Vi s-a recomandat să efectuați o radiografie panoramică sau o radiografie retroalveolară? Programați-vă la Clinica de Stomatologie SANADOR pentru o investigație rapidă și sigură!

Examinarea radiologică convențională (RX) este una din cele mai utilizate tehnici de investigație imagistică practicată în medicina curentă. Investigația este atraumatică, rapidă și permite obținerea imediată a unor imagini anatomice complexe, din interiorul cavitații orale, cu ajutorul razelor X, pentru stabilirea precisă a unui diagnostic.

Expunerea pacientului la radiații este permanent controlată, astfel încât doza de iradiere este menținută la un minim absolut, pentru a nu afecta organismul. În viața de zi cu zi, oamenii sunt expuși permanent radiațiilor, fie provenite de la surse naturale, ca radiațiile solare, fie de la surse artificiale, cum ar fi zborul cu avionul sau utilizarea telefonului mobil, însă toate cu efecte destul de mici pentru a fi considerate periculoase.

  • Radiologia dentară este atraumatică, rapidă și permite obținerea imediată a unor imagini complexe.

Clinica de Stomatologie SANADOR include un centru de radiologie dotat cu aparatură modernă, digitală, pentru a efectua orice tip de radiografie dentară. Radiografia panoramică se recomandă atunci când medicul stomatolog dorește să obțină o imagine de ansamblu a cavității bucale. De regulă, acest lucru se întâmplă cu ocazia primului consult sau, uneori, după reabilitarea dentară totală și nu numai. Când se dorește analiza în detaliu a unui singur dinte sau în cazul unui implant dentar deja inserat, se recomandă efectuarea unei radiografii retroalveolare.

Spre deosebire de radiologia standard, radiografia dentară digitală nu este contraindicată femeilor însărcinate.

Indicațiile radiologiei dentare

Medicul stomatolog poate evalua cu ochiul liber coroanele dinților, cerul gurii, gingia, limba și interiorul obrajilor, însă cu ajutorul radiografiilor poate obține informații suplimentare. Astfel, va putea analiza și evalua în detaliu rădăcinile dinților, nivelul osului, sinusurile maxilare, nervul mandibular, precum și articulația temporo-mandibulară. În acest fel, medicul poate identifica:

Radiografia dentară este indicată și înainte de o extracție dentară.

Cum se realizează o radiografie dentară

Examinările radiologice dentare nu necesită o pregătire prealabilă specifică a pacientului. Înaintea examinării, acesta va fi rugat să-și îndepărteze bijuteriile din zona gâtului și urechilor, agrafele și ochelarii, aparatele auditive și lucrările dentare mobile.

Aceste măsuri sunt necesare pentru a obține o imagine cât mai clară a întregului complex dentar. Apoi, în funcție de tipul radiografiei ce urmează să se efectueze, pacientul va purta un șorț sau un guler de protecție cu plumb și va fi poziționat în picioare ori în șezut.

Avantajele radiografiilor dentare digitale

Spre deosebire de radiologia standard, radiografia dentară digitală nu este contraindicată femeilor însărcinate. Datorită tehnologiei digitale, expunerea la raze X în zona capului nu va avea efecte nocive asupra fătului, iar prin purtarea echipamentului de protecție cu plumb se va bloca reflexia posibilelor raze către abdomen, torace sau glanda tiroidă.

De multe ori, evitarea efectuării unei radiografii dentare cu scop diagnostic poate avea un impact mai mare asupra sarcinii decât realizarea acesteia. De pildă, o infecție dentară netratată la timp și suportarea durerii pot afecta atât sănătatea viitoarei mame, cât și dezvoltarea fetală. Cu toate acestea, radiografia dentară trebuie evitată în primul trimestru de sarcină, iar ulterior trebuie realizată numai la recomandarea medicului stomatolog. Acesta se poate consulta și cu medicul specializat în obstetrică-ginecologie, care monitorizează gravida, pentru a pune împreună în balanță beneficiile, dar și riscurile efectuării acestei examinări pentru pacientă.

  • Examinările radiologice dentare nu necesită o pregătire prealabilă specifică a pacientului.

De asemenea, imaginile obținute cu ajutorul radiografiilor dentare digitale sunt foarte utile pentru a completa examenul clinic, ajutând la stabilirea unui diagnostic cât mai concludent și a unui plan de tratament personalizat. Totodată, ajută și la monitorizare pacientului după finalizarea unui tratament stomatologic. De pildă, radiografiile dentare pot fi recomandate și după finalizarea unor tratamente endodontice sau după intervențiile de inserare a implanturilor dentare, pentru a verifica corectitudinea manoperei efectuate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR