Tratamentul pentru varicocel
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!
Tratamentul varicocelului depinde de gradul acestuia. Dacă se clasifică într-un grad mic, nu creează disconfort și nu determină infertilitate, abordarea cea mai potrivită este adoptarea unor măsuri ce previn evoluția. Printre aceste măsuri se numără folosirea lenjeriei intime mai strâmte și elastice, care să ofere susținere potrivită în timpul ortostatismului prelungit sau în timpul unor activități sportive. Se indică evitarea în totalitate a activităților care creează disconfort.
Pentru durere se recomandă administrarea unor anti-inflamatoare nesteroidiene de tipul ibuprofenului sau aplicarea unor pachete speciale cu gheață. Varicocelul asimptomatic trebuie să fie urmărit ecografic anual de către medicul curant, pentru a detecta din timp eventualele complicații.
Dacă pacientul suferă de infertilitate, durerea nu cedează la medicația antalgică sau un testicul prezintă dezvoltare întârziată, se apelează la intervenția chirurgicală numită varicocelectomie. Se poate efectua prin chirurgie deschisă sau prin abord laparoscopic. Ea constă în redirecționarea fluxului sanguin prin secționarea, ligaturarea și, în cazul chirurgiei deschise, îndepărtarea vaselor afectate. Ambele intervenții se efectuează sub anestezie generală și au o perioadă scurtă de recuperare.
O alternativă la tratamentul chirurgical este embolizarea percutanată. Este o tehnică de radiologie intervențională care constă în inserția unui cateter (tub subțire) până în venele afectate și introducerea unor spirale sau a unei substanțe sclerozante care blochează fluxul sanguin și îl deviază de la varicocel. Procedura se desfășoară sub anestezie locală efectuată la locul de inserție a cateterului. Timpul de recuperare este mai scurt decât la intervențiile chirurgicale.
Ca orice intervenție, și tratamentul varicocelului prezintă anumite riscuri ce trebuie analizate înainte de a opta pentru această variantă terapeutică. Astfel, complicațiile care pot să apară sunt:
- Hidrocel (acumulare de lichid în jurul testiculului)
- Hematom (o colecție de sânge care apare ca urmare a lezării peretelui unui vas sanguin)
- Infecție
- Durere cronică
- Lezarea unei artere
- Lezarea unui testicul
- Recurența varicocelului