EEG este un test de diagnostic care masoara activitatea electrica a creierului prin electrozi plasati pe scalp. Este folosita in principal pentru diagnosticarea şi monitorizarea epilepsiei.
Ce este epilepsia?
Epilepsia este o condiție neurologica ce presupune crize repetate. In functie de intensitatea crizei, aceasta poate fi asociata cu convulsii.
La Spitalul Clinic SANADOR, putem efectua monitorizare EEG pentru epilepsie oricărui pacient cu varsta peste 16 ani. Monitorizarea video-electroencefalografica consta in inregistrarea electrica a activitatii cerebrale in paralel cu inregistare video a comportamentului pacientului. Prin asocierea celor doua se pot desprinde informatii cu privire la corelatiile electroclinice necesare in stabilirea tipului de epilepsie, a localizarii focarului epileptic, a stabilirii eligibilitatii pentru o procedura chirurgicala.
Cum se face monitorizarea video-electroencefalografica?
- Inregistrarea EEG incepe prin fixarea unor electrozi pe suprafata scalpului, in pozitii exacte, determinate prin masurarea cutiei craniene astfel incat sa stim activitatea carei arii corticale o inregistreaza fiecare electrod (aceasta etapa este efectuata de catre tehnicianul EEG cu pregatire speciala in acest domeniu). Pentru o achizitie cat mai buna a semnului electric, scalpul trebuie sa fie proaspat spalat, fara produse cosmetice
- Dupa efectuarea montajului, electrozii aplicati pe scalp vor fi conectati la un amplificator special creat pentru EEG care transmite mai departe semnalul catre un calculator.
- In pasul doi, tehnicianul efectueaza traseul de baza: aceasta inseamna ca pacientul trebuie sa efectueaza niste testari repetate de inchidere/deschidere ochi, hiperventilatie si fotostimulare – acestea sunt necesare pentru ca pot evidentia modificari EEG sau in anumite tipuri de epilepsie pot genera crize
- Ulterior, incepe monitorizarea propriu-zisa. Pentru o achizitie cat mai buna a semnalului electric este important ca pe perioada monitorizarii pacientul sa efectueaza cat mai putine miscari (de exemplu: mancat, miscari ample etc.). Acestea genereaza artefacte ce fac dificil de interpretat traseul EEG
In toata aceasta perioada pacientul este inregistrat video
Raportul video EEG elaborat de doamna doctor Ioana Mindruta, medic primar neurologie, avand competente neurofiziologie si epileptologie, cuprinde descrierea activitatii electrice cerebrale, in veghe si in somn, la procedurile de activare si corelata cu modificarile comportamentale in contextul aparitiei unei crize.