Caz extrem de cancer de rect avansat și metastazat, operat cu succes la SANADOR

Echipa operatorie condusă de Dr. Gabriel Mitulescu a realizat un adevărat maraton chirurgical pentru salvarea unui pacient cu cancer colorectal local avansat și cu metastaze hepatice. La capătul a peste 16 ore în sala de operație și prin intervenția combinată a cinci echipe operatorii din diverse specialități, intervenția chirurgicală de exenterație pelvină totală combinată cu metastazectomie hepatică și rezecție de os sacru a fost finalizată cu succes.

Intervenția realizată de echipa chirurgicală condusă de Dr. Gabriel Mitulescu a durat peste 16 ore

Exenterația pelvină totală

Exenterația pelvină este o procedură chirurgicală foarte amplă și extrem de complexă, dar singura soluție salvatoare în cazul pacienților cu cancer pelvin local avansat, cu tumori răspândite în pelvis. În absența unei astfel de intervenții, supraviețuirea pacienților la 12 luni este practic zero. Operația asigură supraviețuirea pe termen lung, rezultatele înregistrate de Dr. Gabriel Mitulescu arătând o supraviețuire de peste 50% la 5 ani de la intervenția chirurgicală.

Exenterația pelvină totală se realizează prin îndepărtarea în întregime a organelor din bazin: vagin, uter, trompe și ovare, în cazul femeilor, respectiv prostată și glande seminale la bărbați. Se adaugă porțiunea terminală a ureterelor, vezica urinară, uretra, rectul, anusul, partea inferioară a intestinului subțire și structurile adiacente.

Reușită deplină la SANADOR

Un caz extrem de exenterație pelvină totală a fost realizat recent cu succes deplin la Spitalul Clinic SANADOR, de echipa chirurgicală coordonată de Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică și chirurgie hepatică și transplant hepatic. Reușita a fost posibilă prin implicarea unui mare număr de specialiști de excepție, care printr-o abordare integrată, i-au asigurat pacientului tratamentul salvator.

Operația de exenterație pelvină totală s-a desfășurat în mai mulți timpi, fiind nevoie de mai multe echipe chirurgicale specializate

Pacientul, în vârstă de 68 de ani, fusese diagnosticat cu cancer de rect agresiv extins la nivelul întregului pelvis și cu mai multe metastaze hepatice. Înainte de ajunge la Dr. Gabriel Mitulescu, la Spitalul Clinic SANADOR, pacientul a consultat numeroși alți medici, dar de fiecare dată i s-a spus că boala era mult prea avansată (stadiul 4) și că nu se mai putea interveni chirurgical cu viză curativă. În schimb, pacientului i-au fost recomandate trei serii de radioterapie pentru încetinirea progresiei locale a bolii. Doza prea mare de iradiere i-a produs însă fibroză, ceea ce a făcut ca operația, posibilă în mâinile experimentate ale echipelor de chirurgi de la SANADOR, să aibă un grad și mai ridicat de dificultate și de complexitate.

Dr. Mitulescu: „Intervenția a durat peste 16 ore”

„Procesul tumoral invada toate organele din pelvis, peretele pelvin lateral și osul sacru aproape în întregime. Fiind o tumoră avansată și pentru că pacientul prezenta și 9 metastaze în ficat, abordul inițial a fost făcut la nivelul ficatului. S-au extirpat toate metastazele din ficat, sub control ecografic intraoperator. Postoperator, am supus pacientul și la un examen RMN, ca să vedem că boala a rămas localizată în pelvis.

Pentru pelvis, se făcuseră tratamente oncologice pregătitoare, precum iradierea și chimioterapia, care au delimitat oarecum tumora, dar fără mare succes în micșorarea procesului tumoral. Întrucât de la prima operație de excizie a metastazelor hepatice până la operația actuală a trecut suficient timp, verificarea imagistică și cea intraoperatorie nu au evidențiat altceva decât o suspiciune a unei leziuni între segmentele 2 și 3 hepatice, care s-a dovedit a nu fi proces neoplazic.

Echipa operatorie condusă de Dr. Marius Catană a realizat rezecția osului sacru

Am trecut deci la operația principală, respectiv exenterația pelvină totală, adică extirparea tuturor structurilor și a organelor pelvine care au legătură cu acest proces canceros. Procesul tumoral a rămas însă fixat de osul sacru, care era invadat de la ultima vertebră sacrată până la a doua vertebră sacrată. După ce am delimitat procesul tumoral de restul peretelui abdominal și al cavității pelvine, s-a trecut la extirparea totală a osului sacru, împreună cu o parte din osul iliac. Astfel, atunci când s-a detașat tumora, aceasta a putut fi scoasă în bloc cu toate organele și zonele de invazie”, a explicat Dr. Gabriel Mitulescu, coordonatorul echipei operatorii multidisciplinare.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Reconstrucția pelvină

Chirurgii au rezecat rectul, o parte din colonul sigmoid, vezica urinară, glandele seminale, prostata, o parte din intestinul subțire, care era invadată, o parte din cec, împreună cu toți ganglionii limfatici din pelvis, cu țesutul moale al peretelui pelvin, împreună cu osul sacru până la vertebra S1 și cu aripa osului iliac din partea dreaptă.

Echipa condusă de Dr. Cătălin Stîngu a realizat reconstrucția pelvină

Pentru a acoperi golul rezultat în urma înlăturării organelor din pelvis și a osului sacru, a fost necesară efectuarea unei operații de chirurgie reconstructivă, care a implicat mutarea de lambouri musculare de pe peretele abdominal în pelvis, în vederea reducerii spațiului creat în pelvis și pentru prevenirea apariției unor complicații.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Echipe chirurgicale multidisciplinare

Toate aceste proceduri au fost realizate în același timp operator, cu implicarea mai multor echipe operatorii cu diferite specializări. Astfel, intervenția de exenterație pelvină totală a fost efectuată de echipa condusă de Dr. Gabriel Mitulescu, tumora sacrată a fost înlăturată de echipa condusă de Dr. Marius Catană, medic primar neurochirurgie, iar operația de metastazectomie hepatică a fost realizată de echipa condusă de Conf. Dr. Florin Botea, medic primar chirurgie generală. Intervenția de chirurgie reconstructivă a fost realizată de Dr. Cătălin Stîngu, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Echipa condusă de Conf. Dr. Florin Botea a realizat timpul hepatic al intervenției

Echipa de coordonată de Dr. Monica Hortopan, medic primar anatomie patologică, șefa Laboratorului de Anatomie Patologică SANADOR a asigurat rezultatul examenului histopatologic extemporaneu pe piesele de rezecție.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Secție ATI de categoria I

Intervenția chirurgicală care s-a întins pe mai mult de 16 ore nu ar fi fost posibilă fără sprijinul medicilor extrem de experimentați din cadrul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă. Secția ATI de la Spitalul Clinic SANADOR este singura din sistemul medical privat din România acreditată ca secție de categoria I, cu competențe extinse. Acest nivel maxim de competență certifică posibilitatea de a realiza intervenții chirurgicale complexe, precum cele din chirurgia hepato-bilio-pancreatică sau din chirurgia oncologică, din chirurgia cardiovasculară sau din neurochirurgie. De altfel, Spitalul Clinic SANADOR este singurul din sistemul medical privat din România în care au fost efectuate operații de transplant hepatic de la donator viu, începând cu anul 2020.

Aportul echipei anestezice și de terapie intensive conduse de Dr. Andrei Cristea, șeful Secției ATI, a contribuit decisiv la reușita intervenției. Postoperator, pacientul a primit în continuare îngrijiri avansate în Secția ATI. Bărbatul a beneficiat, tot la Spitalul Clinic SANADOR, și de exerciții de recuperare medicală, prin kinetoterapie, astfel încât procesul de vindecare să fie cât mai ușor.

Dr. Mitulescu: „Nu am avut nicio complicație!”

„Evoluția postoperatorie a fost absolut normală, nu am avut nicio complicație! În general, în genul acesta de operații complicațiile nu sunt o raritate. Fiecare bolnav ar trebui să facă măcar o complicație. Noi nu am avut niciuna!

Circuitul urinar se evacuează într-o pungă colectoare la nivelul părții drepte a abdomenului, pentru că la nivelul părții stângi este punga colectoare pentru materii fecale. Deși a fost o operație grea, încetul cu încetul pacientul s-a recuperat. Intervenția aceasta era singura șansă pe care o avea acest pacient.

Anterior, am realizat și publicat o analiză a cazurilor operate prin exenterație pelvină. Din 69 de pacienți care nu au acceptat operația și s-au tratat cu chimioterapie sau radioterapie, niciunul nu a trăit mai mult de 11 luni. Deci supraviețuirea la un an este 0. În schimb, după exenterația pelvină, din experiența cazurilor pe care le-am operat, supraviețuirea la 5 ani este de aproape 60%, atunci când intervenția chirurgicală poate fi realizată corect. Sunt pacienți care trăiesc de când am făcut prima intervenție de exenterație pelvină totală, din 1999!”, arată Dr. Gabriel Mitulescu.

La 12 zile de la intervenție, pacientul nu a prezentat nicio complicație

Pacientul operat la Spitalul Clinic SANADOR a fost externat la 14 zile de la operație, în stare foarte bună, urmând să continue programul de recuperare în ambulatoriu și să revină periodic la control.

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR