte proceduri de chirurgie urologică, precum meatotomie și meatoplastie și operații minim invazive, prin tehnici de chirurgie robotică urologică.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR