Operație salvatoare pentru cancer pelvin avansat și cu metastaze

Cancer pelvin avansat după un cancer rectal operat

La 68 de ani, A.* a trecut printr-o intervenție chirurgicală deosebit de complexă la Spitalul Clinic SANADOR, operație care i-a salvat viața. Tratamentul chirurgical s-a finalizat cu bine datorită experienței echipei medicale și dotărilor de ultimă generație de la Spitalul Clinic SANADOR, care au gestionat cu succes acest caz medical deosebit de grav.

„Totul a început în 2015, când am fost diagnosticat cu o tumoră rectală, un cancer de rect, pe care l-am operat la Craiova, acolo unde locuiesc. Ulterior am făcut chimioterapie. Un timp am fost bine, nu am avut probleme. Însă, 2 ani mai târziu, în 2017, au apărut două leziuni hepatice. Am fost la Fundeni, la domnul Conf. Dr. Florin Botea, și am operat cele două formațiuni. Operația a decurs bine, nu am mai avut probleme, făceam doar un tratament de întreținere”, își amintește pacientul.

După amputația de rect și operația pentru metastaze hepatice, totul părea să fie bine. Până în 2019, când, la un examen PET-CT, medicii au observat o nouă leziune în aceeași zonă. Investigația imagistică trebuia completată cu un examen histopatologic, însă medicii i-au spus că nu se putea interveni pentru biopsie. În urma unei recomandări, pacientul a venit la Centrul Oncologic SANADOR, unde a urmat câteva ședințe de radioterapie stereotaxică. După cinci ședințe de stereotaxie, a fost realizată biopsia, care a confirmat recidiva cancerului rectal.

Bărbatul suferea de recidivă tumorală pelvină cu invazie masivă în pelvis, cu extensie la osul sacru, vezica urinară, perineu și ultima ansă ileală. În plus, medicii au descoperit o tumoră hepatică la nivelul segmentelor 2-3 și o eventrație mediană postoperatorie. În plus, pacientul era cunoscut și cu hipertensiune arterială, dislipidemie și tromboză de arteră iliacă externă dreaptă, tratată cu anticoagulante, ceea ce creștea gradul de complexitate al cazului.

„Am luat legătura cu domnul doctor Botea, care, la scurt timp după ce i-am spus de noul diagnostic, m-a anunțat că există o soluție pentru mine, că pot fi operat. A fost o mare bucurie pentru mine să aflu asta, că pot rezolva problema”, povestește A.

Pacientul a venit la Spitalul Clinic SANADOR, la Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia oncologică, chirurgia hepatică și transplant hepatic. Acesta avea să-i ofere soluția salvatoare în cazul său: o operație de exenterație pelvină totală, intervenție radicală amplă, extrem de complexă, singurul tratament care oferă șanse de supraviețuire mai mare de 1 an în cazul unui cancer pelvin avansat.

Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, în timpul intervenției

Tratament prin exenterație pelvină totală

Cazul lui A. a fost unul deosebit de dificil, din cauza extinderii cancerului la nivelul întregului pelvis, a metastazelor hepatice și a problemelor de sănătate asociate. Exenterația pelvină era singura soluție posibilă pentru îndepărtarea completă a celulelor canceroase. Fiind o operație cu riscuri importante, a fost însă nevoie de o echipă operatorie multidisciplinară foarte bine pregătită și cu multă experiență în acest tip de intervenții. O astfel de echipă operează la Spitalul Clinic SANADOR.

Pacientului i s-au rezecat rectul, o parte din colonul sigmoid, vezica urinară, glandele seminale, prostata, o parte din intestinul subțire, o parte din cec, ganglionii din pelvis, țesutul moale al peretelui pelvin, inclusiv vasele iliace interne de pe ambele părți, osul sacru până la vertebra S1 și aripa osului iliac din partea dreaptă.

Pentru a repara defectul rezultat în urma înlăturării organelor din pelvis și a osului sacru, echipa chirurgicală a realizat în același timp operator și o intervenție de chirurgie reconstructivă, care a implicat mutarea de lambouri musculare de pe peretele abdominal în pelvis, în vederea reducerii spațiului creat în pelvis, pentru prevenirea unor complicații.

Externat după 14 zile de la intervenția chirurgicală

Operația a durat 16 ore și s-a încheiat cu succes. Toate procedurile au fost realizate în același timp operator, prin implicarea mai multor echipe chirurgicale, cu diferite specializări. Exenterația pelvină totală a fost coordonată de Dr. Gabriel Mitulescu, tumora sacrată a fost operată de echipa condusă de Dr. Marius Catană, medic primar neurochirurgie, iar intervenția de metastazectomie hepatică a fost efectuată de echipa Conf. Dr. Florin Botea, medic primar chirurgie generală.

Dr. Marius Catană (centru) în timpul intervenției complexe de la Spitalul Clinic SANADOR

Reconstrucția pelvisului a fost realizată de Dr. Cătălin Stîngu, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, iar echipa coordonată de Dr. Monica Hortopan, medic primar anatomie patologică, a asigurat examenul extemporaneu, foarte important pentru astfel de rezecții.

Postoperator, pacientul a primit îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic SANADOR, acreditată ca Secție ATI categoria I, cu competențe extinse. După trecerea momentului critic, bărbatul a început la Spitalul Clinic SANADOR și programul de recuperare medicală, astfel încât procesul de vindecare să fie cât mai ușor.

A. a fost externat după 14 zile de la operație, pe picioare, în stare foarte bună, urmând să continue programul de recuperare în ambulatoriu și să revină periodic la control.

„Am trecut printr-o operație foarte grea, dar acum mă simt bine! Am o mică stare de slăbiciune, dar e normal după o asemenea intervenție. Însă am mers cu cadrul, am făcut mișcare în fiecare zi, nu trebuie nici să forțez. A fost un noroc pentru mine să fiu operat aici și sper să fie bine. Echipa medicală, toți medicii și asistenții au avut grijă de mine de la început până la sfârșit. S-au ocupat de mine în permanență. Sunt niște oameni de suflet. Și condițiile din spital sunt foarte bune. Am avut tot ce mi-a trebuit”, conchide pacientul.

Dr. Gabriel Mitulescu și Dr. Florin Botea în timpul intervenției de exenterație pelvină.

Intervenții chirurgicale complexe la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, echipe medicale din diferite specialități, foarte bine pregătite și cu vastă experiență, efectuează intervenții chirurgicale complexe pentru tratamentul unor afecțiuni severe. Toate operațiile sunt realizate în condiții de maximă siguranță, într-un bloc operator foarte bine dotat, cu sprijinul medicilor ATI, care asigură și îngrijirile de top de după operație.

Exenterațiile pelvine sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR de echipa de elită condusă de Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia oncologică, chirurgia hepatică și transplant hepatic. Dr. Gabriel Mitulescu are la activ mii de operații de exenterație pelvină, urmate de proceduri complexe de reconstrucție, cu rezultate foarte bune pe termen lung. De altfel, Dr. Gabriel Mitulescu este medicul din România care a efectuat cu succes cele mai multe intervenții de exenterație pelvină.

Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR.

Rezultate excelente prin tratament multidisciplinar

Colaborarea interdisciplinară este unul dintre elementele esențiale care definesc actul medical de la SANADOR, astfel încât pacientul beneficiază de cele mai potrivite opțiuni de tratament, cu rezultate remarcabile pe termen lung. Și în cazul exenterației pelvine este necesară o colaborare strânsă între medici experimentați din diferite specialități, astfel încât riscurile operației să fie cât mai mici.

Conf. Dr. Florin Botea este medic primar chirurgie generală cu competențe în ecografie generală, chirurgie oncologică și chirurgie hepato-bilio-pancreatică.

Dr. Marius Catană, medic primar neurochirurgie cu competență în neurochirurgia spinală, a efectuat numeroase stagii de supraspecializare și perfecționare în chirurgia spinală în centre internaționale de referință.

Dr. Marius Catană, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR.

Dr. Cătălin Stîngu este medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Anestezia generală a fost asigurată de echipa coordonată de Dr. Andrei Cristea, medic primar anestezie și terapie intensivă, șeful Departamentului ATI de la Spitalul Clinic SANADOR.

*Am ales să folosim o prescurtare a numelui pentru a nu divulga identitatea pacientului

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR