Chimioterapie la Centrul Oncologic SANADOR

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de cure de chimioterapie conform cu schema de tratament stabilită de medicul oncolog pe baza recomandărilor comisiei oncologice multidisciplinare, în cele mai bune condiții de siguranță și de confort, în regim de spitalizare de zi sau continuă.

În timpul administrării tratamentului cu citostatice, pacientul este monitorizat în permanență de personalul medical specializat, empatic și experimentat, care îi oferă tot sprijinul necesar, inclusiv consiliere psihologică și nutrițională, pentru a trece mai ușor peste această perioadă.

Centrul Oncologic SANADOR, situat în zona Piața Victoriei, asigură acces la cele mai avansate tratamente oncologice.

  • Dacă îți dorești un plan eficient de chimioterapie și un mediu adecvat în care poți beneficia de tratament, alege SANADOR!

Servicii de chimioterapie decontate

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții asigurați CNAS pot beneficia de ședințe gratuite de chimioterapie, tratamentul fiind decontat prin Programul Național de Oncologie.

Pentru detalii despre accesul la serviciile de chimioterapie oferite de Centrul Oncologic SANADOR și pentru programări, sunați la Call Center – telefon: 0219699, disponibil nonstop!

Ce este chimioterapia?

Chimioterapia este o metodă de tratament care implică folosirea unor substanțe chimice – citostaticele – pentru tratarea unei afecțiuni oncologice. Tratamentul este stabilit de medicul oncolog, pe baza rezultatelor furnizate de Laboratorul de Anatomie Patologică, în urma unui examen histopatologic, de multe ori completat de teste de imunohistochimie.

Medicul oncolog recomandă substanțele chimioterapice potrivite pentru fiecare caz în parte. În chimioterapie sunt utilizate foarte multe tipuri de medicamente și anual sunt descoperite noi molecule mai eficiente și cu efecte adverse mai puține. Odată confirmate eficacitatea și siguranța acestora, aceste noi substanțe sunt incluse în ghidurile de tratament.

Tratamentul cu citostatice poate fi administrat în scop curativ, pentru tratarea cu viză curativă a bolii, dar și paliativ, pentru ameliorarea manifestărilor clinice, atunci când vindecarea nu este posibilă. De asemenea, acest tip de tratament este adesea completat cu alte metode terapeutice, precum radioterapia și chirurgia oncologică.

  • Vino la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cum acționează citostaticele?

Citostaticele folosite în chimioterapie au rolul de a bloca prin diferite mecanisme dezvoltarea și înmulțirea necontrolată a celulelor tumorale. Aceste substanțe sunt citotoxice, adică distrug celulele. Tumorile maligne sunt alcătuite din celule care au suferit mutații, prin urmare se dezvoltă mai repede și se înmulțesc necontrolat, astfel încât sunt o țintă perfectă pentru chimioterapice.

Substanțele folosite în chimioterapie atacă și celulele sănătoase, provocând efecte secundare neplăcute, dar aceste celule au capacitatea de a se reface după oprirea tratamentului. În schimb, de cele mai multe ori, celulele maligne nu se pot reface, de aceea chimioterapia este un tratament eficace pentru cancer.

  • La Centrul Oncologic SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Când este indicată chimioterapia?

Chimioterapia este indicată pentru a opri cancerul din evoluție, pentru a preveni formarea de metastaze și pentru a reduce riscul de recidivă. Citostaticele pot fi indicate în toate formele de cancer, în funcție de tipul tumorii și de stadiul celular.

Tratamentul este recomandat atât în cazul unor tumori maligne primare, cât și al tumorilor secundare (metastaze). Printre afecțiunile oncologice în care chimioterapia este folosită cu rezultate foarte bune se numără cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colorectal, cancerul esofagian, cancerul gastric, cancerul pancreatic, sarcomul retroperitoneal și cancerul de prostată. În unele stadii și în cazul unor forme rare de cancer poate fi utilizată doar hormonoterapia.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Tipuri de chimioterapie

Chimioterapia, adică tratamentul sistemic cu medicamente ce distrug celulele canceroase, dispune în prezent de un număr mare de medicamente. În mare, acestea se împart în agenți alchilanți, antimetaboliți, antibiotice antitumorale, inhibitori de topoizomerază și inhibitori mitotici, deseori fiind necesare combinații de medicamente cu efecte complementare.

Pe lângă chimioterapie, tot cu administrare sistemică sunt și imunoterapia, hormonoterapia și terapia țintită, care însă atacă țintit doar celulele tumorale care prezintă anumite caracteristici, ceea ce înseamnă că vor avea efecte secundare mai reduse și vor fi mai bine suportate de pacienți.

Hormonoterapia funcționează pe principiul încetinirii evoluției cancerelor a căror creștere este în directă legătură cu răspunsul la secreția anumitor hormoni. Sunt administrate anumite substanțe care împiedică organismul să producă un anumit hormon sau să îl utilizeze.

Terapia țintită implică utilizarea unor substanțe care acționează țintit la nivelul celulei canceroase (în funcție de faza ciclului celular) sau a ADN-ului acesteia.

Imunoterapia are rolul de a stimula sistemul imun în identificarea și eliminarea celulelor maligne.

Pregătirea pentru chimioterapie

Înainte de începerea tratamentului cu citostatice, medicul oncolog recomandă o serie de analize de laborator și investigații imagistice, pentru evaluarea stării generale de sănătate a pacientului. În acest fel, specialistul poate stabili dacă tratamentul oncologic poate fi suportat fără riscuri, sau dacă trebuie amânat până la rezolvarea altor probleme de sănătate, care pot duce la complicații.

Medicul oncolog îi explică pacientului toate detaliile necesare despre tratament, inclusiv despre efectele secundare și modul în care acestea pot fi gestionare cu succes. De asemenea, este important ca orice problemă dentară să fie diagnosticată și tratată înainte de începerea chimioterapiei. Pentru servicii stomatologice complete, de înaltă calitate, asigurate de medici empatici și foarte bine pregătiți, pacienții oncologici se pot programa la Clinica de Stomatologie SANADOR.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Administrarea citostaticelor

Chimioterapia este un tratament sistemic, adică substanțele chimice se distribuie în întreg organismul și pot fi administrate în mai multe moduri. În funcție de indicația stabilită de medicul oncolog în urma evaluării fiecărui caz în parte, pacientul primește citostatice prin perfuzie, prin injecție, pe cale orală (pastile) sau prin aplicare locală (sub formă de cremă, spre exemplu).

În anumite situații, când pacientul nu răspunde bine la tratamentul sistemic, chimioterapia poate fi administrată și prin alte metode – intraarterial (direct în artera care alimentează cu sânge tumora), intracavitar (într-o cavitate a corpului – spre exemplu, direct în abdomen) sau în spațiul intratecal (spațiul ocupat de lichidul cefalorahidian în măduva spinării).

De cele mai multe ori, citostaticele sunt administrate intravenos. Dacă pacientul are nevoie de puține ședințe de chimioterapie, tratamentul implică inserarea unui ac în venă și conectarea acestuia la punga de perfuzie. În cazul în care sunt necesare multe sesiuni de tratament, terapia poate fi efectuată prin intermediul unui cateter sau al unui port special, numit cameră implantabilă pentru chimioterapie.

Cateterul este inserat sub piele, de obicei la nivelul pieptului, în timp ce camera de chimioterapie este montată în urma unei intervenții de chirurgie minim invazivă, pentru administrarea controlată a medicației, pe termen lung. Cu ajutorul acestor dispozitive sunt evitate injecțiile frecvente, iar pacientul poate primi și tratament antibiotic sau antiemetic, pe lângă citostatice.

Portul pentru chimioterapie este inserat subcutanat în braț, piept sau abdomen și este conectat la o venă – poate fi folosită vena jugulară, vena cavă superioară sau vena subclaviculară. La Spitalul Clinic SANADOR, intervenția chirurgicală necesară pentru montarea camerei pentru chimioterapie este realizată în cele mai bune condiții, într-un bloc operator modern, de chirurgi foarte experimentați. Camera pentru chimioterapie poate rămâne inserată timp de câteva săptămâni, luni sau chiar ani, în funcție de tratamentul recomandat.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Gestionarea efectelor secundare ale chimioterapiei

Pentru ameliorarea efectelor secundare ale tratamentului cu citostatice, precum uscarea pielii sau căderea părului, medicul oncolog oferă pacientului toate sfaturile necesare. Acestea sunt stabilite personalizat, în funcție de tipul de chimioterapie administrat, de severitatea manifestărilor clinice provocate, dar și de alte afecțiuni asociate de care suferă pacientul.

Greața și vărsăturile pot fi controlate prin administrarea unor medicamente antiemetice și prin schimbarea dietei, căderea părului poate fi gestionată cu ajutorul unor soluții temporare precum perucile sau eșarfele, iar oboseala excesivă poate fi ameliorată prin stabilirea unui program mai strict de odihnă și prin activități relaxante, combinate cu exerciții fizice ușoare. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de terapii suport în cancer, de onco-nutriție și de consiliere psihologică, prin recomandări individualizate.

Chimioterapia, parte a tratamentului multimodal pentru cancer

La Centrul Oncologic SANADOR, afecțiunile oncologice sunt abordate printr-un management multimodal, integrat, astfel încât pacienții au acces la toate serviciile medicale necesare pentru diagnostic, tratament și monitorizare, iar rezultatele terapeutice obținute sunt optime și de durată.

În funcție de recomandarea stabilită de Tumor Board, chimioterapia poate fi completată cu tratament prin radioterapie externă convențională sau stereotaxie, radioterapie internă, terapie izotopică, chirurgie oncologică sau oncologie intervențională – domeniu al radiologiei intervenționale ce asigură tratament minim invaziv în cazul unor tumori inoperabile.

Intervențiile chirurgicale necesare pentru tratamentul cancerului se desfășoară într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară, la Spitalul Clinic SANADOR. Performanța echipei chirurgicale deosebit de experimentate este susținută de asistența medicală avansată oferită de Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Pentru o reabilitare optimă, pacienții au acces la terapii suport și la un program personalizat de recuperare medicală.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Centrul Oncologic SANADOR

  • Adresa

    Str. Sevastopol, nr. 5, sector 1, București

  • Program

    Luni - Sâmbătă: 08:00 - 21:00

  • Metrou

    Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

  • STB

    20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

Galerie foto

SANADOR