Ce este varicocelul

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Varicocelul este o afecțiune în care venele de la nivelul scrotului (învelișul cutanat al testiculelor) devin dilatate și contorsionate. Este o maladie care afectează între 15-20% din bărbați și cu toate că nu reprezintă o boală care pune viața în pericol, este totuși asociată cu anumite probleme de sănătate precum infertilitate sau subdezvoltarea testiculelor.

Sângele oxigenat ajunge de la inimă la testicule prin două artere (dreaptă și stângă), fiecare fiind răspunzătoare de vascularizația unei gonade. Similar, sângele lipsit de oxigen este transportat spre inimă prin două vene. Pentru ca sângele colectat de la nivelul fiecărui testicul să ajungă în vena corespunzătoare, el este distribuit de către o rețea de vase numită plexul pampiniform. Termenul de varicocel este folosit atunci când vasele din acest plex devin dilatate.

Cauze și factori de risc

Cu toate că nu se cunosc cu exactitate cauzele varicocelului, se consideră că predispoziția este prezentă încă de la naștere și se datorează unor valve venoase deficitare. Începe să se manifeste începând cu adolescența, din cauza creșterii fluxului sanguin în regiunea genitală. Venele, spre deosebire de artere, nu conțin în grosimea lor fibre musculare care să ajute în modularea fluxului sanguin. Ele dispun de niște valve care direcționează sângele, iar în cazul în care una sau mai multe astfel de valve sunt defecte și nu se închid corespunzător, sângele stagnează și determină dilatații venoase.

Motivul pentru care această afecțiune este mai frecventă la vena testiculară stângă se datorează faptului că sângele circulă diferit în cele două vene. Din cauza lungimii mai mari și a numărului mai mic de valve de care dispune vena stângă, este nevoie de o presiune mai mare pentru ca sângele să circule spre inimă în acest vas. Există situații speciale când un nodul limfatic sau o formațiune tumorală din apropiere apasă pe vasul de sânge și creează astfel presiune suplimentară.

Nu se cunosc factori de risc specifici  pentru varicocel dar pot fi amintite cauzele care favorizează staza venoasă în general:

  • Ortostatism prelungit (statul în picioare pentru mult timp)
  • Sedentarismul și obezitatea
  • Fumatul

Semne și simptome de varicocel

Varicocelul este o afecțiune care prezintă sau nu simptome, în funcție de gravitatea acestuia. De obicei, bărbații care se prezintă la medic acuză următoarele semne și simptome:

  • Durere în testicule, disconfort sau senzație de greutate. Durerea are caracter difuz și scade în intensitate în clinostatism (poziția culcat);
  • Atrofie testiculară (scăderea în volum a testiculelor), cel mai frecvent unilaterală (pe o singură parte);
  • Testicul inflamat (scrot umflat);
  • Prezența unei mase deasupra unuia dintre testicule;
  • Infertilitate;

Varicocelul și fertilitatea

În multe cazuri, diagnosticul de varicocel se pune bărbaților care se prezintă la medic pentru investigarea infertilității, fără ca aceștia să prezinte vreun simptom specific. Aproximativ o treime din bărbații testați pentru infertilitate prezintă vene inflamate în scrot. Se pare că mărimea varicocelului nu influențează în mod direct fertilitatea, putând duce la o capacitatea scăzută de a concepe copii, indiferent de mărime.  Un varicocel localizat pe o parte a scrotului poate afecta funcția ambelor testicule, chiar dacă dimensiunile lui nu permit să fie detectat la palpare, ci doar ecografic.

Dacă fertilitatea este afectată de prezența varicocelului, se indică tratamentul chirurgical sau prin embolizare, în urma căruia este de așteptat ca testiculul subdezvoltat să se recupereze, pe cât posibil, atât anatomic cât și funcțional și să producă un număr normal de spermatozoizi.

Posibilele complicații

Complicațiile varicocelului se datorează staționării sângelui în vene. Consecutiv, temperatura testiculară nu mai poate fi menținută la valorile optime, iar substanțele toxice eliberate de țesuturi în urma stresului oxidativ nu mai pot să fie îndepărtate corespunzător, alterând funcțiile testiculare. Ca urmare, poate să apară o producție scăzută de testosteron și azoospermie.  

Testosteronul este hormonul responsabil de apariția caracterelor sexuale secundare la pubertate. Un nivel scăzut al acestui hormon poate duce la micșorarea testiculelor, scăderea masei musculare și a densității osoase și la creșterea riscului de depresie.

Azoospermia se definește ca lipsa spermatozoizilor din lichidul spermatic și duce la infertilitate. Se estimează ca 10-20% dintre bărbații cu varicocel dezvoltă infertilitate și aproximativ 30-40% dintre cazurile de infertilitate se datorează varicocelului.

Metode de diagnostic

În timpul vizitei medicale se efectuează și un examen fizic obiectiv, în care medicul inspectează și palpează scrotul, testiculele și vasele de sânge mărite în volum. Examinarea va avea loc în poziție culcată și în picioare. Cel mai probabil, pacientul va fi rugat să realizeze manevra Valsalva, care constă într-un inspir adânc urmat de un expir forțat cu buzele și nasul blocate ce are ca scop creșterea presiunii sângelui.

După examenul fizic, se efectuează și alte investigații necesare pentru confirmarea diagnosticului de varicocel:

  • Ecografie testiculară – cea mai frecventă metodă imagistică folosită, oferă medicului informații despre starea vaselor de sânge și a testiculelor, confirmând diagnosticul. Poate detecta alți factori care obstrucționează fluxul sanguin și face diagnosticul diferențial cu alte patologii care dau simptomatologie asemănătoare.
  • Spermograma – analiza lichidului seminal ce va fi recoltat într-un recipient special și analizat microscopic pentru a se efectua o numărătoare a spermatozoizilor, dar și o evaluare generală a sănătății spermei. Acest test se recomandă bărbaților suspecți de infertilitate.
  • Analize de sânge ale testosteronului și FSH-ului (hormonul de stimulare foliculară care la bărbați este responsabil de producerea spermei), pentru a evalua afectarea funcției endocrine testiculare.
  • Alte investigații, ca urografia, ecografia Doppler, termografia sau flebografia cu substanță de contrast.

În urma examenului fizic și a ecografiei testiculare, se pune diagnosticul de varicocel și se clasifică în unul din cele 4 grade:

  • Gradul 0 – subclinic, în care varicocelul nu se poate palpa însă este vizibil ecografic;
  • Gradul 1 - varicocelul poate fi palpat doar în timpul manevrei Valsalva;
  • Gradul 2 – varicocelul poate fi palpat chiar și fără manevra Valsalva;
  • Gradul 3 – varicocelul este de mari dimensiuni, ușor vizibil și deformează scrotul;

Tratamentul pentru varicocel

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul varicocelului depinde de gradul acestuia. Dacă se clasifică într-un grad mic, nu creează disconfort și nu determină infertilitate, abordarea cea mai potrivită este adoptarea unor măsuri ce previn evoluția. Printre aceste măsuri se numără folosirea lenjeriei intime mai strâmte și elastice, care să ofere susținere potrivită în timpul ortostatismului prelungit sau în timpul unor activități sportive. Se indică evitarea în totalitate a activităților care creează disconfort.

Pentru durere se recomandă administrarea unor anti-inflamatoare nesteroidiene de tipul ibuprofenului sau aplicarea unor pachete speciale cu gheață. Varicocelul asimptomatic trebuie să fie urmărit ecografic anual de către medicul curant, pentru a detecta din timp eventualele complicații.

Dacă pacientul suferă de infertilitate, durerea nu cedează la medicația antalgică sau un testicul prezintă dezvoltare întârziată, se apelează la intervenția chirurgicală numită varicocelectomie. Se poate efectua prin chirurgie deschisă sau prin abord laparoscopic. Ea constă în redirecționarea fluxului sanguin prin secționarea, ligaturarea și, în cazul chirurgiei deschise, îndepărtarea vaselor afectate. Ambele intervenții se efectuează sub anestezie generală și au o perioadă scurtă de recuperare.

O alternativă la tratamentul chirurgical este embolizarea percutanată. Este o tehnică de radiologie intervențională care constă în inserția unui cateter (tub subțire) până în venele afectate și introducerea unor spirale sau a unei substanțe sclerozante care blochează fluxul sanguin și îl deviază de la varicocel. Procedura se desfășoară sub anestezie locală efectuată la locul de inserție a cateterului. Timpul de recuperare este mai scurt decât la intervențiile chirurgicale.

Ca orice intervenție, și tratamentul varicocelului prezintă anumite riscuri ce trebuie analizate înainte de a opta pentru această variantă terapeutică. Astfel, complicațiile care pot să apară sunt:

  • Hidrocel (acumulare de lichid în jurul testiculului)
  • Hematom (o colecție de sânge care apare ca urmare a lezării peretelui unui vas sanguin)
  • Infecție
  • Durere cronică
  • Lezarea unei artere
  • Lezarea unui testicul
  • Recurența varicocelului

Tratament la SANADOR

Medicii urologi de la SANADOR tratează varicocelul după o evaluare amănunțită a pacientului, care se realizează cu cele mai noi proceduri și echipamente de diagnosticare. Dacă este necesară intervenția chirurgicală, aceasta se realizează în condiții de maximă siguranță, într-un bloc operator modern.

Specialiștii SANADOR sunt experimentați și foarte bine pregătiți în chirurgia deschisă și laparoscopică a varicocelului, pacientul putându-și recupera astfel funcționalitatea testiculelor. Dacă după tratamentul varicocelului infertilitatea persistă, pacienții care își doresc copii pot efectua investigații suplimentare la Centrul FIV SANADOR, care oferă servicii de top în domeniul fertilizării in vitro și al diagnosticării și tratării infertilității.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR