Pierderea auzului vine odata cu varsta, insa poate afecta pe oricine. Conform studiilor in domeniu, cel putin 25% dintre persoanele peste 50 de ani se confrunta cu aceasta afectiune, iar procentul creste, in cazul celor trecuti de 80 de ani, pana la 50%. Una dintre cele mai bune metode de a determina acuitatea auditiva este printr-un test de audiometrie.

Examenul de audiometrie are scopul de a testa cat de bine auzi. Sunt supuse testului atat intensitatea, cat si tonul sunetului, balansul (daca auzi la fel de bine cu ambele urechi) si alte posibile probleme ce au legatura cu buna functionare a urechii interne. Medicul specializat in diagnosticarea si tratamentul problemelor de auz se numeste audiolog. Audiologia este o ramura a specializarii ORL.

Unitatea de masura a intensitatii sunetului folosita in audiometrie este decibelul (dB). Urechea unei persoane sanatoase poate auzi de la sunete de mica intensitate, precum soaptele (20 dB), pana la cele de mare intensitate, precum un aspirator puternic (120 dB) sau un avion care decoleaza (140-180 dB).

Tonul unui sunet, pe de alta parte, este masurat in cicli pe secunda (Hertzi). Sunetele cu o tonalitate scazuta, de bas, au in jur de 50 Hz. Oamenii pot auzi tonalitati cuprinse intre 20 si 20.000 Hz. Dialogul dintre doua persoane masoara in jur de 500-3000 Hz.

Indicatii

Testul de audiometrie poate fi facut ca parte din rutina normala sau in cazul unei pierderi acute a auzului. Cele mai comune probleme de auz pot include:

  • Defecte din nastere;
  • Infectii cronice ale urechii;
  • Conditii medicale "mostenite", precum otoscleroza, o crestere anormala de os care afecteaza functionarea corecta a structurilor urechii interne;
  • Traumatisme;
  • Hipoacuzie;
  • Boli ale urechii interne, precum boala lui Ménière sau o boala autoimuna care afecteaza urechea interna;
  • Ruperea timpanului;
  • Expunerea la sunete de mare intensitate pentru o lunga perioada.

Care sunt riscurile audiometriei?

Fiind un test non-invaziv, nu exista riscuri asociate.

Cum sa te pregatesti?

Aceasta examinare nu necesita pregatiri speciale. Tot ce trebuie sa faci este sa te prezinti la timp si sa urmezi instructiunile medicului audiolog.

Galerie foto

SANADOR