Serviciul de Medicina muncii pentru angajați
Medicina muncii presupune activități specifice de supraveghere a stării de sănătate a lucrătorilor expuși sau nu la noxe profesionale la locul de muncă. De asemenea, include activități profilactice, diagnostice, curative și de reabilitare medicală în caz de boli profesionale, boli legate de profesie și boli asociate pe perioada internării și după, precum și alte activități de reabilitare medicală, dispensarizare și recomandări care includ tratamente medicale.
Medicina muncii are rolul de a se îngriji de sănătatea și siguranța oamenilor aflați în câmpul muncii. Mai mult decât atât, împreună cu inspectorii securității și sănătății în muncă, medicii specialiști în Medicina muncii promovează comportamente pentru adaptarea la muncă a lucrătorilor și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și de mediu. De asemenea, aceștia desfășoară activități de consiliere privind sănătatea și igiena ocupațională a lucrătorilor și a reprezentanților acestora.
Conform procedurii în vigoare, specialiștii în medicina muncii participă la evaluarea riscului asupra sănătații lucrătorilor, inclusiv a riscului de infectare cu noul coronavirus la locul de muncă în contextul epidemiologic actual și stabilirea măsurilor de protecție adecvate. Serviciul de medicina muncii care asigură supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor va întocmi și va prezenta angajatorului, anual, un raport care va cuprinde în principal concluziile evaluării stării de sănătate a lucrătorilor, precum și recomandări medicale privind promovarea sănătății la locul de muncă.