Ce afecțiuni poate diagnostica ecografia de țesut moale
Formațiunile de părți moi pot apărea la nivelul tegumentului, țesutului adipos (lipoame), țesutului muscular sau rețelei limfatice (adenopatii), precum și la nivelul fibrelor nervoase (spre exemplu, pentru identificarea unor leziuni ale nervului median sau leziuni ale nervului axilar). Din punct de vedere regional, se pot identifica diverse formațiuni de părți moi.
La nivelul regiunii cefalice-scalp și gât, ecografia de părți moi poate evalua: chisturi pilare, lipomatoze, chisturi de incluziune epidermică (chist sebaceu, lipom), adenopatii, chisturi glosotiroide, precum și pseudoanevrismele de arteră temporală.
În regiunea peretelui toracic și axilar, ecografia poate descoperi: colecții fluide, lipoame sau formațiuni tumorale ale cutiei toracice și sarcoame (tumori maligne cu punct de plecare cutanat, osos, muscular, nervos sau vascular), adenopatii, chisturi epidermale, rupturi la nivelul implanturilor mamare.
La nivel abdominal și inghinal, ecografia de părți moi permite diagnosticarea de hernii abdominale, hernii inghinale, dehiscențe de mușchi abdominali, hematoame (colecții sanguine), chisturi epidermale, formațiuni la nivelul cordonului spermatic, pseudoanevrism al arterei femurale.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!
Indicațiile ecografiei musculoscheletale (articulare)
O subcategorie a ecografiei de părți moi o reprezintă ecografia articulară (sau musculoscheletală), ce vizează exclusiv evaluarea aparatului locomotor.
Afecțiunile articulare sunt foarte frecvente și apar fie în context postraumatic, fie pe fondul suprasolicitărilor mecanice (în general prezintă manifestări acute cu tumefacție, limitarea mobilității articulare), precum și pe fondul decompensării unor boli cronice (degenerative, secundare depunerilor de cristale, cum este guta, condrocalcinoza, afecțiunile autoimune și diferite tipuri de reumatism).
În timp ce evaluarea radiologică oferă informații legate exclusiv de structura osoasă, ecografia articulară aduce detalii precise din sfera țesurilor moi, periarticulare (tendoane, ligamente, sinovială), a structurilor nervoase (patologii inflamatorii-compresive la nivelul nervului median sau ulnar), precum și despre gradul de vascularizație.
Ecografia articulară este utilă în evaluarea afecțiunilor ortopedice, cu precizarea că diferența impedanței acustice (rezistența mediului la vibrația produsă de unda sonoră) face ca aprecierea imagistică să se limiteze strict la nivelul stratului superficial, respectiv corticala osoasă sau periost. Ecografia articulară poate surprinde modificări minime (eroziuni, mici fisuri, fracturi oculte), ce pot scăpa examenului radiografic.
Paleta entităților cu origine articulară este variată, de la tendinite (inflamarea tendoanelor), bursite (inflamarea burselor), rigiditate articulară, contuzie de coapsă, rupturi de ligamente, ca ruptura de ligament colateral medial, sinovită (inflamația membranei care tapetează capsula articulară) și tumefacția articulară (artrită), la chisturi sinoviale (formațiuni lichidiene bine delimitate, situate la nivelul articulațiilor sau tendoanelor), Morbus Dupuytren, chist Baker (colecție lichidiană situată în fosa poplitee - regiunea posterioară a genunchiului).
Ecografia musculoscheletală poate evalua aproape orice articulație. De la micile articulații ale mâinilor și picioarelor, până la nivelul fasciei plantare (talpa), tendon Achilean și calcaneu (exemplu pinteni/ciocuri), stern și grilaj costal. Ecografia musculoscheletală poate releva și o ruptură musculară sau alt tip de leziune la nivel muscular.
Ecografia articulară este utilă inclusiv în aprecierea unui puseu inflamator la nivelul halucelui (degetul mare), caracteristic artropatiei microcristaline urice (gută), pentru degetul în resort, în aprecierea leziunilor articulare asociate înaintării în vârstă (artroză) precum și în evaluarea gradului de inflamație articulară și a modificărilor specifice din cadrul afecțiunilor autoimune (poliartrită reumatoidă, artrita psoriazică). De asemenea, poate fi necesară pentru ghidarea unei proceduri de artrocenteză.
Și în cazul ecografiei musculoscheletale, evaluarea este dictată de experiența profesională a medicului examinator, de calitatea ecografului și a sondei utilizate, precum și de prezența țesutului muscular și a celui adipos.
Este utilă informarea pacientului cu privire la tipul ecografiei (de părți moi sau exclusiv articular), pentru o examinare justă și eficientă.
De cele mai multe ori ecografia de țesuturi moi și cea articulară oferă informații suficiente pentru diagnosticarea și tratarea patologiei respective. Dar pot fi situații când este necesară continuarea investigațiilor (spre exemplu, în caz de miozită), pentru o mai bună apreciere a abordării medicale și a tratamentului specific.
La SANADOR, pacienții au acces la echipamente performante pentru efectuarea ecografiei de părți moi, pentru stabilirea unui diagnostic rapid și precis, esențial pentru stabilirea tratamentului adecvat.